Știai că majoritatea oamenilor petrec, în medie, 80% din timpul vieții în spații închise? Pentru cei mai mulți acest procent reprezintă perioada petrecută în locuința proprie. Iar în acest spațiu, cu toții ne dorim să resimțim o iarnă calduroasă și o vară răcoroasă, fără mirosuri neplăcute, fără mucegai, fără alergeni sau alte lucruri care ne pot afecta starea de sănătate.
Izolarea termică a locuinței este foarte importantă și din punct de vedere financiar, în ceea ce privește consumul de energie, confortul, sănătatea și starea de bine în general. O izolație calitativ superioară este esențială pentru a deține o casă eficientă din punct de vedere energetic, care poate reduce cu mult cheltuielile rezultate în urma încălzirii sau a răcirii aerului din casă.
Atunci când dorim să izolăm locuința, fie în exterior, fie în interior, va trebui să luăm în calcul o serie de factori. Dacă v-ați hotărât să folosiți o variantă ecologică de izolație, aveți de ales între termoizolații din lemn (pe care le-am prezentat intr-un articol anterior) și termoizolații textile
Termoizolația din lână de oaie
Lâna este un material izolant foarte eficient atât pentru izolația termică, cât și pentru cea acustică. Lâna de oaie este un material natural, durabil, reciclabil, biodegradabil și cu o energie redusă. Nu pune în pericol sănătatea oamenilor sau a mediului și nu necesită protecție pentru instalare, spre deosebire de izolarea din sticlă de exemplu.
Controlul condensului
Condensul este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă astăzi industria construcțiilor. Umiditatea excesivă nu poate avea numai un efect negativ asupra structurii unei clădiri, ci este, de asemenea, o cauză principală a mucegaiului care poate avea un efect negativ asupra sănătății locuitorilor săi.
Izolația din lână este capabilă să absoarbă, să stocheze și să elibereze umezeala mai repede decât multe alte materiale. Ea poate absorbi peste 35% din greutatea proprie în umezeală fără modificări semnificative ale performanțelor termice, în timp ce performanța termică a izolației din fibre minerale artificiale se deteriorează atunci când este prezentă condensarea. Izolarea de lână de oaie este ideală pentru structurile din lemn, deoarece are o sinergie naturală cu lemnul.
Cercetările independente arată în mod clar că, odată cu creșterea nivelului de umiditate, nu vor apărea modificări semnificative ale conductivității termice. Această consistență demonstrează versatilitatea izolației de lână a oilor și capacitatea de a face față mediilor și nivelurilor de umiditate contrastante.
Calitatea aerului din interiorul clădirii
Lipsa de “respirabilitate” în clădiri poate provoca diverse probleme, inclusiv problemele de sănătate ca urmare a umezelii și mucegaiului. Termenul “perete respirabil” se referă la capacitatea unei structuri de a gestiona nivelurile de umiditate interne, oferind un mediu intern mai confortabil.
Durabilitate și longevitate
Testele de compresie au evidențiat faptul că izolația din lână de oaie are o rată excelentă de recuperare în primele 24 de ore de la instalare, în timp ce alte alternative pot dura mai mult până la atingerea ecartamentului complet. Fibrele din lână de oaie sunt în mod natural foarte durabile – o fibră de lână singulară este mai puternică decât oțelul cu același diametru.
Această rezistență permite produsului să-și mențină structura originală în timp ce este în tranzit și este o soluție excelentă pentru clădirile prefabricate. În mod realist, izolația la mansardă va fi perturbată periodic pe tot parcursul duratei de viață a unei clădiri și, prin urmare, este important să se asigure că aceste perturbații nu au un efect negativ asupra performanțelor termice ale izolației.
Izolația din lână de oaie este rezistentă la compactare, spre deosebire de unele alternative care se vor compacta în timp și vor compromite conductivitatea termică. Această longevitate asigură că izolația din lână de oaie va continua să funcționeze la un standard ridicat pe întreaga durată de viață a clădirii.
Conductivitate termică: 0356 W / mc
Densitatea obisnuită : 25kg/m3
Termoizolația din iută
Printre diferitele fibre naturale, iuta este o fibră mai putin costisitoare, regenerabilă și disponibilă comercial în comparatie cu alte culturi naturale de fibre.
Materialul izolant din iută are un potential ridicat de utilizare ca trei tipuri de izolație (termică, sonoră și electrică), cea termică fiind cea mai cunoscută.
Proprietățile legate de izolația termică depind în principal de disponibilitatea porilor de aer în structura textilă. Aerul static prins în pori de tesături face ca tesaturile sa actioneze ca un mediu termoizolant eficient. Până nu de mult, cea mai cunoscută izolare termică cu iută a fost cea a mașinilor.
Materialele izolante din iută sunt materiale ecologice și durabile ce pot înlocui cu succes materialele sintetice pentru aceeași aplicație.
Fiind deosebit de stabilă şi rezistentă la rupere, fibra de iută conferă materialului izolant stabilitate şi asigură o fixare excelentă la montare.
Proprietăți
Iuta oferă o protecţie termică maximă datorită conductivităţii termice scăzute. Este o bună protecție împotriva căldurii de vară și excelentă protecție împotriva frigului din timpul iernii. Are o capacitate înaltă de absorbţie a umidității și nu constituie sursă de hrană pentru rozătoare şi insecte
Termoizolația oferă un mediu interior sănătos și plăcut datorită capacității de reglare a umidității.
Se poate instala rapid și facil atât pe fațadele caselor, acoperiș, perete interior sau podea.
Mai mult, pentru că vorbim despre un material ecologic, trebuie să menționăm că termizolația din iută presupune un consum scăzut de energie primară în timpul producției.
Este complet reciclabilă, nu mucegăiește și nu constituie hrană pentru dăunători.
Acest tip de termoizolație conține: 85–90% fibre de iută, 8–10% fibre de polimer pe bază de PET,
2–5% sodă, ca protecţie împotriva incendiilor.
Termoizolația din fibre de cânepă
Fibrele de cânepă au fost folosite în întreaga istorie pentru aplicații durabile, cum ar fi frânghiile, velele și îmbrăcămintea. Chiar și astăzi, navele încă mai folosesc cânepă în vele datorită rezistenței sale și proprietăților naturale antimucegai.
Fibra de cânepă are capacitatea de a tampona umezeala, de a-și păstra rigiditatea structurală și de a izola termic, attribute care fac cânepa un izolator natural ideal.
Fibrele de cânepă sunt fibre biodegradabile, netoxice.
Rezistență la umiditate
Condensarea este o problemă fundamentală cu care se confruntă astăzi mulți arhitecți. Faptul că materialele de construcție nu “respiră”, poate duce la deteriorări structural (ex. lezarea lemnului sau a altor materiale de construcție) și problemele de sănătate ca urmare a umezelii și mucegaiului.
Fibrele de cânepă pot absorbi până la 20% din greutatea lor în umiditate, fără a-și deteriora performanțele sale termice, în timp ce alte izolații se vor deteriora în mod semnificativ. Această abilitate de a regla umezeala face ca izolația de cânepă să fie un produs ideal pentru utilizarea în structurile din lemn, deoarece este capabil să scoată umiditatea și să țină cadrul condiționat.
Izolarea termică
Conductivitatea termică a izolației pentru canepă este de 0,039 W / m ° K. Nivelurile scăzute de conductivitate fac cânepa un excelent izolator. Izolațiile naturale au, de asemenea, o masă termică mai mare, ceea ce le permite nu doar să păstreze căldura, ci și să regleze temperatura din mediul interior. Acest lucru permite clădirilor să se încălzească iarna și oferă o protecție împotriva supraîncălzirii în timpul verii.
Conductivitate termică tipică: 0.038-0.040w/mc
Densitatea obișnuită : 40kg/m3
Izolatia termică din in
Panourile izolatoare de in sunt fabricate din in cu liant din poliester și ulterior tratate pentru rezistența la foc. Izolația de in este utilizată în casele cu pereti care respiră, acoperișuri ventilate, tavane și podele.
Inul utilizat în izolații este un produs secundar al industriei de îmbrăcăminte/lenjerie. Desi fibrele nu sunt catalogate ca fiind deșeuri, au o valoare economica mai mică.
Termoizolația din in este ecologică, reciclabilă și reutilizabilă dacă este în condiție bună.
Culturile de in sunt eficiente din punctul de vedere al spațiului și captează o cantitate considrablă de CO2 în timpul creșterii plantelor.
Materialul termoizolant oferă un anumit grad de absorbție a umidității.
Surse: