Un studiu *recent realizat pentru despre-energie.ro, platformă susținută de E.ON și Delgaz Grid, dezvăluie că majoritatea românilor preferă centrala termică pe gaz pentru încălzirea locuințelor, aproape 58% dintre participanți indicând această opțiune. Alături de aceasta, sistemele de încălzire centralizate (16%) și sobele pe lemne (15,6%) rămân opțiuni relevante, reflectând diversitatea preferințelor și accesibilitatea resurselor energetice în România.
Dacă este să facem o comparație între urban și rural, observăm că peste 86% dintre centralele termice pe gaz sunt instalate în locuințele din mediul urban și doar 13,6% în mediul rural. Sobele cu lemne sunt preferate în mediul rural – 73,8%, iar 26,2% se află în mediul urban.
Starea sistemelor de încălzire
Studiul a scos la iveală că aproape o jumătate dintre sistemele de încălzire din locuințele românești sunt mai vechi de un deceniu (44%), subliniind posibila necesitate de înnoire și modernizare pentru a spori eficiența energetică. Surprinzător, aproximativ 20% dintre respondenți utilizează surse suplimentare de încălzire în lunile reci, arătând nevoia crescută de confort termic.
Cele mai vechi sisteme de încălzire, de peste 20 de ani, se află în mediul urban (82,5%) și doar 17,5% în mediul rural. Tot mediul urban deține supremația și atunci când vorbim despre cele mai noi sisteme de încălzire, cu o vechime până în 5 ani, respectiv 69,8%, în timp ce diferența de 30,2% revine mediului rural.
Pompele de căldură: o opțiune neexplorată
Cu doar 0,7% dintre români care au adoptat pompele de căldură, se observă o reticență sau un nivel scăzut de informare privind beneficiile acestei tehnologii. Interesant de observat că, din rândul celor care totuși folosesc acest sistem, cei mai mulți (42,9%) au venituri lunare cuprinse între 2.500 și 5.000 de lei, mult mai mulți decât cei cu venituri lunare între 5.000 și 8.000 de lei sau peste 8.000 lei (câte 14,3%). Acest aspect evidențiază potențialul nevalorificat al pompelor de căldură ca soluții eficiente și prietenoase cu mediul pentru încălzirea locuințelor.
Comportamentul de consum în sezonul rece
Studiul mai evidențiază că mulți români încearcă să își controleze costurile cu încălzirea, limitând funcționarea centralei termice la doar câteva ore pe zi. Sperând că, astfel, își vor ține facturile sub control, românii au decis, pe durata sezonului rece, să reducă durata de funcționare a centralei termice, peste 36% afirmând că îi dau drumul între 2 și 5 ore pe zi, iar aproape 29% între 6 și 9 ore pe zi. Doar puțin peste 13% dintre cei chestionați lasă centrala să meargă peste 15 ore pe zi.
Pe de altă parte, aproape 20% dintre români recunosc că, pentru a-și îmbunătăți confortul termic din gospodărie, apelează la sisteme de încălzire suplimentare, precum radiatoare electrice (indicate de 41,7% dintre respondenți) sau aeroterme (37,9%).
Spre o mai bună înțelegere a energiei
Platforma Despre-energie.ro, susținută de E.ON și Delgaz Grid, joacă un rol esențial în educarea consumatorilor despre dinamica sectorului energetic. Relansarea site-ului cu un design nou și funcționalități îmbunătățite vizează să facă informația mai accesibilă și să încurajeze o înțelegere mai profundă a tematicilor energetice.
Sfaturi și recomandări de eficiență energetică, cele mai importante legi și reglementări din domeniu, o amplă rubrică în care specialiștii noștri răspund întrebărilor venite din partea cititorilor, ghiduri privind alegerea și utilizarea echipamentelor electrice și a electrocasnicelor din gospodării, cele mai importante știri și noutăți, dar și un bogat conținut explicativ multimedia, sunt doar câteva dintre ancorele platformei despre-energie.ro. Astfel, ne continuăm continuă misiunea de a lumina calea spre un viitor energetic mai clar și mai sustenabil pentru toți românii.
*)Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relații Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, în perioada 10-18.01.2024, pe un eșantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.