Evoluția IoT (Internet of Things) din ultimii ani ne-a permis să atingem niveluri de automatizare ale casei cunoscute anterior doar în filmele SF. De la casa controlată vocal a lui Tony Stark (Iron Man), până la sediul strategic al lui Batman, unde își putea supraveghea domeniul, tehnologia la care puteai doar să visezi în trecut, îți este acum la îndemână. În zilele noastre, nu trebuie să fii proprietarul unei afaceri de miliardare sau un justițiar excentric pentru a avea o casa inteligentă. Instrumente precum Alexa, Google Assistant și Apple HomeKit au pus automatizarea casei la îndemâna aproape oricui.
Tehnologia smart folosește inteligența artificială (AI) pentru a-ți vorbi, a-ți răspunde la comenzi și la întrebări. De exemplu, îi poți cere lui Alexa să adauge bananele pe lista de cumpărături, să-ți spună scorul la meciul de aseară sau să-ți seteze o alarmă pentru mâine dimineață. Dispozitivele inteligente pot comunica, de asemenea, cu alte dispozitive conectate la internet, lucru ce îți permite să controlezi simultan toate gadgeturile din casa ta inteligentă. Acestea pot opri termostatul, pot aprinde luminile sau îți pot chiar face o cafea.
Controlul automat al casei nu este doar interesant, dar este și practic, durabil și chiar îți poate economisi bani prin reducerea facturii de energie. Atunci când cauți să-ți automatizezi casa, este important să iei în considerare diferitele tipuri de ecosisteme, dispozitive și modul în care acestea vor funcționa împreună pentru a crea o experiență perfectă pentru o casă inteligentă.
Care sunt cele mai bune ecosisteme pentru o casă inteligentă?
Sistemele de automatizare a locuințelor au de obicei trei componente: asistentul virtual (AI) care conversează cu tine, difuzorul (hardware) și aplicația pentru telefon (cu care îți controlezi dispozitivele). Fiecare sistem are propriile instrucțiuni pentru asocierea dispozitivelor, precum și capacitatea de a configura un flux de automatizare care efectuează o serie de acțiuni. Este important să reții că nu toate hub-urile inteligente acceptă toate dispozitivele inteligente și invers. Pentru a găsi produse compatibile, caută în descrierea produsului sintagma „funcționează cu …” și asigură-te că funcționează cu asistentul tău virtual.
Reține că toate produsele de automatizare a casei utilizează lățimea de bandă, deci, indiferent de tipul de sistem de automatizare al casei pe care îl alegi, este important să evaluezi conectivitatea actuală și viteza de rețea. Înainte de a începe, va trebui să te asiguri că tableta sau smartphone-ul pe care îl utilizezi este conectat la aceeași rețea WiFi ca hub-ul tău de automatizare a casei.
În rândurile ce urmează vom vorbi despre unele dintre instrumentele pe care le ai la dispoziție atunci când configurezi o casă inteligentă și anume: Alexa, Google Assistant și Apple HomeKit.
Alexa de la Amazon
Asistent virtual: Alexa
Difuzor: Amazon Echo
Aplicație: Amazon Alexa pentru iOS, Android și Google Play
Alexa este asistentul virtual Amazon, conceput pentru a răspunde la întrebări, pentru a reda muzică, pentru a citi știrile, pentru a „vorbi” cu celelalte dispozitive și multe altele. Alexa este lider în industrie și cu mai mult de 7.000 de dispozitive inteligente terțe acceptate, nu va fi greu să găsești produse de automatizare a casei care sunt compatibile cu Alexa.
Odată ce cele două dispozitive sunt conectate la aceeași rețea WiFi, pur și simplu atinge butonul „adăugați dispozitiv” din aplicația Alexa și acestea vor fi conectate împreună. De asemenea, te poți folosi de comenzile vocale pentru a cere lui Alexa să descopere noi dispozitive.
Funcția „rutină” (“rutine” în engleză) a lui Alexa simplifică automatizarea unui flux de acțiuni pe dispozitive, astfel încât acestea să funcționeze împreună. De exemplu, poți crea un grup numit „lumini de la etaj” care să aprindă și să stingă toate luminile simultan.
