Necesitatea de a atenua criza climatică ne va forța pe toți să schimbăm modul în care ne încălzim casele: fără surse poluante precum gazul și folosind alternative mai ecologice și mai eficiente, arată un studiu publicat recent de BEUC (Organizația Europeană a Consumatorilor). Potrivit acestuia, pompele de căldură vor fi cea mai ieftină opțiune de încălzire ecologică pentru consumatori. Acestea vor fi mai accesibile și totodată mai convenabile decât hidrogenul, care este de altfel singura soluție de combustibil nefosil.
Studiul „Adio gaz: de ce următorul tău boiler ar trebui să fie o pompă de căldură” – a analizat costul încălzirii celor mai tipice două case (casă/apartament) din Italia, Cehia, Polonia și Spania cu pompe de căldură electrice, electrice hibride/pompe de caldura cu hidrogen și boilere pe hidrogen pentru perioada 2025-2040.
Rezultatul? Pompele electrice de căldură apar ca fiind cea mai ieftină opțiune de încălzire ecologică în toate cele patru țări în ceea ce privește „costul total al proprietății”, încălzirea cu pompă de căldură fiind o opțiune foarte bună pentru zonele urbane cu o densitate mare a populației.
„Milioane de consumatori din Europa se bazează astăzi pe combustibili fosili precum gazul pentru a-și încălzi casele. Problema este că acestea sunt puternic poluante. Criza climatică înseamnă că nu vom avea altă opțiune decât să găsim alternative mai ecologice și mai eficiente pentru a ne încălzi casele. Combustibilii fosili, de asemenea, expun consumatorii la prețuri volatile la energie, în acest moment situația fiind delicată“, a declarat Ddirectorul general al BEUC, Monique Goyens.
Vestea bună este că soluții există. Cercetările arată că pentru consumatorii din Europa, electrificarea – fie prin pompă de căldură, fie prin termoficare – combinată cu îmbunătățirea eficienței energetice, va fi mult mai ieftină și convenabilă decât hidrogenul. Eficiența energetică a locuințelor va ajuta consumatorii să economisească considerabil – fie prin izolarea pereților (Polonia), fie prin instalarea de jaluzele la ferestre (Spania). În plus, independența de volatilitatea prețurilor la gaz va oferi consumatorilor mai multă stabilitate și predictibilitate în facturile la energie.
Totuși trecerea la pompele de căldură este încă dificilă, consideră sursa citată. Consumatorii se confruntă cu costuri mari de investiții și probleme cu instalarea. Ca atare, este esențial ca autoritățile publice să ofere sprijin financiar pentru a permite consumatorilor să investească într-o pompă de căldură și îmbunătățiri ale eficienței energetice în casele lor. Este la fel de vital ca aceștia să nu fie constrânși să investească în proiecte costisitoare, cum ar fi cele cu hidrogen. Autoritățile trebuie, în schimb, să aloce bani publici tehnologiilor care s-au dovedit viabile în detrimentul celor exagerate și care nu și-au demonstrat viabilitatea, precum hidrogenul, mai notează oficialul BEUC.