Consumatorii casnici care au un consum lunar de până în 100 de kWh vor plăti pentru energia electrică un preț de 0,68 lei/kWh, iar dacă au un consum lunar între 100 și 300 de kWh, prețul va fi de 0,80 lei/kWh, în vreme ce pentru gaze prețul a fost plafonat la maxim 0,31 lei/kWh, potrivit Ordonanței de urgență nr. 27 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.
„În privința consumatorilor casnici, care oricum se confruntă cu un nivel de sărăcie energetică dintre cele mai crescute din Europa, în contextul creat de situația geopolitică și de explozia prețului la utilități, materii prime și alimente, s-a constatat că se impune prelungirea perioadei în care este necesar să li se acorde sprijin pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale.
Având în vedere situația determinată de creșterea prețului pe piețele de energie electrică şi gaze naturale la nivel internațional, precum și efectele provocate de aceste creșteri, este necesară menținerea plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale în perioada următoare astfel încât prețurile finale facturate și plătite de către consumatorul casnic și non-casnic să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică și activitatea economică”, se arată în nota de fundamentare a Ordonanței de urgență.
Astfel, conform Ordonanței de Urgență, aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România vor beneficia de un preț de 0,68 lei/kWh, dacă au un consum de până în 100 de kWh. Pentru cei care consumă între 100 și 300 de kWh, prețul va fi de 0,80 lei/kWh, iar de această măsură vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodării;
Pentru consumatorii non-casnici, prețul va fi de aproximativ 1 leu/ kWh, în această categorie intrând întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi, de asemenea, din industria alimentară. Pentru consumatorii energointensivi, se va aplica o schemă de ajutor de stat.
În cazul gazelor naturale, pentru consumatorii casnici, prețul va fi de maxim 0,31 lei pe kWh, acesta nefiind legat de un anumit nivel de consum lunar, ca în cazul electricității. Pentru consumatorii non-casnici, prețul va fi de până la 0,37 lei pe kWh, cu mențiunea că pentru companiile care au avut în anul 2021 un consum la locul de consum de până la 50.000 de kWh se menține același preț.
De menționat că toate acestea sunt prețuri finale facturate, care includ componenta de preț a energiei, precum şi celelalte tarife şi taxe reglementate, inclusiv TVA.
Astfel, prețul final facturat pentru energia electrică include componenta de preţ al energiei active, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuție, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA.
Prețul final facturat pentru gazele naturale include componenta de preț al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, tariful de distribuţie, costurile de furnizare și TVA.
Prețuri plafonate la producători
În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale, au obligația să vândă, cu prețul de 150 de lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii clienților casnici.
În perioada menționată, aceiași producători au obligația să vândă, cu prețul de 250 de lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, după caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației.
În perioada de aplicare a dispozițiilor prezentei Ordonanțe de urgență, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică se impozitează cu 80%.
Obligația de stocare a gazelor
Furnizorii de gaze naturale au obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuității și siguranței în alimentarea clienților săi finali sau asigurarea consumului propriu și suportabilității prețului de către aceștia.
Cantitățile de gaze naturale reprezintă stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor și care vor reprezenta minimum 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților finali din portofoliul propriu sau consumul propriu.
Componenta de furnizare
Componenta de furnizare a energiei electrice și/sau a gazelor naturale este de 73 de lei/MWh pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, respectiv 12 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale.
Ce reprezintă plafoanele de preț
Plafoanele de preț reprezintă prețul final facturat pentru clientul final, având incluse:
- pentru energie electrică – componenta de preț al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;
- pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.
Rezumativ, dacă până acum consumatorii din România au beneficiat de măsuri de sprijin aplicabile pentru perioada sezonului rece, 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022, prin OUG 27/martie 2022 autoritățile au decis menținerea plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru un an, după cum urmează:
Perioada de aplicare | Componenta | Preț final facturat |
01 noiembrie 2021-31 ianuarie 2022 | Gaze naturale | 0,37 lei/kWh |
Energie Electrică | 1 leu/kWh | |
01 februarie 2022 – 31 martie 2022 | Gaze naturale | 0,31 lei/kWh |
Energie Electrică | 0,8 lei/kWh | |
01 aprilie 2022 – 31 martie 2023 | Gaze naturale | 0,31 lei/kWh |
Energie Electrică | 0,68 lei/kWh* 0,80lei/kWh** |
**pentru un consum lunar între 100 și 300 kWh
Surse
- Ordonanța privind noile măsuri de sprijin pentru facturi a apărut marți în Monitorul Oficial. Care sunt principalele prevederi
- UPDATE: Guvernul a adoptat noile prețuri la energie și gaze naturale, de la 1 aprilie: La energie beneficiază 8 milioane de gospodării
- Facturile la energie și gaze: Când va fi adoptată Ordonanța cu noile tarife pe care le vor plăti clienții și firmele de la 1 aprilie
- Guvernul a publicat proiectul de OUG privind plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze