După cum ai citit în articolul: Cum se formează condensul și umezeala în casa ta, dezumidificatorul reprezintă una dintre metodele de reducere a condensului și a umezelii.
Pe lângă acest aspect, un astfel de aparat mai are și alte beneficii pe care le vei afla din acest articol.
Ce este un dezumidificator?
Este un aparat realizat special pentru a regla cantitatea de apă din aerul dintr-o cameră. În funcție de spațiu, poți alege un dezumidificator casnic sau unul profesional. Atunci când alegi să achiziționezi un dezumidificator, trebuie să ții cont de sistemul de funcționare și de funcțiile pe care acesta le are.
Tipuri de dezumidificatoare
Dezumidificator casnic vs. Dezumidificator industrial
Dacă ai permanent probleme cu umiditatea în locuință, atunci poți cumpăra un dezumidificator casnic pe care să îl utilizezi ori de câte ori este nevoie. Un astfel de aparat poate fi setat pentru a menține valoarea dorită a umidității din încăpere, fiind recomandat pentru încăperi între 20 și 50 metri pătrați. Astfel, acesta va porni atunci când nivelul umidității din aer depășește valoarea setată și se va opri când atinge valoarea programată.
Toate dezumidificatoarele de acest tip vin echipate cu un recipient pentru colectarea apei. Atunci când acesta este plin, aparatul se va opri automat. Poți de asemenea să racordezi vasul la un furtun pentru evacuarea apei direct în canalizare. Cantitatea de apă care poate fi extrasă din aer într-o singură zi variază între 10 și 23 litri/zi, în funcție de model.
Un dezumidificator industrial este un aparat mai robust, conceput pentru mediile de lucru solicitante, care are capacitatea de a funcționa non-stop. Acesta poate fi utilizat spre exemplu pentru uscarea construcțiilor noi, pe șantiere, în parcări subterane, depozite, demisoluri, dar și pentru spații de lucru sau de producție, birouri, școli, muzee, arhive etc. Un astfel de dezumidificator poate fi achiziționat sau închiriat de la firmele specializate.
Dezumidificatoare cu compresor vs. Dezumidificatoare cu agent de deshidratare
Dezumidificatoarele care au compresor trec aerul aspirat din încăpere prin filtre și catalizatoare de aer. Pe catalizator se formează condensul care se scurge apoi în vasul de colectare. Temperatura din spațiul în care este instalat trebuie să nu coboare sub 13-14oC pentru a nu-i afecta performanțele.
Dezumidificatoarele cu agent de deshidratare se mai numesc și dezumidificatoare desicant*.
*DESICÁNT = 1.(Despre anumite materiale sau substanțe) Care absoarbe umiditatea. 2. Material sau substanță care are proprietatea de a absorbi excesul de umiditate dintr-un anumit mediu.
Principiul de funcționare este simplu: aerul umed trece prin agentul de deshidratare, unde umiditatea este reținută. Agentul de deshidratare este de cele mai multe ori un disc din zeolit (material deshidratant natural). Condensul reținut se scurge în vasul de colectare.
Poți utiliza un dezumidificator în orice încăpere indiferent de temperatură, însă, dacă temperatura este scăzută, consumul de energie va fi mai mare.
Beneficiile unui dezumidificator
- Previne apariția mucegaiului și a igrasiei
Așa cum precizăm și mai sus, un dezumidificator previne apariția, nu îndepărtează mucegaiul dintr-o încăpere. Dacă observi semne ale unui surplus de umiditate precum: ferestre sau obiecte de mobilier transpirate, pereți umezi etc., atunci un dezumidificator te poate ajuta să elimini umiditatea în exces.
- Protejează hainele și bunurile personale
Dacă și tu faci parte dintre cei care iarna își usucă hainele în casă, atunci utilizarea unui dezumidificator te va ajuta să menții un grad optim de umiditate. De asemenea, dacă atunci când schimbi garderoba între sezoane simți că locul în care ții hainele este puțin umed, poți lăsa dezumidificatorul să acționeze în acel spațiu până se usucă bine.
- Face atmosfera să fie mai călduroasă
Un dezumidificator nu va încălzi efectiv aerul din cameră, dar corpul va resimți o temperatură mai ridicată datorită umidității mai reduse. Spre exemplu, dacă într-o cameră ai o temperatură de 21oC și o umiditate de 70%, corpul resimte răcoare. Prin folosirea unui dezumidificator în acea cameră și scăderea umidității la 45%, temperatura resimțită va fi mai mare și confortul mai ridicat.
- Îmbunătățește starea de bine și sănătatea
Un aer umed favorizează dezvoltarea în voie a bacteriilor și a alergenilor. Din punct de vedere al sănătății, să locuiești într-o casă în care mediul este umed, greu, iar aerul stătul, reprezintă un pericol. Odată ce culturile de bacterii se dezoltă, imediat vei resimți și efectele acestora: ochi roșii, strănuturi frecvente, iar după o expunere mai îndelungată se pot dezvolta diverse alergii. Utilizarea unui dezumidificator înlătură umiditatea distrugând astfel mediul prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor. Acest lucru este benefic mai ales pentru persoanele care suferă de probleme respiratorii sau alergii. Sunt modele special echipate pentru a combate astfel de situații.
- Creează un ambient plăcut
Știi acel sentiment de “acasă” la care aștepți mereu să te întorci cu drag? Nu îl poți obține dacă mediul în care locuiești este unul umed și rece. Pe lângă disconfortul fizic creat, umiditatea ridicată îți va afecta și obiectele de mobilier, lucru deloc plăcut.
Cum alegi un dezumidificator
Pentru a face o alegere inspirată în achiziționarea unui dezumidificator, trebuie să iei în calcul mai multe aspecte precum:
Mărimea spațiului
Dimensiunea spațiului este primul lucru la care trebuie să te raportezi. Capacitatea de absorbție a unui dezumidificator este de regulă corelată cu suprafața camerei. Spre exemplu, pentru un spațiu de până în 55 metri pătrați, un dezumidificator casnic se va descurca cu brio, iar consumul de energie va fi unul acceptabil.
Nivelul de umiditate interioară
Dacă simți atunci când respiri că este umezeală în aer, îți poți da seama că există un grad ridicat de umiditate, dar nu poți ști exact valoarea. Pentru a determina procentul de umiditate din aer, poți achiziționa un higrometru de cameră. Nivelul ideal de umiditate în fiecare încăpere trebuie să fie cuprins între 40 – 60%.
Nivelul de umiditate exterioară
Dacă locuiești într-o zonă cu umiditate naturală ridicată, trebuie să iei în calcul și acest aspect, pentru că vei avea nevoie de un dezumidificator mai mare în comparație cu cei care locuiesc în zone cu umiditate mai redusă.
Încăperea în care dorești să utilizezi dezumidificatorul
- Dezumidificatoare pentru camere sau apartamente. Dacă vei utiliza dezumidificatorul în mai multe camere, poți lua în calcul ca acesta să nu fie foarte voluminos sau să fie prevăzut cu roți, pentru a-l putea deplasa ușor.
- Dezumidificatoare pentru spații exterioare, beciuri sau subsoluri. Acestea pot fi mai scumpe decât cele pentru locuință, dar vor elimina mai rapid umezeala și având un rezervor mai mare, nu vei fi nevoit să îl golești mereu.
Caracteristicile unui dezumidificator:
- Higrostat încorporat – sunt modele care au încorporat un higrostat cu ajutorul căruia poți determina procentul de umiditate din aer și poți programa aparatul. În acest caz nu vei fi nevoit să mai investești într-un higrometru independent.
- Control automat sau cu timer – cu ajutorul acestei funcții pot măsura și pot menține singure nivelul de umiditate din cameră. Mai sunt și modele cu timer manual, care pot fi programate să funcționeze între anumite ore.
- Oprirea automată – este utilă pentru că aparatul se oprește automat atunci când recipientul pentru colectarea apei este plin. Astfel nu trebuie să-l supraveghezi permanent și nu mai există riscul scurgerii de apă.
- Conectare la canalizare – dacă ai nevoie să utilizezi dezumidificatorul într-o încăpere din care trebuie extrasă o cantitate consistentă de umezeală, un sistem de drenaj continuu este o soluție ideală.
- Ajustare manuală a treptei de putere – face posibil controlul manual al treptei de viteză, fără să mai fii nevoit să pornești și să oprești periodic aparatul.
- Consumul de energie al dezumidificatorului – pentru a scăpa de umezeală, este recomandat ca dezumidificatorul să meargă non-stop. Totuși, nu vrei ca factura la energie electrică să fie una uriașă. Alege un aparat cu o clasă energetică superioară.
- Nivelul de zgomot produs – dacă îl vei folosi în camera unde te odihnești, s-ar putea ca nivelul de zgomot produs să te deranjeze. Testează-l înainte de a-l cumpăra pentru a vedea dacă te poți odihni liniștit în timp ce acesta funcționează.
Un dezumidificator își face treptat loc în rândul electrocasnicelor comune dintr-o locuință. Dacă ai probleme cu umezeala, înainte de a achiziționa un dezumidificator, analizează bine situația și modelele disponibile de pe piață. De asemenea, nu te sfii să ceri ajutorul unui consultant de vânzări pentru a lua cea mai bună decizie.
Surse: