Cât de mult îți influențează factura de energie obiceiurile zilnice? Un studiu recent arată că, deși doar 5,3% dintre români își folosesc electrocasnicele noaptea după ora 22:00, aproape 59% ar fi dispuși să facă acest lucru dacă ar beneficia de tarife mai mici. Hai să vedem împreună cum se raportează românii la obiectivul de a reduce factura de energie prin ajustarea momentului în care folosesc aparatele din casă și ce alte obiceiuri pot face diferența.
Tarifele diferențiate – soluția pentru economii
Tarifele diferențiate pe paliere orare, deja implementate în multe locuri din Europa, încep să câștige teren și în România. Acestea permit clienților să plătească mai puțin pentru energia consumată pe timpul nopții, când cererea este mai mică, și mai mult în timpul zilei, la anumite ore, când sunt vârfuri de consum de energie. Astfel, cu un comportament de consum adaptat la tarifele diferențiate se pot face economii considerabile la factura de energie. Bineînțeles, acest lucru necesită instalarea contoarelor inteligente, capabile să înregistreze consumul de energie pe intervale orare.
Cum și când folosesc românii electrocasnicele?
Potrivit unui studiu realizat în perioada august-septembrie a acestui an, 45% dintre respondenți folosesc electrocasnicele atunci când au nevoie, indiferent de oră, iar 43% preferă să le utilizeze în timpul săptămânii, între orele 07:00 și 22:00. Un procent mai mic, de 6,5%, a indicat că preferă să folosească electrocasnicele doar în weekend, fără a ține cont de un interval orar anume. Atenție mai mare la acest aspect par să acorde în special persoanele cu studii superioare – universitare și post universitare. Dintre cei care au declarat că folosesc aparatura noaptea, peste 50% sunt din această categorie, iar procentul crește la 60% în rândul celor care declară că folosesc aparatura electrocasnică mare în weekend.
Electrocasnicele în stand-by – un consum ascuns
Studiul a mai arătat că 87% dintre români știu că aparatele electrocasnice consumă energie chiar și atunci când sunt în stand-by. Dintre persoanele care declară că știu de existența acestui tip de consum, 66% sunt femei. Dacă ne referim la cei care știu despre acest consum, majoritatea, respectiv 66%, au vârste între 26 și 45 de ani. Un procent similar dintre respondenți au recunoscut că au dezvoltat obiceiul de a scoate din priză aceste aparate atunci când pleacă de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, cum ar fi în vacanțe, în timp ce 23% fac acest lucru doar uneori, iar 11% nu îl fac deloc.
Cât de mult îți lași telefonul la încărcat?
O altă statistică interesantă relevă faptul că 51% dintre români își lasă telefonul mobil la încărcat peste noapte, iar 44% dintre respondenți admit că îl lasă conectat la priză chiar și după ce acesta a fost complet încărcat. Dintre cei care lasă telefonul la încărcat peste noapte, aproape trei sferturi dintre respondenți sunt femei. Deși mulți sunt conștienți de faptul că acest obicei contribuie la un consum suplimentar de energie, doar 58% recunosc acest lucru. În plus, aproape 20% dintre respondenți nu știau că încărcătorul consumă energie chiar și după ce mobilul este deconectat, iar 25% consideră că acest consum este nesemnificativ. Dintre cei care declară că lasă încărcătorul în priză, 3 sferturi provin din mediul urban.
Utilizarea televizorului – un alt consumator ascuns
Când vine vorba de timp petrecut în fața televizorului, 72% dintre români declară că petrec între 2 și 6 ore pe zi uitându-se la televizor. Dintre aceștia, 19% spun că stau în fața ecranului mai mult de 6 ore pe zi, iar 8,8% nu au calculat niciodată cât timp dedică zilnic acestei activități. În plus, jumătate dintre respondenți recunosc că lasă televizorul pornit chiar și atunci când fac diverse activități casnice (iar aici peste 70% sunt femei), în timp ce 45,3% spun că au grijă să îl oprească atunci când nu îl urmăresc. Interesantă e și corelația cu nivelul de studii: în rândul celor care petrec peste 6 ore pe zi la televizor, cel mai însemnat procent este cel al persoanelor cu nivel de studii liceale (35%), pe când în rândul celor care petrec peste 2-4 ore pe zi la televizor, cel mai însemnat procent este cel al persoanelor cu studii universitare (41%).
Concluzii
Studiul scoate în evidență obiceiurile românilor privind utilizarea electrocasnicelor și evidențiază faptul că o mare parte dintre aceștia ar fi dispuși să își ajusteze consumul de energie în funcție de tarifele orare. Această schimbare nu doar că ar reduce costurile facturilor, dar ar contribui și la optimizarea cererii de energie, având astfel un impact pozitiv asupra sistemului energetic național.
Sursa:
- Studiul a fost efectuat de Sondaje Marketing Relații Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al companiilor E.ON și Delgaz Grid, pe un eșantion reprezentativ național de 1.004 persoane fizice, cu vârsta peste 18 ani, în perioada 26.08-11.09 2024, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.
Citește și: