Deși 90% dintre companiile românești sunt îngrijorate de costul energiei, doar 35% dintre acestea consideră că măsurile de eficiență energetică sunt importante, astfel de proiecte având o pondere medie de numai 8% din totalul investițiilor realizate de fime, sub media UE, de 10%, relevă un studiu recent realizat de European Investment Bank (EIB), care a analizat modul în care companiile din Europa au abordat cele două provocări majore ale Europei: independența energetică și schimbările climatice.
Conform sursei citate, 67% dintre companiile românești chestionate au în plan să investească în proiecte menite să atentueze efectele schimbărilor climatice (media UE: 51%).
Întrebați ce măsuri concrete de atenuare a efectelor climatice au luat, reprezentanții companiilor din România au indicat că au investit în proiecte de eficiență energetică, în noi tehnologii verzi, în capacități de generare a energiei din surse regenerabile, în proiecte de gestionare a deșeurilor și reciclare, precum și în transport sustenabil.
În ceea ce privește stabilirea obiectivelor de mediu, 46% dintre companiile românești și-au setat aceste obiective, cu 5 puncte procentuale peste media europeană.
La nivel european, în ultimul an, ponderea firmelor care au declarat că investesc în măsuri climatice a crescut cu 10 puncte procentuale, ajungând în medie la 53%. Creșterea a fost deosebit de pronunțată în regiuni precum Europa Centrală și de Est (+15 puncte procentuale), remarcându-se în rândul întreprinderilor mici și mijlocii (+11 puncte procentuale).
Companiile energofage sunt mai preocupate de atenuarea efectelor climatice și investesc mai mult în acest sens decât firmele cu un consum energetic redus. De aceea, 48% dintre acestea investesc deja în astfel de măsuri, în timp ce 57% intenționează să facă acest lucru.
Creșterea prețurilor la energie cauzată de războiul din Ucraina a supus companiile din Uniunea Europeană unor presiuni uriașe, afectându-le competitivitatea la nivel internațional. Chiar dacă prețurile la energie au scăzut de atunci, criza a scos în evidență dependența Europei de combustibilii fosili.
Dar și schimbările climatice amenință tot mai mult businessurile individuale, în special pe cele care nu sunt pregătite pentru consecințele care decurg din temperaturi mai ridicate și evenimente meteorologice extreme.
- Numai în Europa, vremea extremă a cauzat pierderi economice de peste 145 de miliarde de euro între 2012 și 2022, potrivit Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice.
Între timp, companiile se luptă să se adapteze la decarbonizarea economiei europene cerută de obiectivul ambițios de a reduce emisiile nete cu 55% până în 2030, comparativ cu valorile înregistrate în 1990.
Schimbarea economică impusă de tranziția energetică va prezenta oportunități enorme pentru unele companii, dar și posibile obstacole/amenințări pentru cele nepregătite pentru această transformare sau pentru schimbările climatice, în general.
Costurile ridicate ale energiei și incertitudinea au tăiat din investiții
Războiul din Ucraina a ridicat întrebări cu privire la capacitatea Europei de a răspunde la o scădere a aprovizionării cu energie din Rusia și de a diversifica aprovizionarea. Graba de a asigura resursele energetice a determinat creșterea prețurilor la energie în toate țările UE în 2022.
Cu toate acestea, Uniunea Europeană a avut un răspuns rapid la această urgență, încurajând economisirea energiei, diversificând aprovizionarea și accelerând introducerea energiei regenerabile. Până la sfârșitul anului 2022, aceste eforturi au redus semnificativ prețurile la energie.
Companiile au simțit însă șocul. Majoritatea firmelor din UE au declarat că aceste costuri ridicate ale energiei le diminuează capacitatea de a investi, aproximativ 60% dintre acestea considerându-le un impediment major, comparativ cu 31% – procent înregistrat în Statele Unite.
- 82% dintre companiile UE care au participat la acest studiu consideră că prețul energiei a fost un obstacol în planurile de investiții aferente anului trecut, cu aproape 30% mai mult decât în Statele Unite.
- Circa 40% dintre companiile din UE au investit în proiecte de eficiență energetică, dar și aici se situează sub procentul înregistrat de companiile americane (circa 50%).
Creșterea progresivă a temperaturilor medii globale dă naștere unor evenimente meteorologice extreme care pot amenința afacerile. Potrivit unui raport recent publicat de Oficiul Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscului de Dezastre, a existat o „creștere uluitoare” a numărului de astfel de evenimente în ultimii 20 de ani, iar majoritatea lor pot fi atribuite schimbărilor climatice.
Companiile au fost întrebate dacă evenimentele climatice extreme, numite și riscuri fizice, le afectează activitatea. De asemenea, și dacă au investit în diferite măsuri de adaptare pentru a face față mai bine acestor riscuri.
- Aproape 60% dintre firmele europene afirmă că se confruntă cu riscuri fizice, în timp ce doar 33% au făcut ceva în acest sens pentru a-și proteja afacerea.
Companiile din Sudul Europei consideră că sunt cele mai expuse la aceste riscuri și, totuși, fac mai puțin pentru a rezolva problema decât companiile din Vestul Europei, zona de Nord sau Europa Centrală și de Est.
Păreri împărțite despre tranziția energetică
Comisia Europeană a prezentat Pactul Ecologic European (Green Deal) cu scopul de a limita creșterea temperaturilor medii globale la sub 2°C în comparație cu nivelurile preindustriale, așa cum se prevede în Acordul de la Paris din 2015. Acordul verde, care a fost introdus în martie 2020, stabilește obiectivul de a atinge emisiile nete zero până în 2050.
Acest obiectiv ambițios va necesita o implicare puternică din partea companiilor.
- Conform studiului, 88% dintre companiile din UE au luat anumite măsuri pentru a atenua impactul schimbărilor climatice.
Companiile nu numai că sunt chemate să joace un rol esențial în asigurarea tranziției, ci trebuie și să se adapteze unui mediu de afaceri aflat în schimbare rapidă, chiar dacă au opinii diferite cu privire la impactul pe care tranziția climatică îl va avea asupra afacerilor lor.
În timp ce 29% dintre firmele din UE sunt optimiste cu privire la tranziția energetică, aproximativ 32% sunt pesimiste. Companiile din România sunt într-o zonă neutră.
Adaptarea la realitatea climatică
Companiile din UE realizează că schimbările climatice nu mai sunt o problemă ipotetică, aproximativ 57% dintre acestea au pierdut bani sau au avut deficiențe în aprovizionare din cauza vremii extreme. În ciuda acestei statistici, doar o treime din firmele europene au investit în măsuri de adaptare la schimbările climatice.
Majoritatea firmelor se concentrează mai mult pe gestionarea deșeurilor, reciclarea și eficiența energetică. Aproximativ 88% dintre firmele europene au implementat cel puțin o măsură de atenuare a acestor efecte, comparativ cu 33% dintre firmele care au investit în măsuri de adaptare. Pe lângă preocupările legate de costurile energiei, companiile investesc pentru că își fac griji cu privire la schimbările climatice și trebuie să-și atingă țintele referitoare la amprenta de carbon.
Pe măsură ce Statele Unite se angajează din nou în propria tranziție energetică și dedică resurse semnificative, Europa trebuie să își dubleze obiectivul de a atinge nivelul de emisii nete zero până în 2050.
Acest raport se bazează pe datele colectate pentru sondajul Grupului EIB privind investițiile și finanțarea investițiilor (EIBIS) 2022-2023 și vizează disponibilitatea companiilor europene de a aborda problemele climatice și de a răspunde provocărilor tranziției energetice.
Sursa: