Dacă te uiți în jurul tău, cu siguranță vei vedea câteva dispozitive care probabil că nu s-ar fi inventat dacă nu existau bateriile. E greu de imaginat cum ar fi fost ca telecomanda de la televizor sau cea de la aerul condiționat să fie conectate printr-un fir la o priză pentru a fi alimentate cu energie electrică.
Bateriile fac posibilă utilizarea dispozitivelor portabile oriunde pe planetă sau chiar în spațiul cosmic și cu siguranță societatea modernă s-ar fi dezvoltat mult mai greu fără existența lor.
Ce faci însă în clipa când rămâi fără baterie sau se strică bateria? Fie că vorbim despre o telecomandă, telefonul mobil, laptop sau mașină. Tu știi ce tipuri de baterii să alegi?
Ce este o baterie?
Tehnic vorbind, bateria este rezultatul unui proces electrochimic prin care energia chimică stocată este convertită în energie electrică. Acest proces are loc între cele trei părți principale ale unei baterii: anodul care este adesea un metal, catodul care este un oxid metalic și electrolitul care este o soluție care facilitează fluxul de ioni.
Tipuri de baterii:
Pentru bateriile care pot fi utilizate pentru mai multe tipuri de dispozitive există o serie de standarde care trebuie să fie respectate de producători, stabilite de organizații precum International Electrotechnical Commission (IEC) și American National Standards Institute (ANSI).
Mai jos vom prezenta principalele tipuri de baterii pe care le poți găsi și în comerț. Trebuie însă să știi că există multe alte tipuri de acumulatori.
Tipuri de baterii cilindrice:
- AA – sunt bateriile utilizate în principal la telecomenzi. Au o dimensiune de 14.5 x 50.5 mm, un voltaj nominal de 1.5V, iar capacitatea acestora pornește de la 600 și poate ajunge la 3000 mAh (miliamperi oră).
- AAA – sunt “surioarele mai mici” ale bateriilor AA. Au o dimensiune de 10.5 x 44.5 mm, voltajul este tot de 1.5V, iar capacitatea scade până la intervalul de 500 – 1200 mAh.
- D – sunt bateriile utilizate pentru alimentarea lanternelor din anii ’80 – ’90. Acestea au o dimensiune de 34.2 x 61.5 mm, păstrează voltajul de 1.5V și evident fiind mai mari capacitatea lor poate ajunge până la 12.000 mAh.
Tipuri de baterii rectangulare:
- 4.5V – sunt cele cu anod și catod flexibil, adică cele două lamele metalice din partea de sus a bateriei. Acestea au o dimensiune de 67 x 62 x 22 mm, lucru care le fac imposibil de a fi utilizate în gadgeturile de dimensiuni reduse. Au o capacitate cuprinsă între 1200 și 6100 mAh. Acestea au cam dispărut de pe piață în ultimii ani, însă s-ar putea să mai ai prin magazie dispozitive mai vechi care funcționează pe baza acestui tip de baterii.
- 9V – potrivite pentru dispozitivele care necesită un voltaj mai mare. Acestea au o dimensiune de 48.5 x 26.5 x 17.5 mm și o capacitate de stocare de până la 1200 mAh.
Tipuri de baterii plate:
- CR2032 – sunt cele mai populare baterii din seria CR. Au un diametru de 20 mm și o grosime de 3.2 mm. Denumirea bateriei vine de la dimensiunile ei. Astfel de baterii poți regăsi în plăcile de bază de la calculatoare și laptopuri. Sunt de asemenea utilizate și pe post de baterii de backup pentru dispozitivele care s-ar putea reseta în cazul unei pene de curent sau când este oprită alimentarea.
- CR2025 – sunt puțin mai înguste față de CR2023, având o grosime de doar 2.5 mm. Sunt utilizate des în ceasurile digitale de mână, în telecomenzile mici (slim) sau în cheile auto cu deschidere de la distanță.
- SR44/LR44 – au formă de nasture și sunt cele mai mici baterii pentru ceasuri. Au o dimensiune de doar 11.6 x 5.4 mm.
Baterii de unică folosință sau baterii reîncărcabile?
Deși ai crede că la prima vedere nu există multe avantaje în favoarea bateriilor de unică folosință întrucât cele reîncărcabile pot rezista până la 1000 de cicluri de reîncărcare, vine întrebarea: cum știi când să alegi o baterie de unică folosință în favoarea unui acumulator reîncărcabil sau invers?
Consensul general valabil este că bateriile de unică folosință se utilizează împreună cu dispozitivele care consumă puțină energie, cum ar fi telecomenzile de la televizoare, senzorii de gaz sau de fum, etc. Astfel de electronice pot funcționa o lungă perioadă de timp cu aceeași baterie, deci nu are rost să investești într-un acumulator reîncărcabil în acest caz. În plus, în timp, bateriile reîncărcabile își păstrează mai bine sarcina electrică, capacitatea acestora scăzând mai lent atunci când sunt utilizate.
Înainte de a achiziționa o baterie, verifică specificațiile gadgetului pentru care ai nevoie de ele pentru a vedea cu ce tip de baterii este compatibil. Prin tip nu facem referire doar la standardul de mărime (AA, AAA, etc.), ci și la conținutul chimic: baterie de unică folosință alcalină sau acumulator reîncărcabil (care de obicei sunt de tipul NiCd, NiMH sau Li-Ion).
Dacă tot am ajuns în acest punct, vom explica ce înseamnă fiecare tip:
Acumulatorii NiCd. Până în anii ’90 aparatura portabilă s-a bazat în principal pe acumulatorii nichel-cadmiu (NiCd). Aceștia aveau o rată mare de autodescărcare care dezvolta efectul de memorie (denumit și “acumulator leneș”). Acesta se referă la situația în care acumulatorul își pierde în timp capacitatea maximă de stocare a energiei și necesită realizare periodică a unor cicluri complete de descărcare. Acest aspect, precum și altele, au fost îmbunătățite odată cu apariția noului model NiMH.
Ca avantaje, aceștia au un cost redus, o durată de funcționare îndelungată (dacă se respectă regulile de funcționare), pot oferi unei sarcini un curent de mare valoare și se încarcă repede.
Printre dezavantaje se numără: greutatea și dimensiunile mari, nivelul ridicat de auto-descărcare, prezența efectului de memorie și faptul că necesită eliminare specială deoarece conțin cadmiu.
Acumulatorii NiMH. Dezvoltarea lor a început încă din anii ’60, dar din cauza instabilității elementelor metal-hydrid perioada s-a prelungit. Acest tip de acumulatori oferă cu 40% mai multă energie decât un acumulator NiCd standard, este mai puțin dispus să dezvolte efectul de memorie și pe deasupra, nu conține metale toxice. Datorită prețului accesibil și diversității sale, acumulatorii NiMH (Nichel-Metal-Hydrid) sunt printre cei mai populari.
Acumulatorii Li-Ion. La fel ca acumulatorii NiMH, produc aceeași energie, dar cântăresc cu aproximativ 20 – 35% mai puțin. Au devenit în timp sursa standard de alimentare a dispozitivelor portabile. Sunt utilizați inclusiv în segmentul militar și industria aerospațială.
Generic sunt denumiți acumulatori Li-Ion, însă, de fapt, aceștia conțin o tehnologie care furnizează proprietăți, structură și performanțe diferite în funcție de materialele utilizate.
În funcție de structura lor, regăsim următoarele tipuri:
- LiCoO2 – recomandat pentru telefoane mobile, laptop-uri, tablete și camere digitale.
- LiMn2O4 – utilizat pentru aparatură medicală, unelte electrice, grupuri propulsoare.
- LiNiMnCoO2 – utilizat pentru uz industrial, aparatură medicală, e-bike.
- LiFePO4 – recomandat pentru aparatură portabilă și staționară care necesită curent mare de încărcare și anduranță.
Dintre avantajele acestora, amintim: grad nesemnificativ de auto-descărcare, greutate și dimensiuni reduse, nu necesită întreținere.
Printre dezavantaje se numără: prețul ridicat și faptul că, chiar dacă nu sunt utilizate constant, de obicei, după o perioadă de 2 ani îmbătrânesc și eșuează.
Bateriile reîncărcabile sunt o soluție mai bună pe termen lung nu doar din punct de vedere financiar, ci și datorită faptului că nu afectează mediul la fel de mult ca bateriile de unică folosință.
Surse: