Anul trecut, ponderea surselor regenerabile în consumul final brut de energie la nivelul Uniunii Europene (UE) a fost de 23%. Conform celor mai recente informații publicate de Eurostat, comparativ cu 2021, aceasta reprezintă o creștere de 1,1 puncte procentuale (pp).
România se situează peste media europeană în ceea ce privește consumul de energie provenită din surse verzi, țara noastră utilizând, în anul precedent, peste 24% energie regenerabilă, ceea ce o plasează înaintea unor țări cum ar fi Germania, Franța, Italia și Spania.
Directiva privind energia din surse regenerabile a modificat obiectivul UE pentru energie regenerabilă pentru 2030, crescând cota de la 32% la 42,5% (cu scopul de a ajunge la 45%). Prin urmare, țările UE trebuie să-și intensifice eforturile pentru a respecta în mod unitar noul obiectiv pentru 2030, care necesită creșterea ponderii surselor de energie regenerabilă în consumul final brut de energie al UE cu aproape 20 de puncte procentuale.
Suedia este lider în rândul țărilor UE, cu aproape două treimi (66%) din consumul final brut de energie în 2022 provenind din surse regenerabile. Această țară s-a bazat în principal pe hidrocarburanți, energie eoliană, biocombustibili solizi și lichizi, precum și pe pompele de căldură. Urmează Finlanda (47,9%), bazându-se, de asemenea, pe hidrocarburanți, eolian și biocombustibili solizi, fiind situată înaintea Letoniei (43,3%), care a depins mai ales de hidrocarburanți. Danemarca (41,6%), urmată de Estonia (38,5%), a obținut majoritar energia din surse eoliene și biocombustibili solizi. Portugalia (34,7%) s-a bazat pe biocombustibili solizi, eolian, hidro și pompe de căldură, în timp ce Austria (33,8%) a folosit în principal hidrocarburanți și biocombustibili solizi.
Sursa: eurostat
Cele mai scăzute cote de surse regenerabile au fost înregistrate în Irlanda (13,1%), Malta (13,4%), Belgia (13,8%) și Luxemburg (14,4%).
În total, 17 din cei 27 de membri UE au raportat cote sub media UE de 23% în 2022.