- Se aprobă Schema de ajutor de minimis prevăzută în cadrul Programului „ELECTRIC UP” privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a operatorilor economici care activează în domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 150 kWp necesară consumului propriu, a unui sistem de stocare a energiei produse pentru creșterea gradului de autoconsum, a cel puțin o stație de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, precum și a sistemului alternativ de încălzire/răcire pentru creșterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire și răcire.
- Prevederile schemei de minimis se aplică următoarelor categorii de beneficiari, care, la data acordării ajutorului, îndeplinesc cumulativ criteriile de mai jos:
a) se încadrează în categoria întreprinderi mici și mijlocii (IMM), categorie definită la art. 6 lit. r) din schemă, este înregistrată fiscal ca întreprindere, conform prevederilor art. 2 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii; pentru operatorii economici care activează în domeniul HORECA (sub unul sau mai multe coduri CAEN 5510 – Hoteluri și alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe și perioadă de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante și alte activități de servicii de alimentație, 5621 Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte activități de alimentație, 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, conform clasificării activităților din economia națională aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, cu modificările și completările ulterioare), încadrarea poate fi în categoria întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), definită la art. 6 lit. r) din schemă sau în categoria întreprinderilor mari, definită la art. 6 lit. t) din schemă;
b) îndeplinesc criteriile privind intreprinderea unică, conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 2831/2023 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis;
c) prezintă o analiză energetică privind consumul actual și cel estimat pentru 12 luni consecutive sau perioada corespondentă din activitatea sezonieră; analiza energetică va fi elaborată de către un auditor energetic/manager energetic acreditat de către ME;
d) operatorul economic are îndeplinite obligațiile de plată a taxelor, impozitelor, contribuțiilor și amenzilor către bugetul de stat, bugetele locale conform prevederilor legale în vigoare;
- Schema este valabilă de la data publicării ei în Monitorul Oficial și până la 31 decembrie 2026, plățile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 30 decembrie 2027, iar schema acoperă ciclul 2 de finanțare, respectiv perioada 2024-2026, din cadrul Programului “ELECTRIC UP”.
- Bugetul total alocat schemei de minimis, pentru ciclul 2 de finanțare, este de maxim 596 milioane lei.
- Suma necontractată și rămasă la sfârșitul fiecărui an, se va aloca în bugetul anului următor, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2026, cu același obiectiv, cu încadrare în bugetul total al schemei.
- Măsura de ajutor de minimis are în vedere ciclul 2 de finanțare, corespunzător perioadei 2024 – 2026, pentru un număr maxim estimat de 1800 beneficiari. Numărul de beneficiari va fi în concordanță cu valoarea maximă a ajutorului aprobată pentru fiecare dintre aceștia, iar la epuizarea bugetului se va închide lista de beneficiari. Lista de beneficiari va fi ordonată corespunzător criteriilor de evaluare/departajare stabilite la art. 19 al prezentei scheme.
- Valoarea maximă a ajutorului de minimis acordat este de 150.000 EUR/beneficiar.
Cele două anexe, 1015 și 1015bis, au fost publicate în Monitorul Oficial în data de 10 octombrie a.c. și pot fi consultate în detaliu aici.