Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cum să ai apă caldă instant la robinet

Așteptarea apei calde în timp ce speli vasele sau în timpul dușului de dimineață poate fi un aspect neplăcut și consumator de timp. Dar ce cauzează întârzierea apei calde la robinete? Și mai important, poți rezolva această problemă și poți obține apă fierbinte într-o clipă?

Aceste întrebări sunt importante, deoarece accesul rapid la apă caldă nu este doar o problemă de comoditate. Când așteptați ca apa să se deplaseze de la încălzitorul de apă caldă (care poate fi boiler, centrală, cazan, etc.) la robinet, nu pierzi doar timp, ci și bani. Să vorbim despre unele dintre motivele pentru care apa fierbinte ar putea dura mult până când ajunge la robinet și despre ce poți face pentru a obține apă caldă (aproape) instantaneu.

De ce trebuie să aștepți pentru a avea apă caldă la robinet?

Înainte de a putea aborda problema alimentării lente cu apă caldă, trebuie să știi care este cauza. În cele mai multe cazuri, o combinație de factori poate încetini livrarea de apă caldă.

  1. Apa curentă din conducte

Unul dintre cele mai elementare motive pentru care ești obligat să aștepți să curgă de la robinet apă caldă, este faptul că există deja apă în conducte. Apa începe să curgă de la robinet imediat ce îl pornești, iar mai întâi va curge apa care este deja pe țeavă, nu cea care vine de la încălzitorul de apă caldă. Această apă ar putea fi rece sau la temperatura camerei.

  1. Distanța de la încălzitorul de apă caldă până la robinet

Un alt motiv pentru care poate dura ceva timp până când va curge apa caldă la robinet, este faptul că apa trebuie să parcurgă o distanță considerabilă de la încălzitorul de apă până la chiuvetă, duș sau cadă. De exemplu, dacă încălzitorul de apă este situat la parter, poate dura relativ mult timp până când apa caldă ajunge la chiuvetă în baia de la etajul al doilea.

Dacă apa fierbinte trebuie să parcurgă zeci de metri de conducte înainte de a curge la robinet, va curge apă rece în timp ce apa fierbinte parcurge tot traseul. Acest lucru poate fi un inconvenient care duce și la risipa de apă.

  1. Restricții de volum

O restricție de volum sau de debit poate de asemenea contribui la o întârziere a apei calde. Multe dispozitive, cum ar fi capul de duș, sunt proiectate pentru a avea un debit scăzut. Unele au instalat un restrictor de volum. Scopul acestora este de a reduce cantitatea de apă care curge prin dispozitivul respectiv.

Deși acestea sunt excelente pentru economisirea apei și scăderea costurilor, pot provoca o întârziere a livrării de apă caldă. Când apa curge mai lent, acest lucru poate însemna că trebuie să așteptați mai mult timp pentru a avea apă caldă. Întârzierea poate fi mai lungă dacă ai deja de-a face cu o altă problemă, cum ar fi o distanță mare de la încălzitorul de apă până la robinet.

  1. Încălzitor de apă defect

Dacă știi că în trecut apa se încălzea și curgea la robinet într-un timp scurt, dar acum observi că este nevoie de mai mult timp pentru același proces, poate fi de vină încălzitorul de apă care nu mai funcționează la parametri normali. Majoritatea încălzitoarelor de apă sunt făcute să dureze între 8 și 12 ani. Dacă încălzitorul tău de apă se apropie de sfârșitul duratei sale de viață prevăzute, ar putea avea unele dificultăți în a-și îndeplini sarcina sau s-ar putea defecta complet.

Dacă acesta pare să fie mai puțin eficient decât înainte, ar trebui să apelezi un profesionist pentru a veni să arunce o privire și să diagnosticheze problema. Poate există o problemă de întreținere pe care o poate rezolva sau poate te anunță că este timpul să înlocuiești încălzitorul vechi cu unul nou.

  1. Depuneri de sedimente pe țeavă

O problemă care poate compromite eficiența încălzitorului de apă este acumularea de sedimente. Apa care curge prin casele noastre conține minerale, cum ar fi calciu și magneziu, lucru absolut normal. Cu toate acestea, unele gospodării au apă dură, care conține mai mult de 60 de miligrame de minerale dizolvate pe litru de apă.

Mineralele se pot acumula la baza rezervorului încălzitorului, în special în casele cu apă dură. Pe măsură ce sedimentele se acumulează în timp, lasă puțin spațiu pentru apă în rezervor. Un rezervor cu o capacitate redusă de apă va rămâne fără apă fierbinte mai repede decât un rezervor care nu conține depuneri de sedimente.

Cum să obții apă caldă mai repede

Acum, că am acoperit câteva cauze frecvente pentru o întârziere a apei calde, să vorbim despre ce poți face pentru a obține apă caldă mai repede la duș și la chiuveta din bucătărie sau din baie. Din fericire, există mai multe soluții pe care le poți încerca.

  1. Izolează țevile

Dacă consideri că țevile de apă sunt de vină pentru problemele cu apa caldă, izolarea acestora ar putea îmbunătăți situația. Izolarea țevilor te va ajuta să le păstrezi mai calde, astfel încât să poată livra mai eficient apă fierbinte.

Un alt avantaj al țevile izolate este faptul că pot reduce apariția mucegaiului. De asemenea, s-ar putea să observi că instalațiile sanitare sunt mai puțin gălăgioase odată ce le izolezi.

Izolația este utilă în special pentru țevile din pereții exteriori și pentru conductele mai lungi. Fiecare tip de izolație a țevilor este diferit, deci asigură-te că faci câteva cercetări înainte de a alege opțiunea potrivită.

  1. Instalează o pompă de recirculare a apei calde

Pentru majoritatea locuințelor, o soluție ideală pentru problemele cu apa rece este instalarea unui sistem de recirculare a apei calde. Aceste sisteme asigură circulația apei neutilizate înapoi la încălzitor, menținând fierbinte apa situată în anumite părți ale casei tale și reducând timpul de așteptare. Un sistem de recirculare a apei calde nu numai că îți scurtează timpul de așteptare pentru a avea apă caldă, dar te ajută și să economisești energie, bani și apă.

Prețul unei pompe de recirculare pleacă de la 300 lei.

  1. Înlocuiește bateria sau para de duș

Dacă o parte a problemei este un robinet de duș sau chiuvetă cu un debit scăzut, o soluție simplă este înlocuirea acestuia cu modele care au un debit mai mare. Sunt și modele la care se poate regla debitul. Verifică dacă ai această opțiune la cele deja instalate.

  1. Instalează-ți un boiler instant

O schimbare mai importantă pe care o poți face pentru a accelera livrarea apei calde, este înlocuirea completă a încălzitorului de apă. În loc să instalezi un nou model de rezervor, ia în considerare trecerea la un încălzitor de apă fără rezervor și anume un boiler instant. Așa cum poți deduce și din denumire, acesta are avantajul că încălzește apa mult mai repede decât orice alt boiler. Acesta nu trebuie să funcționeze continuu, ceea ce se reflectă în economii la consumul de energie electrică. Un alt avantaj al acestuia este faptul că ocupă un spațiu redus deoarece nu are rezervor. Apa rece este încălzită direct în timp ce trece prin aparat. Dezavantajul cunoscut este faptul că presiunea și debitul apei sunt scăzute.

Prețul unui boiler instant pleacă de la 250 lei.

  1. Instalează-ți un robinet instant

Un robinet  instant are nevoie de doar câteva secunde pentru încălzirea apei. Temperatura apei se reglează prin intermediul unui mâner sau rotiță, în funcție de model. Poți instala și singur un astfel de robinet. Trebuie doar să îl instalezi la chiuvetă, îl introduci în priză și apa caldă va începe să curgă.

Poți achiziționa un robinet instant începând cu prețul de 100 lei.

Dacă ești interesat de modalități prin care poți obține aproape instantaneu apă caldă la robinet, acum știi ce opțiuni ai. Contactează un instalator profesionist care te poate ajuta să decizi ce soluție este cea mai potrivită pentru locuința ta.

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *