Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cum se facturează energia reactivă?

Intrebari-frecvente

Majoritatea consumatorilor de energie electrică au evidențiată pe factură doar cantitatea de energie activă consumată (pe lângă celelalte componente: certificate verzi, accize, TVA etc.).

Însă, la consumatorii casnici cu puteri aprobate peste 30 kW și la consumatorii noncasnici (cu unele excepții), apare evidențiată și energia reactivă consumată. Ce este, cum se facturează și cum poate fi redusă? – sunt câteva întrebări la care vom răspunde în continuare.

Ce este energia reactivă?

Dacă energia activă (măsurată în kWh sau MWh) este energia care produce efectul util așteptat atunci când folosim un receptor electric (motor electric-mișcare, radiator-căldură, bec-lumină, boxă-sunet, televizor- imagine/sunet etc.), energia reactivă (măsurată în KVArh sau MVArh) nu produce efecte utile, în schimb este indispensabilă pentru funcționarea rețelelor de energie și a receptoarelor electrice pe care le folosim.

Energia reactivă se măsoară cu ajutoarelor contoarelor, similar cu cea activă. Dacă se utilizează contoare cu inducție (cu disc) este necesar un contor dedicat pentru energia reactivă, dar contoarele electronice pot măsura atât energia activă, cât și pe cea reactivă.

Cum se facturează?

Metodologia privind plata energiei reactive este stabilită prin Ordinul ANRE 33/2014, modificat prin Ordinul ANRE 76/2016, facturarea fiind făcută pe trei tranșe, în funcție de factorul de putere.

Factorul de putere (FP) reflectă ponderea energiei reactive în total energie consumată și are valori cuprinse între 0 și 1. Valoarea de 0,9 este definită ca factor de putere limită.

Dacă FP este:

  • între 0,9 și 1 – nu se plătește energia reactivă;
  • între 0,65 și 0,9 – energia reactivă este facturată la un tarif reglementat de ANRE pentru fiecare operator de distribuție;
  • sub 0,65 – energia reactivă este facturată la un tarif de trei ori!!! mai mare decât cel reglementat.

Atenție! Un factor de putere sub 0,65 duce la o creștere semnificativă a prețului plătit pentru energia reactivă, ceea ce impune măsuri pentru îmbunătățirea acestuia.

Reducerea consumului de energie reactivă și îmbunătățirea factorului de putere

În principiu, sunt două direcții de abordare, ce pot fi folosite și împreună.

În primul rând, pot fi eliminate sau înlocuite echipamentele și receptoarele cu un consum ridicat de energie reactivă.

În al doilea rând, energia reactivă poate fi produsă local, la consumator (de exemplu prin baterii de condensatoare sau bobine de reactanță, după caz) în loc să fie absorbită din rețea.

Pentru oricare din cele două variante este necesar să apelezi la o firmă specializată care, în urma unui audit, recomandă cea mai potrivită variantă din punct de vedere tehnic și economic pentru îmbunătățirea factorului de putere și, implicit, pentru scăderea facturii la energie.

Surse:

Citește și:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii