Primele 235 de milioane de euro dintr-un total de 1 miliard de euro destinate dezvoltării rețelelor de distribuție a gazelor naturale pot fi accesate începând cu data de 17 august, potrivit unui comunicat al Ministerul Fondurilor Europene (MFE).
Fiecare proiect poate avea o valoare maximă de 25 milioane euro și se poate depune până la data de 17 octombrie 2020
MFE a lansat proiectul „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final”.
Totodată, MFE propune în premieră o soluție pentru a facilita accesul primăriilor la acești bani europeni. Primarii sunt încurajați să se asocieze local ca proiectele să deservească minimum 1.000 de gospodării, iar implementarea să se finalizeze înainte de luna decembrie a anului 2023.
„În prezent doar aproximativ 30% din gospodării sunt conectate la rețeaua de gaz, scopul asumat de Guvernul României fiind ca peste 80% dintre casele românilor să beneficieze de acest confort considerat normal în ziua de astăzi”, explică ministrul Marcel Boloș.
„Primul pas a fost adoptarea de către Guvernul României a Ordonanței 128 din 31 iulie care prevede ca valoarea Programului național de racordare a populației și clienților noncasnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale va beneficia de o alocare de alte 800 de milioane de euro în perioada de programare 2021-2027. În total, un miliard de euro pentru recuperarea decalajelor față de alte țări europene”, precizează Marcel Boloș.
Comunicatul menționează că Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației, dar și autoritățile publice locale (APL) din regiunile mai puțin dezvoltate ale României, individual sau în parteneriat cu alte APL, pot depune proiectele în intervalul 17 august – 17 octombrie 2020. Fiecare proiect poate avea o valoare maximă de 25 milioane euro.
Ministrul menționează faptul că “primarii trebuie să îndeplinească două condiții: proiectele depuse să racordeze cel puțin 1.000 de noi gospodării – deci se încurajează asocierea mai multor unități administrativ-teritoriale; și proiectele să fie implementate până în decembrie 2023, neputând fi fazate în viitoarea perioadă de programare – adică să se miște repede, pentru că inițiativa este o prioritate națională”.
Pentru ce se poate obține finanțare?
Primăriile pot obține finanțare pentru:
- construirea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale, inclusiv instalațiile, echipamentele și dotările aferente funcționalităților inteligente;
- construirea stațiilor de reglare, măsurare – predare a gazelor naturale și a racordului la Sistemul de Transport existent exclusiv în scopul alimentării unei rețele inteligente de distribuție propusă printr-un proiect;
- construirea rețelelor interioare de distribuție a gazelor naturale pentru clădirile administrative publice branșate la rețeaua inteligentă distribuție a gazelor naturale propusă prin proiect (clădirea primăriei, centre sociale, școli, etc), în cadrul cărora se desfășoară activități non – economice;
- construirea branșamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietății publice.
Ghidului Solicitantului poate fi consultat aici.