O cercetare sociologică* recentă, realizată pentru despre-energie.ro, ne arată că interesul românilor pentru eficiența energetică a crescut considerabil. Potrivit acesteia aproximativ 80% dintre respondenți au luat măsuri active pentru reducerea consumului de energie, de unde putem concluziona o tendință de conștientizare tot mai mare a importanței adoptării unui comportament responsabil nu doar pentru economii financiare, dar și pentru protejarea mediului.
Adoptarea termostatelor inteligente
Unul dintre cele mai populare instrumente pentru gestionarea eficientă a energiei este termostatul inteligent. La această oră, aproximativ 43% dintre români declară că folosesc aceste dispozitive, întrucât îmbunătățesc semnificativ modul în care controlează încălzirea în locuințele lor. Un procent covârșitor dintre cei care le folosesc (78,6%) locuiesc în mediul urban. Dintre cei care folosesc termostate inteligente, e interesant că aproximativ 63% sunt femei, pe când bărbații au un apetit mai mare să folosească aplicațiile pe telefon – 53,2% din cei care le folosesc. Termostatele inteligente permit reglaje precise și adaptate nevoilor individuale, așadar unii utilizatori efectuează ajustări bazate pe temperaturile exterioare, în timp ce alții preferă setări constante pe tot parcursul anului.
Statisticile despre utilizarea termostatului
Dacă e să abordăm în cifre, 32% dintre români spun că folosesc termostatul pentru a face reglaje ori de câte ori consideră că este nevoie, 24,6% în funcție de temperaturile exterioare (din acest procent care ajustează mai des termostatul, aproape 60% sunt femei), circa 15% setează temperatura pe care o consideră potrivită doar la începutul sezonului rece, iar 7,1% păstrează termostatul din locuință setat pe aceeași temperatură pe tot parcursul anului. De remarcat, de asemenea, că există un procent de aproape 10% din cei chestionați care utilizează inclusiv diverse aplicații pe telefonul mobil, precum cele de tip smart home.
Preferințele de temperatură și impactul lor
În ceea ce privește confortul termic, există o diviziune clară: aproape jumătate din populație optează pentru temperaturi între 22 și 24°C, considerându-le ideale pentru confortul domestic. Pe de altă parte, un procent apropiat de 45,8% găsește temperatura între 19 și 21°C suficient de confortabilă. Doar 3,8% dintre români se simt confortabil la temperaturi mai scăzute, între 16 și 19°C. Remarcăm de asemenea că pe măsură ce înaintăm în vârstă, devenim mai confortabili cu temperaturile mai scăzute. De pildă, în grupa de vârstă 18-35 de ani, 50,9% preferă temperatura ambientală între 22 și 24°C, pe când în grupa de vârstă de peste 65 de ani, 60,7% preferă temperaturi între 19 și 21°C.
Iluminatul economic a devenit noua normă
Iluminatul economic este o altă practică adoptată de mulți români pentru a reduce consumul de energie. Pe lângă utilizarea becurilor eficiente energetic, un procent semnificativ de 44% decide să scurteze durata de utilizare a iluminatului, maximizând astfel economiile energetice.
Gestionarea aparaturii electrocasnice
Atunci când vine vorba de aparatura electrocasnică, opiniile sunt mai împărțite: jumătate dintre respondenți sunt dispuși să le utilizeze mai puțin frecvent pentru a economisi energie, în timp ce cealaltă jumătate nu dorește să-și modifice obiceiurile. Remarcăm de asemenea un alt detaliu interesant: dintre cei care aleg să reducă timpul de utilizare a aparaturii electrocasnice, majoritatea sunt femei – 63,1%. Totuși atunci când ajung să o facă, radiatoarele și aerotermele electrice sunt primele vizate pentru reducerea consumului (49% din cei care spun că reduc frecvența de utilizare a electrocasnicelor), urmate de mașinile de spălat rufe (47,4%), mașinile de spălat vase (35%) și uscătoarele de haine (puțin sub 30%) demonstrând o tendință clară către optimizarea utilizării electrocasnicelor mari.
Concluzii
Cercetarea sociologică evidențiază un efort conștient din partea românilor de a îmbunătăți eficiența energetică în gospodăriile lor, recunoscând beneficiile multiple ale acestor practici. De la utilizarea tehnologiei avansate, cum ar fi termostatele inteligente, până la adaptarea comportamentului zilnic, cum ar fi gestionarea iluminatului și a electrocasnicelor, românii demonstrează o voință crescândă de a adopta un stil de viață mai sustenabil. Evoluțiile indică o tranziție către un viitor în care eficiența energetică devine noua normă.
Sursa:
- * Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relații Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, în perioada 10-18.01.2024, pe un eșantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.
Citește și: