Dacă dorești să ai costuri mai reduse cu energia electrică pentru locuința ta și să reduci impactul pe care îl ai asupra mediului înconjurător, este momentul să afli ce înseamnă să fii prosumator și cum poți să devii unul.
Pe scurt, un prosumator este un client care produce energia electrică din surse regenerabile (fotovoltaic, eolian etc.), consumă, stochează, iar surplusul de energie îl vinde în rețea în baza unui contract.
Principalele etape pentru a produce energie
În primul rând, trebuie să știi că pentru a produce energie electrică trebuie să achiziționezi un sistem de panouri fotovoltaice (cea mai utilizată sursă regenerabilă), dar costul acestora este destul de ridicat. Însă nu trebuie să te lași descurajat pentru că există diverse programe de finanțare susținute de Administrația Fondului pentru Mediu.
După ce găsești o metodă de finanțare, vei apela la o firmă autorizată pentru proiectarea și instalarea unui astfel de sistem. În următoarea etapă, te vei racorda la rețeaua electrică cu ajutorul operatorului de distribuție din zona în care te afli și vei obține certificarea calității de prosumator.
Iar în ultima etapă, vei semna un contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul de energie electrică și va avea loc punerea sub tensiune a instalației. Din acest moment vei începe să vinzi surplusul de energie produs.
Este foarte important ca înainte de a porni pe acest drum să faci un calcul detaliat al consumului de energie din locuința ta, dar și o analiză a capacității de producere de energie electrică necesară. Trebuie luate în calcul toate scenariile de consum și producție și găsită cea mai bună soluție pentru locuința ta.
De exemplu, cazul ideal este cel în care consumi și produci instant energie, iar surplusul îl vinzi în rețea. Cu siguranță nu se va întâmpla acest lucru pentru că seara nu vei produce curent electric și va trebui să cumperi din rețea.
Ce condiții trebuie să îndeplinească un prosumator
- Trebuie să dețină instalații de producere de energie electrică. Sunt valabile și instalațiile ce produc energie electrică și energie termică, doar în cazul în care energie termică este utilizată de către client la încălzirea spațiilor din locuință sau a apei menajere.
- Prosumatori pot fi și persoane juridice, dacă activitatea lor specifică nu este producerea de energie electrică.
- Instalația ce produce curent electric din surse regenerabile nu are o putere electrică mai mare de 27 kW pe loc de consum. În plus, ANRE recomandă în Ghidul Prosumatorului ca „puterea instalată a capacității de producere existente sau care se va instala să nu fie mai mare decât puterea aprobată pentru consum existentă pe avizul de racordare, deoarece există riscul de a se considera că persoana respectivă desfășoară o activitate economică”.
- Un prosumator trebuie să consume energie din rețeaua electrică și să aibă capacitatea de a vinde energia produsă în clădirile lor. Este foarte important că prin același racord la rețeaua electrică clientul consumă și vinde energie electrică.
Certificarea calității de prosumator – cum se face și care este rolul acesteia
Dacă sunt îndeplinite condițiile de mai sus, trebuie să te adresezi operatorului de distribuție la rețeaua la care ești deja racordat. Operatorul de rețea va emite un certificat prin care se arată că locul de consum în care locuiești este și producător.
Potrivit ANRE, certificarea calității de prosumator este necesară și are în vedere trei aspecte:
- Inventarul unor astfel de instalații de producere de energie electrică trebuie să fie cunoscut de distribuitor pentru a asigura un management eficient al rețelei electrice;
- Cantitatea de energie electrică din surse regenerabile de energie produsă în instalațiile deținute de către prosumatori, se include în ponderea de energie electrică regenerabilă realizată de România și trebuie măsurată și contabilizată în acest sens;
- Pe baza certificatului de racordare completat cu calitatea de prosumator se încheie contractul de vânzare-cumpărare a energiei electrice, astfel încât prosumatorul poate comercializa energie electrică.
Care sunt facilitățile prosumatorilor?
Dacă ești un prosumator care deține o instalație de producere a energiei electrice cu o putere de cel mult 27 kW pe loc de consum, ai următoarele facilități:
- Furnizorul de energie electrică cu care ai contract pentru consum are obligația de a achiziționa energia electrică produsă de instalația ta și de a încheia un contract de vânzare-cumpărare.
- Dacă ești un prosumator persoană fizică, poți să vinzi energia electrică produsă către furnizorul tău de energie fără a fi necesară înregistrarea activității de comercializare.
- Ai dreptul de a beneficia de un serviciu de regularizare între energie livrată și cea consumată din rețea. Toată energia vândută în rețea va apărea cu minus pe factura ta, iar în cazul în care ai produs mai mult decât ai consumat vei fi plătit pentru energia furnizată.
În ghidul ANRE sunt precizate următoarele situații:
- dacă energia vândută este de sub 100 lei, suma se raportează pe factura următoare;
- dacă energia vândută este de peste 100 de lei, furnizorul are obligația de a plăti întreaga sumă în termen de 15 zile de la data emiterii facturii.
Calitatea de prosumator, condițiile de racordare la rețeaua electrică și procedurile ce trebuie urmate sunt definite în legislația din domeniu. Dacă dorești să devii prosumator, este recomandat să te familiarizezi cu legile și modificările aduse de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Găsești toate detalii pe anre.ro, în secțiunea prosumatori.
Surse: