Dacă iei în calcul montarea unui sistem de panouri solare, în acest articol îți venim în ajutor cu câteva informații precum: ce tipuri de panouri solare poți alege, cum se montează acestea, care sunt documentele și avizele necesare și cât te va costa investiția.
Tipuri de panouri solare
Cele mai comune două tipuri de panouri solare sunt cele fotovoltaice și cele termice.
Panourile solare fotovoltaice
Sunt alcătuite din celule solare care absorb particulele de lumină și apoi transformă energia soarelui direct în energie electrică. Energia poate fi utilizată imediat sau poate fi stocată.
Există anumite materiale care atunci când sunt expuse la razelor soarelui pot produce electricitate. Această proprietate este cunoscută sub denumirea de efect fotovoltaic. Panourile solare folosesc această proprietate și transformă energia luminoasă în curent electric continuu. În continuare, un invertor transformă curentul continuu în curent alternativ pentru a putea fi utilizat în gospodării.
Surplusul de energie poate fi stocat spre exemplu într-o baterie de stocare și utilizat ulterior.
Marea majoritate a panourilor solare sunt confecționate dintr-un strat transparent de plastic și conțin celule solare conectate între ele. Acestea sunt acoperite cu un geam de protecție securizat. În condiții normale, materialele din care sunt confecționate aceste panouri au o durata de viață de cel puțin 20 de ani.
Categorii de panouri solare fotovoltaice:
- panourile solare monocristaline – au o nuanță de negru închis și un grad ridicat de eficiență. Dintre toate tipurile de panouri, acestea produc cea mai mare cantitate de energie. De asemenea, sunt durabile și pot fi montate chiar și pe porțiuni mai mici.
- panourile solare policristaline – au o nuanță de albastru închis. Comparativ cu cele monocristaline, sunt mai puțin rezistente la temperaturi ridicate. Chiar dacă sunt mai ieftine, gradul de eficiență este unul scăzut.
- panourile solare cu strat subțire (Thin Film) – au un design plăcut, sunt flexibile, pot fi utilizate pe suprafețe mari, iar eficiența lor nu este afectată de umbră sau temperaturi ridicate.
- panourile solare hibride – au în componență celule monocristaline care în spate au un strat subțire de peliculă solară amorfă. Aceasta ajută la atragerea unei cantități mai mari de energie solară mai ales atunci când lumina este slabă. Aceste panouri pot transforma energia solară în energie electrică sau pot încălzi apa. Nu sunt recomandate pentru acoperișuri cu suprafețe mari.
Panourile solare termice
Mai sunt denumite și colectori sau captatori termici. Aceste panouri captează energia solară și o transformă în energie termică (apa fiind agentul principal de încălzire). Apa circulă în sistem cu ajutorul unor pompe care au un consum de energie redus. Sunt recomandate a fi folosite mai ales primăvara și toamna. În timpul iernii pot asigura 60 – 80% din necesarul de apă caldă, iar vara până la 100%.
Le găsești pe piață sub diferite forme sau mărimi, însă principiul de funcționare este același. Pot fi utilizate individual sau în combinație cu alte sisteme uzuale de încălzire.
Categorii de panouri solare termice:
- panourile solare plane – conțin plăci plane de cupru care sunt amplasate pe o izolație din fibră de sticlă și sunt acoperite cu un material special care captează energia soarelui. Sunt potrivite pentru orice tip de climă și pot încălzi atât apa menajeră, cât și apa din piscină spre exemplu.
- panourile solare cu tuburi vidate – captează energia solară prin tuburi vidate presurizate sau nepresurizate. Sunt mai ușor de întreținut decât panourile solare plane și au o eficiență mai ridicată. Ia în calcul faptul că pot fi utilizate în perioada martie – noiembrie.
În cazul ambelor tipuri de panouri, beneficiul privind reducerea amprentei de dioxid de carbon este unul major. Pe lângă acest aspect, sursa de energie este inepuizabilă și nu necesită costuri mari de întreținere.
Un singur panou de 1 mp poate produce în medie, într-un an, 120 kW. Temperatura agentului termic din instalație poate ajunge până la 120oC, iar a apei din acumulator până la 90oC. Totuși, este recomandat ca temperatura să nu depășească 55oC pentru a nu produce depuneri de calcar.
Cum se montează panourile solare
În funcție de numărul de panouri solare pe care dorești să le montezi și de complexitatea proiectului, montajul unui sistem de panouri solare poate dura mai mult sau mai puțin. Dacă în apropierea locului de montaj nu există o rețea de energie solară, poți opta pentru instalarea unui panou solar independent, denumit și off-grid. Când vine vorba de montaj, este recomandat să apelezi la un specialist.
Iată care sunt pașii pe care are trebuie să-i urmezi:
- Alegerea locul potrivit. Poți monta panourile pe acoperiș, așa cum se procedează în mod obișnuit, însă le poți monta și la nivelul solului, dacă spațiul îți permite. Principala condiție este să fie expuse la soare. În funcție de configurația spațiului, asigură-te că sunt îndreptate către sud sau est.
- Instalarea monturii. Deoarece panourile vor fi expuse condițiilor atmosferice (ploaie, vânt, furtuni), este necesar ca acestea să-și păstreze poziția. Montura ajută la acest lucru și împiedică, spre exemplu, scurgerile de apă de pe acoperiș în casă.
- Instalarea panourilor. După instalarea monturii, se montează șinele mobile și suportul metalic. În cazul acoperișului, acestea se montează la o înălțime de cel puțin 6 cm față de acoperiș. Panourile se fixează cu ajutorul unui adeziv care le împiedică mișcarea.
- Calcularea unghiului. După instalare, se calculează unghiul de înclinare. Acest lucru ajută la captarea unei cantități mai mari de lumină. Unghiul este calculat în funcție de latitudinea casei, din care trebuie adunate sau scăzute 15o în funcție de anotimp. Iarna se adaugă 15o pentru ca panourile să fie înclinate spre orizont.
Majoritatea acoperișurilor din țara noastră au un unghi de înclinație cuprins între 30o și 45o. Poți folosi și un solar tracker care te ajută să urmărești poziția soarelui și să aliniezi panourile în funcție de acesta.
Vei mai avea nevoie de următoarele dispozitive:
- regulator de tensiune – are rolul de a preveni supraîncărcarea bateriei;
- dispozitiv de măsurare – indică direcția de alimentare și cantitatea de energie produsă sau consumată;
- baterie de acumulator – care va livra energie în lipsa luminii solare;
- dispozitiv de deconectare – util în cazul descărcării sub limită a acumulatoarelor.
Odată ce au fost montate, panourile solare nu necesită prea multă întreținere. Dacă acoperișul este înclinat, apa și murdăria se vor scurge. Dacă este plat, probabil se va acumula murdărie și frunze și necesită curățare.
Documente necesare pentru obținerea autorizației de montare pentru panourile fotovoltaice
Înainte de a te apuca să montezi panourile solare, trebuie să te asiguri că ai toate documentele și avizele necesare.
Începând cu data de 27 iunie 2019, persoanele interesate să-şi monteze panouri fotovoltaice nu mai sunt nevoite să cheltuie bani şi să piardă timp pentru obţinerea autorizaţiei de construire întrucât prin modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii s-a eliminat obligativitatea deţinerii unei astfel de autorizaţii.
Potrivit noilor prevederi legale, montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică și/sau panouri solare pentru încălzirea apei este permisă fără ca proprietarul clădirii să obţină autorizaţia de construire, însă primăriile trebuie anunţate referitor la modificările aduse locuinţei, înaintea începerii lucrărilor.
Alte documente de care ai nevoie:
- Avizul de Salubritate – se emite în termen de 15 zile de către firma de salubritate locală. Taxa este stabilită de firma în cauză.
- Avizul ISU – este emis în termen de 30 de zile de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
- Avizul de telefonizare – este emis în termen de 15 zile de către furnizorul de telefonie. Taxa variază între 3 și 9 euro (fără TVA).
- Avizul de amplasament furnizor de energie – este emis în termen de 15 zile de către distribuitorul de energie electrică. Taxa este de 55 lei (fără TVA).
- Avizul tehnic de racordare – este emis în termen de 30 de zile de către distribuitorul de energie electrică. Taxa este de 42 lei (fără TVA).
- Licența de producere și acreditare a energiei electrice – sunt două documente emise de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în termen de 60 de zile, respectiv 30 de zile.
- Certificatul de racordare – este emis gratuit în termen de 30 de zile de către distribuitorul de energie electrică.
De ultimele două documente ai nevoie doar dacă dorești să distribui surplusul de energie în sistemul centralizat, contra cost.
Tarifele pentru montaj diferă de la firmă la firmă. Spre exemplu, pentru un sistem de 1710W, cu totul inclus, tariful este de 14.720 lei. Alte firme tarifează pe bucată, în jur de 650 lei/panou.
Chiar dacă la prima vedere pare că investiția într-un sistem de panouri solare este una ridicată, în timp aceasta va fi recuperată. Pe lângă asta, ia în calcul și faptul că panourile sunt o sursă de energie regenerabilă, care nu afectează mediul.
Surse: