Jocurile sunt cea mai eficientă metodă de învățare. Orice activitate devine mai ușoară și crește în motivație atunci când are o componentă ludică sau este însoțită de o recompensă. În luna copilăriei, ne-am propus să vă oferim câteva sfaturi și idei prin care să le arătați celor mici ce presupune conservarea energiei prin intermediul jocului.
Nu este adesea ușor să captezi atenția copiilor, mai ales cu teme serioase, cum sunt încălzirea globală, gestionarea resurselor și economia circulară. Prin joc, putem însă crea scurtături către comportamente necesare de adaptat pentru parcursul lor în viață și societate.
Ca să adopte un comportament de consum eficient și să înțeleagă schimbările din lume, cei mici au nevoie ca informațiile să fie traduse simplu și eficient. Economisirea resurselor nu este un semn de pauperitate, ci mai degrabă un act de responsabilitate și bună creștere. Fie că este de folosirea conștientă a apei, a energiei sau a gazelor naturale, toate aceste aspecte conturează direcția pe care ne-o dorim pentru generațiile viitoare.
Citește articolul și descoperă sfaturile prin care portalul despre-energie.ro combină jocurile cu noțiunile de sustenabilitate, care pot contura conștiința energetică a celor mici, îi poate ajuta să se comporte sustenabil și să contribuie la viitorul unei Planete unde vor dori să trăiască. Iată doar câteva dintre modalitățile creative și atractive prin care îi poți învăța pe copii despre practicile de economisire a energiei, în timp ce se distrează acasă:
Jocul cu întrerupătorul de lumină
Încurajează-i să stingă luminile atunci când părăsesc o cameră. Creează un sistem de puncte prin care copiii câștigă puncte dacă își amintesc să stingă luminile și pierd puncte dacă le lasă aprinse. Păstrează evidența punctelor lor și, la final, oferă mici recompense, pe măsura rezultatelor obținute.
Vânătoare de economii de energie
Organizează-le o vânătoare de comori pentru economisirea energiei. Mai întâi, fă o listă de acțiuni sau practici eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi să stingă lumina atunci când nu este folosită, să folosească becurile cu LED sau să deconecteze dispozitivele. Provoacă-ți copiii să găsească aceste obiecte sau să facă aceste acțiuni în toată casa. Ca recompensă, oferă-le mici premii și răsplătește fiecare descoperire nouă de economisire a energiei pe care o fac chiar ei.
Supereroii economisesc energie
Inspiră-ți copiii să devină supereroi care economisesc energie, atribuindu-le diverse sarcini prin casă. Aceste sarcini ar putea include verificarea ferestrelor și ușilor pentru a vedea dacă nu există curenți de aer rece, economisirea apei sau crearea unui sistem de reciclare. Sărbătoriți împreună realizările lor cu o petrecere tematică la care sunt invitați toți supereroii economisirii.
Ora de distracție fără energie
Desemnează o oră în fiecare săptămână ca fiind ora „fără curent”, în care întreaga familie participă la activități care nu necesită electricitate. În acest timp, implicați-i în jocuri de societate, citiți cărți sau folosiți timpul pentru activități în aer liber. Practica îi ajută pe copii să înțeleagă valoarea conservării energiei și încurajează timpul de calitate în familie, departe de influența dispozitivelor electronice.
Cursa ștafetei de reciclare
Aranjează tomberoane de reciclare și creează o cursă de ștafetă. Copiii pot sorta și plasa materialele reciclabile în tomberoanele corecte, învățând astfel despre categoriile de reciclare. Gestionarea deșeurilor devine o joacă, iar copiii tăi devin adulți mai responsabili și aceasta este o modalitate excelentă pentru ei de a face un joc din gestionarea deșeurilor menajere.
Fashion show de sustenabilitate
Pune la dispoziția copiilor materiale reciclate și haine vechi și provoacă-i să creeze ținute de modă sustenabilă. Ei își vor putea prezenta creațiile în cadrul unei prezentări de modă distractive, în care holul se transformă în catwalk și livingul găzduiește petrecerea în costume.
Practici și programe școlare prin care copiii devin adulți responsabili
La rândul lor, angajații din sistemul educațional pot stimula capacitatea copiilor de a înțelege și respecta mediul înconjurător, de a ști „de ce” și „cum” să fie sustenabili. Aceștia au la dispoziție cadrul și o serie de strategii pentru a-i ajuta pe copii să dezvolte gândirea critică și noi comportamente ecologice.
Sustenabilitatea devine o preocupare și la nivelul școlilor. Programe precum Școala altfel desfășurat la nivel guvernamental, sau precum inițiativa „Respect pentru Resurse” susținută de ONG-uri, încurajează copiii ca, prin educație, să descopere valorile sustenabilității și ale economiei durabile.
Durabilitatea se poate transmite în școli prin experiențe practice, pentru ca cei mici să înțeleagă măsurile care se impun, pot să devină conștienți din punct de vedere social, să arate respect și să fie responsabili față de mediu prin:
- colectare selectivă, de exemplu, gunoi, deșeuri organice și reciclare. Copiii trebuie să înțeleagă prin modelare, imagini, povești și jocuri ce se pune în diferitele coșuri de gunoi
- crearea de grădini comune cu produse comestibile pentru a împărtăși și/sau a găti.
- implicarea în proiecte de sustenabilitate în cadrul comunității locale
- reutilizarea și refolosirea materialelor pentru joacă
- încurajarea de schimburi de cărți sau de reutilizarea de îmbrăcăminte pentru copii și familii
- folosirea de produse ecologice de hârtie pentru salvarea pădurilor.
- testarea cunoștințelor de mediu.
- oferirea de experiențe senzoriale și de explorare cu materiale naturale.
- crearea de programe educaționale pentru dezvoltarea conștiinței energetice
- introducere în sisteme de compostare a deșeurilor
Rutina zilnică a celor mici se împrospătează cu activități distractive, transformate apoi în obiceiuri responsabile. Urmează sfaturile de mai sus ca să îți înveți și tu copiii despre conservarea energiei, prin metode plăcute și atractive, benefice atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru viitorul lor.
Surse:
Citește și: