Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

România, între țările UE cu cele mai mari creșteri ale prețului gazelor și electricității în primul semestru

Romania a înregistrat, în prima jumătate a acestui an, una dintre cele mai mari creșteri ale prețului gazelor naturale dintre țările UE, acesta majorându-se cu 134%, în vreme ce prețul electricității a urcat cu 77% față de perioada similară a anului 2022, potrivit datelor Eurostat publicate joi.

Comparativ cu primele șase luni din 2022, în perioada ianuarie-iunie a acestui an, prețurile la gaze au crescut în 20 de țări dintre cele 24 membre ale UE.

Astfel, prețurile gazelor (exprimate în monedele naționale) au crescut cel mai mult în Letonia (+139%), România (+134%), Austria (+103%), Țările de Jos (+99%) și Irlanda (+73%). La polul opus, s-au aflat Estonia, Croația și Italia, care au înregistrat scăderi între -0,6% și -0,5%, în timp ce în Lituania prețul a rămas neschimbat.

Exprimate în euro, prețurile medii la gaze pentru uz casnic în prima jumătate a anului 2023 au fost cele mai scăzute în Ungaria (3,4 EUR la 100 kWh), Croația (4,1 EUR) și Slovacia (5,7 EUR) și cele mai ridicate în Țările de Jos (24,8 EUR), Suedia (21,9 EUR) și Danemarca (16,6 EUR).

De asemenea, prețurile la energie electrică pentru uz casnic au crescut în 22 de țări UE în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu prima jumătate a anului 2022. În moneda națională, cea mai mare creștere (+953%) a fost raportată în Țările de Jos. Această creștere este legată de mai mulți factori: scutirile de taxe din 2022 nu s-au aplicat și în 2023 și, în același timp, taxele pe energie electrică s-au dublat pentru gospodării. Creșteri mari, exprimate în moneda națională, au fost înregistrate și în Lituania (+88%) și Letonia (+74%).

Scăderi semnificative ale prețului, exprimate tot în moneda națională, s-au înregistrat în Spania (-41%), urmată de Danemarca (-16%) și modificări mai mici au fost raportate în Portugalia (-6%), Malta (-3%) și Luxemburg (-0,4%).

Exprimate în euro, prețurile medii ale energiei electrice pentru uz casnic în prima jumătate a anului 2023 au fost cele mai scăzute în Bulgaria (11,4 EUR la 100 kWh), Ungaria (11,6 EUR) și Malta (12,6 EUR) și cele mai ridicate în Țările de Jos (47,5 EUR), Belgia (43,5 €), România (42,0 €) și Germania (41,3 €).

Prețurile energiei au crescut urmare a creșterii prețului la gazele naturale, care este considerat un combustibil marginal. Acest lucru a fost generat de scăderea importurilor din Rusia, simultan cu identificarea altor importatori. Piața energiei este evaluată după combustibilul marginal, ceea ce înseamnă că prețul gazelor naturale afectează prețurile pieței de energie electrică. Au fost construite mecanisme pentru a atenua presiunea asupra consumatorilor, iar unul dintre acestea a fost acordarea de subvenții.

Cu toate acestea, prețul, fără taxe, pentru electricitate și gazele naturale este în scădere.

Unele țări își retrag măsurile de sprijin acordate consumatorilor. Ca urmare, prețurile pentru clienții finali, cu taxe, sunt ceva mai mari comparativ cu perioada de referință anterioară.

Comparativ cu prima jumătate a anului 2022, în prima jumătate acestui an ponderea taxelor  în facturile de energie electrică a scăzut de la 23% la 19% (-4%) și în factura la gaze de la 27% la 19% (-8%), toate țările UE dispunând de alocații și subvenții guvernamentale sau reducând impozitele și taxele pentru a atenua costurile ridicate ale energiei.

Sursa: Electricity and gas prices stabilize in 2023 – Products Eurostat News – Eurostat (europa.eu)

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *