Numărul prosumatorilor racordați la rețelele de distribuție ale operatorilor de distribuție era, la sfârșitul anului 2021, de 13.596, cu o putere instalată de 84,9 MW, potrivit unui raport al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Din totalul prosumatorilor, 13.109 sunt persoane fizice (PF), iar 492 persoane juridice (PJ), puterea instalată pentru prosumatorii PF fiind mai mare decât pentru prosumatorii PJ. Practic, din analiza solicitărilor de racordare la reţeaua operatorilor de distribuţie se constată că majoritatea certificatelor de racordare emise de operatorii de distribuţie, certificate cu calitatea de prosumator, aparţin persoanelor fizice, cu un procent de 96%, restul de 4% aparţin prosumatorilor persoane juridice.
Situaţia privind distribuţia prosumatorilor pe operator de distribuţie ne indică faptul că operatorul de distribuţie Distribuţie Energie Oltenia are racordaţi la reţeaua proprie un procent de 20% din totalul prosumatorilor, ceilalţi operatori de distribuţie au racordaţi prosumatori care reprezintă un procent cuprins între 11 si 16% din totalul prosumatorilor, mai puţin operatorul de distribuţie OMV Petrom care deţine în portofoliu un număr de 3 prosumatori.
Conform raportului, majoritatea prosumatorilor utilizează ca tip de sursă primară a energiei electrice energia solară, dar există un interes de dezvoltare la nivelul operatorilor economici şi pentru alte tipuri de surse de energie regenerabilă.
Din datele pentru puterea totală instalată pentru fiecare judeţ aferentă prosumatorilor se constată că puterea maximă instalată este mai mare în judeţele din regiunea de sud a României (judeţele Olt, Vâlcea, Argeş, Dolj), regiunea de vest (judeţele Timis, Arad, Hunedoara, Bihor), respectiv regiunea de centru (judeţele Harghita, Mureş, Sibiu) şi este în concordanţă cu potenţialul de radiaţie solară optimă al României.
La analiza realizată pentru perioada ianuarie 2020 – decembrie 2021 se constată o creștere liniară a numărului de prosumatori în perioada ianuarie – septembrie 2020, urmată de o creștere semnificativă în perioada septembrie – decembrie 2020, odată cu intrarea în vigoare a modificării legislative privind creșterea puterii instalate de la 27 kW la 100 kW, care continuă în anul 2021 ajungând la un număr de 13.596 prosumatori la sfârşitul anului.
Din analiza datelor prezentate se constată o creștere liniară a puterii instalate aparţinând prosumatorilor în perioada ianuarie – septembrie 2020, urmată de o creștere semnificativă în perioada septembrie – decembrie 2020, odată cu intrarea în vigoare a modificării legislative privind creșterea puterii instalate de la 27 kW la 100 kW, care continuă în anul 2021 ajungând la valoarea de 84.946 kW putere instalată la sfârşitul anului.
De asemenea, din analiza datelor raportate de operatorii de distribuţie nu a fost identificat niciun prosumator care să deţină instalaţie de stocare a energiei electrice produse, iar în legătură cu modul de utilizare a energiei electrice produse, aceasta a fost utilizată pentru consumul final propriu, nefiind identificată nicio situaţie de racordare a altor consumatori la instalaţia de producere a energiei electrice.
Până la finele anului 2021, un număr de 27 de furnizori de energie electrică au încheiat de 13.345 de contracte de vânzare-cumpărare a energiei electrice cu prosumatori cu putere instalată mai mică de 100 kW pe loc de consum.
În contextul promovării utilizării energiei din surse regenerabile, instalațiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie la scară mică pot constitui un element important care să îşi aducă aportul la realizarea obiectivului obligatoriu privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie stabilit prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030, care prevede o pondere a energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie al României de 30,7% pentru anul 2030.
Pe baza datelor şi proiecţiilor analizate, ANRE estimează o creştere a numărului de prosumatori la finalul anului 2022 spre valori prognozate de cca 30.000 de prosumatori. Având ȋn vedere aceste evoluții este de așteptat să apară congestii sau lipsa de capacitate pentru conectarea de noi capacităţi regenerabile in rețelele electrice ale operatorilor de distributie, după un trend similar înregistrat in ceea ce privește conectarea regenerabilelor ȋn perioada 2012-2016 asupra rețelelor de transport. De asemenea, este de așteptat apariția şi formarea de microgriduri şi a piețelor locale de energie odată cu apariția agregatorilor şi a comunităților de energie.
Sursa: ANRE