Drepturile consumatorilor sunt strâns legate de facilitățile care ne ușurează traiul zilnic. Energia electrică și gazele naturale sunt dintre acele resurse pe care le folosim zi de zi. Ținem legătura cu cei dragi pe internet, pregătim mese gustoase pentru întreaga familie cu ajutorul curentului electric și al gazelor naturale, menținem legătura cu întreaga lume virtual, ne informăm, ne strângem cu toții la film în fața televizorului într-o vineri seara și umplem casa de hohote de râs. Sunt bucurii care merg mână în mână cu accesul la aceste facilități, iar uneori nu ne dăm seama cât de mult le folosim și cât de mult ne vin în ajutor.
Este dreptul tău să ai parte de toate acestea, iar o parte dintre ele sunt condiționate de accesul la rețelele de energie electrică și gaze naturale. În calitate de consumator, ai drepturi și obligații care vin toate în sprijinul unei experiențe cât mai plăcute în casa ta. Cunoscându-le vei ști cum să te bucuri pe deplin de confortul casei tale.
Drepturile consumatorilor de energie electrică și gaze naturale
- Este dreptul tău să ai acces la rețelele de energie electrică și gaze naturale, precum și de a le consuma.
- Ai dreptul să îți alegi furnizorul de energie electrică și gaze naturale pe care ți-l dorești. De asemenea, este dreptul tău te muți la alt furnizor fără să plătești vreo taxă pentru schimbarea acestuia.
- Ai dreptul de a fi informat cu privire la condițiile generale existente în contractul de furnizare, prețurile și tarifele aplicabile, întreruperile programate în furnizarea gazelor naturale, etc.
- Atunci când apar aspecte noi sau dacă consideri necesară detalierea ori completarea unor clauze prevăzute în contract, ai dreptul să soliciți furnizorului tău să facă aceste modificări și completări în contractul de furnizare încheiat, precum și în anexele acestuia.
- Este dreptul tău să ai acces la grupurile și sistemele de măsurare (exemplu: contor).
- Se întâmplă să apară defecțiuni la rețelele de energie electrică și gaze naturale din casă. Este dreptul tău ca în astfel de momente să soliciți furnizorului să remedieze situația și să ia măsuri pentru a rezolva defecțiunile și deranjamentele care au avut loc la rețelele de energie electrică și gaze naturale.
- În situațiile în care furnizorul tău provoacă daune la rețelele de energie electrică și gaze naturale este dreptul tău să fii despăgubit pentru pierderile și stricăciunile suportate.
Obligațiile consumatorilor de energie electrică și gaze naturale
- Pentru a dispune de toate facilitățile, este obligația ta să achiți contravaloarea energiei electrice și a gazelor naturale consumate, așa cum este precizat în contractul de furnizare.
- În situația în care contractul de furnizare nu este respectat, este obligația ta să achiți penalizările și sancțiunile ulterioare. Sancțiunile pot consta în întreruperea pentru o anumită perioadă de timp a furnizării serviciilor sau chiar în anularea contractului de furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale.
- Este obligația ta să nu vinzi energia electrică și gazele naturale achiziționate de la furnizorul tău.
- Dacă provoci daune furnizorului este obligația ta să răspunzi de ele și să iei măsuri pentru a le remedia.
- Dacă îți dorești să faci modificări asupra instalației de utilizare a energiei electrice sau a gazelor naturale, este obligația ta să obții toate aprobările legale necesare. Poți face modificările dorite doar după ce ai primit toate aprobările legale de care este nevoie.
- În cazul în care aparatul / sistemul de măsurare sau instalația de utilizare a energiei electrice ori a gazelor naturale nu mai funcționează sau ai observat o defecțiune, este obligația ta să anunți cât de repede posibil furnizorul tău. Totodată, ai obligația de a nu deteriora echipamentul de măsurare și să îi permiți operatorului de sistem să ajungă la aceste aparate și sisteme în cazul în care ele sunt amplasate pe proprietatea ta. Este necesar ca operatorul de sistem să aibă acces la ele pentru a întreține aparatura, pentru a o verifica, a citi indexul sau să o monteze / demonteze.
- Dacă furnizorul de energie electrică ți-a aprobat o puterea instalată de cel puțin 1.000 kVA, este obligația ta să prezinți prognoze orare de consum furnizorului tău.
Fii informat și bucură-te de ambientul casei tale
Ne preocupă drepturile tale și ne dorim să îți oferim o experiență cât mai plăcută și mai ușoară. În aprilie 2019, în Parlamentul European, s-a votat punerea în practică a condițiilor prevăzute în pachetul „Energie curată pentru toți europenii”. Acest pachet pune accentul pe consumator, pe îmbunătățirea relației dintre tine și furnizorul tău, pe creșterea flexibilității acestuia. Noile prevederi vin și ca suport în cazul apariției unor situații de criză și consolidează siguranța energetică. Astfel, chiar și în momente critice dispui de energie electrică și gaze naturale.
Această strategie la nivelul Uniunii Europene are scopul de a asigura tuturor energie la un preț accesibil, să distribuie energie într-un mod sigur și sustenabil.
Tranziția energetică și punerea în aplicare a noilor reguli trebuie să se întâmple în România până în anul 2026. O parte dintre noile drepturi de care te vei putea bucura sunt:
- Schimbarea furnizorului într-un mod mult mai simplu. Acest lucru presupune să poți face trecerea la alt furnizor în maximum 24 de ore.
- Procurarea unor contoare inteligente cu ajutorul cărora vei putea folosi energia într-un mod mai eficient, iar operatorii de distribuție vor putea avea o viziune mai bună asupra pierderilor care apar.
- Tarife dinamice care se vor schimba în funcție de intervalele orare. Astfel, în anumite ore vei dispune de tarife mai reduse. Acest lucru va fi posibil tot cu ajutorul contoarelor inteligente.
- Factura de energie va fi simplificată.
- Vei putea compara prețurile furnizorilor pe platformele electronice.
- Energie sustenabilă și prietenoasă cu mediul încojurător.
Folosești energia electrică și gazele naturale zi de zi, iar acum cunoști și care îți sunt drepturile și obligațiile în calitate de consumator. Astfel te poți bucura liniștit de casa ta fără alte impedimente.
Surse: