Porțile automate reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni atunci când vrei mai multă accesibilitate și confort. Cu o singură apăsare poarta se închide sau se deschide automat, iar tu nu mai trebuie să te dai jos din mașină sau să ieși din casă.
Indiferent că scopul destinat acestora este rezidențial sau comercial, ele permit controlul eficient și oferă și o siguranță sporită față de cele manuale.
Dacă te gândești să faci o astfel de achiziție, în acest articol îți prezentăm cele mai importante aspecte de care să ții cont pentru a face alegerea potrivită pentru tine.
Ce sunt porțile automate?
Porțile automate sunt acționate prin intermediul unui sistem electronic și mecanic prin care ai control asupra închiderii sau deschiderii proprietății tale.
Ele se mișcă datorită unui motor special care poate fi acționat de o telecomandă care trimite un impuls către unitatea de control a motorului.
Unitatea de control detectează și alte semnale. De exemplu, cele ale fotocelulelor. Fotocelula este o componentă care comunică mereu cu unitatea de control. Printr-un fascicul de lumină, aceasta detectează dacă există obiecte sau persoane în raza de acțiune a porții.
Fotocelula este esențială pentru a evita rănirea oamenilor sau distrugerea lucrurilor la închidere și deschidere.
Avantaje
- Siguranța: unul dintre principalele motive pentru care oamenii le aleg este siguranța sporită. Mai ales că ai opțiunea de a monta camere video pentru supraveghere, lămpi de semnalizare sau sisteme de securitate mai eficiente. Un alt beneficiu este că nu trebuie să-ți mai faci griji că cei mici ar putea părăsi curtea interioară fără ca tu să știi;
- Intimitate: pentru majoritatea oamenilor, intimitatea este esențială. Poți alege modele opace și mai înalte pentru a reduce vizibilitatea pe care vecinii sau trecătorii o pot avea;
- Personalizarea: poți opta pentru a le personaliza în funcție de preferințele tale. Apelează la o firmă specializată, iar aceasta va evalua nevoile tale și împreună veți găsi soluția perfectă;
- Accesibilitatea: ai controlul deplin apăsând doar un buton, fie pe telecomandă, fie direct din telefon pentru porțile cu sisteme inteligente. Astfel, nu trebuie să mai depui efort pentru a le deschide, mai ales atunci când vremea nu este prielnică.
Câte tipuri există?
Cele mai populare sunt cele culisante și batante. Fiecare dintre ele vine cu o serie de avantaje diferite.
- Culisante: au un sistem ușor de deschidere, cu ajutorul unor roți, de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga, paralel cu gardul, fapt ce sporește eficiența. Sunt foarte stabile și sigure, motiv pentru care specialiștii în securitate le recomandă pe acestea în detrimentul celor batante. Tehnologia de automatizare este realizată cu ajutorul a două elemente care transformă mișcarea circulară într-una liniară: motorul cu roată cilindrică și cremaliera fixată la baza porții. Ele pot fi acționate de la distanță prin telecomandă, întrerupător sau dispozitive inteligente (smartphone, tabletă etc).
- Batante: toate porțile batante sunt alimentate electric, iar sursa de energie poate fi de mai multe tipuri: racordată la rețeaua electrică a casei tale, alimentată prin panouri solare sau prin acumulatori. Au un sistem de deschidere spre interior sau exterior și pot fi compuse dintr-una sau din două porți care descriu la deschidere un arc de cerc de 90 de grade. Specialiștii susțin faptul că sistemul batant cu o singură poartă este mai eficient și sigur decât cel format din două porți, iar riscul de pătrundere prin efracție este mult mai mic. Cele batante funcționează pe baza balamalelor cu care sunt prinse de cu gard.
Ce se întâmplă în cazul unei pene de curent?
Sistemele automate moderne sunt concepute pentru a evita disconfortul chiar și în aceste situații.
Majoritatea au incluse în pachet și o cheie specială care permite deblocarea porții și deschiderea sau închiderea acesteia manual. Totodată, există și sisteme la care motorul poate fi acționat de o sursă auxiliară cu o autonomie de câteva ore și funcționează chiar la întreruperea alimentării din rețea.
Care sunt costurile?
Dacă în trecut credeai că sistemele automate pot fi costisitoare, vei fi surprins să afli că ele sunt destul de accesibile. În cazul porților batante, prețul este unul mai mic și poate varia în jurul sumei de 1000 de lei. Cele culisante sunt mai costisitoare, dat fiind faptul că ele aduc mai multe avantaje, iar costurile pot fi cuprinse între 1500 de lei și 6500 de lei. Evident, costurile depind de o serie de factori: dimensiuni, funcționalități, sistemele personalizate pe care le dorești.
Așadar, ia în calcul cele mai importante aspecte dacă vrei un sistem de deschidere automat al porților: scopul final, bugetul de care dispui, tipul proprietății.
Dacă vrei să afli mai multe despre echipamentele care îți pot proteja locuința, ar trebui să citești și:
- De ce este necesar un sistem de detecție a incendiilor în locuință
- Cum alegi senzorii de mișcare potriviți locuinței tale?
Surse