Google Assistant
Asistent virtual: Asistent Google
Difuzor: Google Home
Aplicație: Asistent Google pentru iOS, Android și Google Play
Asistentul Google este încorporat în telefoanele Android, ceea ce îl face o experiență perfectă pentru utilizatorii Android. Asistentul Google poate reda muzică, poate primi actualizări meteo, poate prelua apeluri și poate controla celelalte dispozitive prin intermediul aplicației Google Home. De asemenea, poate răspunde la aproape orice întrebare, deoarece tehnologia este alimentată de algoritmii sofisticați din spatele căutării Google.
Există o mulțime de dispozitive terțe care sunt compatibile cu Asistentul Google. Uită-te la eticheta dispozitivelor care „funcționează cu Google”. Pentru a sincroniza dispozitivele cu Asistentul Google, asigură-te că ambele sunt conectate la aceeași rețea WiFi. Apoi, deschide aplicația, atinge „control la domiciliu” și selectează dispozitivul pe care dorești să îl asociezi. Similar rutinelor Alexa, poți crea fluxuri de acțiuni și în Asistentul Google utilizând funcția „acțiuni”, care grupează dispozitivele conectate pentru a lucra împreună simultan.
Apple HomeKit
Asistent virtual: Siri
Difuzor: HomePod
Aplicație: Home pentru iOS
HomeKit este alimentat de Siri, asistentul iPhone. HomeKit are disponibile mai puține gadgeturi compatibile decât concurenții săi, în parte deoarece criptarea Apple a făcut-o închisă dezvoltatorilor până de curând. Criptarea suplimentară este un bonus pentru cei preocupați de confidențialitate, dar utilizatorii raportează că îți poate da dureri de cap să o configurezi.
HomeKit are o funcție denumită „camere” care îți permite să grupezi dispozitivele în funcție de cameră, în timp ce caracteristica „automatizare” îți permite să creezi un flux de comenzi, de exemplu, aprinderea luminilor și redarea muzicii în același timp.
Pentru a sincroniza dispozitivele cu Apple HomeKit, trebuie să deschizi aplicația și să faci clic pe semnul plus(+) pentru a adăuga un accesoriu nou. Va trebui să scanezi codul QR al dispozitivului sau să îl configurezi manual. Datorită criptării Apple, este deosebit de important să te asiguri că dispozitivul pe care îl alegi este compatibil cu HomeKit.
Cele mai bune dispozitive smart home pentru economisirea energiei
De la becuri la termostate, aceste dispozitive inteligente pentru casă te ajută să economisești energie și să reduci costul facturii la energie electrică. Gata cu deconectarea aparatelor atunci când pleci de acasă pentru o zi. Gadgeturile inteligente pornesc și se opresc automat, economisind energie electrică atunci când nu sunt utilizate.
Un termostat inteligent își reglează temperatura în funcție de programul stabilit de tine. Acesta poate încălzi și răcori zone individuale în funcție de locul în care îți petreci timpul. Investiția într-un termostat inteligent este recuperată destul de repede.
Oprirea luminilor atunci când ieși dintr-o cameră este o modalitate ușoară de a economisi energie, dar este greu de pus practică. Cu ajutorul unui ecosistem smart home acest lucru va deveni ceva obișnuit.
Mai există sisteme inteligente pentru jaluzele. Un astfel de dispozitiv este controlat printr-o aplicație, unde poți glisa cu degetul pentru a stabili acoperirea dorită. Sau pur și simplu folosești comanda vocală pentru a-i spune asistentului tău inteligent să închidă jaluzelele.
Locuiești la casă iar subsolul este predispus la inundații? Un senzor inteligent de apă detectează scurgerile devreme, prevenind inundațiile și deteriorarea costisitoare a structurii casei.
Astăzi există pe piață tot felul de gadgeturi, accesorii și asistenți. Dispozitivele care cândva erau neintuitive și mai greu de utilizat, astăzi pot fi utilizate fără probleme printr-o simplă aplicație pentru smartphone. De la aparatele de cafea la becuri, te face să te întrebi, ce vor automatiza în viitor?
Dacă dorești o casă inteligentă, începe prin alegerea unuia sau mai multor dispozitive inteligente și a unui hub inteligent, apoi sincronizează-le împreună pentru a crea ecosistemul de smart home final. Vei vorbi cu casa ta și vei impresiona oaspeții în cel mai scurt timp. Viitorul este aici!
Surse: