Dacă ai cumva în casă improvizații sau alte neconformități la instalațiile de electricitate sau de gaz și mai ales dacă cei mici sunt lăsați nesupravegheați trebuie să știi că acestea pot duce la incendii sau la alte tipuri de incidente care se pot solda tragic, cu pierderea celor dragi și te pot lăsa fără agoniseala de o viață.
Verificarea periodică a instalațiilor electrice și de gaz și repararea neconformităților doar de către specialiști, curățarea anuală a coșurilor de fum și a hornurilor, renunțarea la orice tip de improvizații sunt doar câteva din regulile care, odată respectate, te pot pune la adăpost de incidente tragice.
Verifică instalațiile electrice din locuințe și fă reparațiile numai cu specialiști
Ai obiceiul de a alimenta mai multe aparate electrice: radiatoare, plite electrice, boilere, calorifere, aeroterme din aceeași priză sau din același prelungitor? Când siguranța sare ai pus o sârmă mai groasă sau ai blocat declanșarea ei cu un băț? La caloriferul electric folosești un prelungitor cu un cablu foarte subțire sau o improvizație care atârnă pe covor, punând în pericol siguranța celor din casă? Greșit!
Totuși, dacă ești într-una din situațiile descrise anterior, trebuie să iei rapid măsuri:
- Pentru început, îți recomandăm să faci o verificare atentă a locuinței pentru a identifica situațiile cu potențial risc de producere a incendiilor.
- Odată identificate, aplică regula de bază, chemând un electrician autorizat care să facă reparațiile la instalațiile electrice în locuință fiindcă cel care nu are această calitate poate declanșa un incendiu sau se poate electrocuta. Electricianul trebuie să verifice instalaţia, ori de cîte ori se deconectează o siguranţă sau ori de câte ori observi că ceva nu e în regulă.
- Tot specialiștii sunt cei care pot înlocui echipamentele electrice ce prezintă defecțiuni: tablouri electrice, doze, prize, întrerupătoare etc.
- Dacă termostatul este defect sau sunt elemente de plastic topite nu mai folosi aparatul de încălzit electric.
- Nu utiliza aparate electrice de gătit dacă au cordoane de alimentare cu izolația străpunsă, improvizate sau ștechere defecte.
- Îndepărtează materialele combustibile (haine, documente etc.) din vecinătatea aparatelor de încălzit electrice.
- Nu amplasa perdelele sau alte materiale textile în imediata apropiere a becurilor de tip incandescent, deoarece pot lua foc foarte uşor.
- Nu amplasa radiatoarele lângă perdele sau mobilier şi nu le utiliza pentru uscarea rufelor.
- Cheamă un electrician autorizat dacă dorești să utilizezi consumatori mari de energie în locuinţă (radiatoare electrice, boilere, instanturi de apă caldă etc.) – este posibil să fie nevoie de modificarea instalaţiei pentru a fi în siguranţă şi implicit de avizul distribuitorului de energie.
Coșurile de fum și hornurile trebuie curățate în fiecare an
O incidență crescută în ceea ce privește cauzele producerii incendiilor o reprezintă coșurile de fum și hornurile necurățate sau defecte. Potrivit unui sondaj IRES realizat pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, 44,5% dintre cei care dețin coș de fum nu apelează la personal specializat, cel puțin o dată pe an, pentru verificarea ori curățarea acestuia. Îngrijorătoare sunt și datele oficiale referitoare la improvizațiile făcute la instalațiile de gaz, dar și la cele electrice.
Ține sub observație instalațiile de gaz, cele de încălzire, coșurile de evacuare a gazelor arse din încăperi, fără a uita o clipă faptul că cei mici nu trebuie lăsați nesupravegheați în casă fiindcă sunt tentați să experimenteze tot felul de lucruri pe care le fac cei mari și asta poate genera incidente grave.
Nu uita că siguranța familiei depinde în primul rând de tine, prin măsurile de prevenție pe care le iei. De aceea:
- Dacă stai la casă, asigură curățarea coşurilor de fum şi a hornurilor de cel puţin două ori pe an, o dată înainte de începerea sezonului rece, numai cu persoane autorizate.
- Verifică şi îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare, deseori fiind necesară refacerea acestor îmbinări dacă sunt afumate. La fel de importante sunt garniturile de etanşare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie să reziste la temperaturi ridicate.
- Dacă stai la bloc, asigură-te că apartamentul are în bucătărie, unde sunt instalate mașini de gătit, tip aragaz, un canal sau grilă de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior. Dacă aceste goluri sunt obturate trebuie eliberate, iar remedierea să fie făcută de specialişti autorizaţi.
- Verifică periodic şi menţine în bună stare de funcţionare instalaţiile (conducte, robinete, arzătoare etc).
- Aragazurile trebuie supravegheate în timp ce se prepară hrana, existând riscul ca acestea să se stingă provocând în acest fel acumulări de gaze.
- Aragazurile nu trebuie utilizate pentru încălzirea locuinţei.
- Ai grijă ca verificarea instalațiilor interioare de gaz să fie făcută o dată la doi ani, cu firme autorizate
- La centralele termice, montarea acestora și ulterior verificarea periodică se face numai de către specialiști.
- Montează detectoare de incendiu și de gaz în locuinţă întrucât acestea emit semnale care te previn cu privire la producerea incidentelor.
Nu în ultimul rând, fumatul trebuie să fie în atenția noastră, întrucât reprezintă una dintre cauzele generatoare de incendii atunci când, din neglijență, scăpăm mucuri de țigară incandescentă pe covor sau când adormim cu țigara aprinsă. Totodată, sunt copii care mor anual fiindcă provoacă incendii cu țigări, chibrite sau brichete, iar acestea nu ar trebui să fie nicidecum la îndemâna celor mici.
Mai multe informatii despre importanța prevenției și a respectării unor reguli de bază în ceea ce privește utilizarea surselor de energie găsești aici și aici.