Eficiența energetică a sistemelor de răcire din locuințe devine tot mai importantă pentru cei care le utilizează, având în vedere preocuparea majoră a românilor de a economisi energie. Conform unui studiu realizat pentru platforma Despre-energie.ro, circa 64% dintre români consideră că este foarte important să economisească energie prin utilizarea eficientă a aparatelor de aer condiționat(AC) pentru a reduce impactul asupra facturilor.
Percepția impactului costurilor de climatizare
Întrebați despre impactul costurilor de climatizare asupra facturii de electricitate, peste 26% dintre participanți consideră că acesta este foarte mare, în timp ce majoritatea, adică 63%, îl văd ca fiind moderat. Aproape 49% estimează că utilizarea aparatelor de aer condiționat pe timpul verii contribuie cu 10% până la 30% la factura de electricitate, în timp ce 19% cred că aceste costuri reprezintă între 30% și 50% din factura totală.
Între cei care cred că impactul este insignifiant, peste jumătate sunt tineri cu vârsta între 18 și 35 de ani. La cealaltă extremă, în rândul celor care văd impactul ca fiind foarte mare, procentul tinerilor scade la sub 35%. O tendință inversă se poate observa în schimb la grupa de vârstă 35-45 de ani.
Dorința de a investi în eficiență energetică
Interesant este că aproape 75% dintre români ar fi dispuși să investească în achiziționarea unui echipament de climatizare prietenos cu mediul și eficient energetic, mai ales dacă acesta ar putea fi alimentat cu energie verde provenită de la un sistem de panouri fotovoltaice. Totuși, prețul ridicat al acestor aparate rămâne un obstacol semnificativ pentru 60% dintre cei chestionați.
Cei mai interesați de o astfel de investiție, 44% mai exact, sunt cei cu venituri cuprinse între 2.500 și 5.000 de lei/lună. La cealaltă extremă, cei mai puțin interesați de această investiție, doar 8,9% din cei chestionați, sunt persoanele cu venituri medii de peste 8.000 de lei/lună.
Conștientizarea impactului asupra mediului
În ceea ce privește conștientizarea impactului asupra mediului al aparatelor de aer condiționat, peste 36% dintre respondenți nu știu dacă acestea au un impact negativ, iar 40% consideră că nu au nicio influență negativă asupra mediului. Dintre cei care conștientizează acest impact, peste două treimi au studii superioare, 44% studii universitare, iar 27% au studii post universitare. Aceasta arată necesitatea intensificării informării și educației în privința efectelor pe termen lung ale utilizării echipamentelor de climatizare.
Vechimea sistemelor de aer condiționat
Studiul arată că majoritatea participanților (55%) au aparate de aer condiționat cu o vechime de până la cinci ani, iar aproape 30% dețin sisteme montate în urmă cu cinci până la zece ani. Sunt însă și români care utilizează instalații AC care au o vechime între 15 și peste 20 de ani, aceștia reprezentând 5,5% dintre respondenți.
Între aceștia din urmă, majoritatea covârșitoare au venituri mici sau medii – 22% câștigă sunt 2.500 lei/lună, iar peste 50% au venituri cuprinse între 2.500-5.000 de lei/lună.
Concluzii
Economia de energie și eficiența sistemelor de răcire sunt priorități pentru mulți români, însă prețul ridicat al echipamentelor eficiente energetic rămâne un obstacol important în achiziționarea acestora. Tinerii percep impactul costurilor de climatizare ca fiind mai mic, însă adulții între 35-45 de ani sunt mai conștienți de impactul costurilor în factură. Studiul ne arată că majoritatea echipamentelor utilizate sunt relativ noi, de până la cinci ani, cu excepția celor deținute de persoanele cu venituri mici sau medii și că există o nevoie clară de educație privind efectele aparatelor AC asupra mediului. Urmăriți-ne în continuare pentru noi informații despre obiceiurile românilor în folosirea energiei.
Sursa:
- Studiu efectuat de Sondaje Marketing Relații Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, pe un eșantion reprezentativ național de 1.053 de persoane fizice, cu vârsta peste 18 ani, în perioada 9-17 mai 2024, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.
Citește și: