Vasul de expansiune arată ca un rezervor sau ca un boiler și este poziționat, de obicei, deasupra sau în apropierea sistemului de încălzire, de producere a apei calde ori de alimentare cu apă. Este utilizat în mai toate circuitele de acest tip, de la instalațiile de climatizare auto până la centralele termice și sistemele cu hidrofoare.
În rândurile de mai jos vorbim despre rolul lui, despre beneficii, dar și despre câte tipuri există, cum alegi și cum întreții unul.
Ce este și ce rol are?
Este un element de siguranță de care depinde buna funcționare a instalațiilor termice și are rolul de a proteja circuitele de încălzire închise în fața presiunii suplimentare generate de sursa termică. Rezervorul este construit din metal și conține două camere despărțite de o diafragmă, una dintre ele fiind presurizată cu aer. Rolul acestei componente din sistemul de încălzire este acela de a compensa dilatarea apei și de a asigura spațiul necesar pentru a nu se produce pierderi de apă, iar instalația să nu cedeze.
Cum funcționează?
Ca să explicăm cât mai bine principiul de funcționare, vom vorbi puțin despre apă.
La o temperatură de 4°C apa are cel mai mic volum. Sub sau peste această valoare, volumul apei crește. Astfel, apa încălzită de la 4°C la 100°C își mărește volumul cu 4,35%, la 200°C cu 15,6%, iar la 300°C cu 40,3%. De asemenea, volumul apei crește și atunci când aceasta îngheață. Prin înghețare, volumul apei crește cu 9%, ceea ce explică faptul că, dacă nu sunt bine izolate, țevile se sparg atunci când temperaturile sunt scăzute.
Prin urmare, în momentul în care sistemul de încălzire (cum este centrala termică) este în funcțiune, apa încălzită își mărește volumul. Consecința este că presiunea din instalație crește, lucru care stresează componentele instalației și face ca apa să circule foarte greu în circuit. Acest lucru poate duce, uneori, la explozii de abur supraîncălzit sau la degradarea în timp a sistemului de încălzire.
Vasul de expansiune este elementul de siguranță care preia diferența de presiune, acționând asemenea unei perne de aer. Astfel, instalația termică fiind stabilizată, poate funcționa la parametri normali.
Dacă este să vorbim despre un sistem cu hidrofor, vasul de expansiune este rezervorul acestuia.
Vasul este împărțit în două camere (una pentru apă și una pentru aer) de o membrană din cauciuc, iar când pompa hidroforului pornește, presiunea din interior crește și acesta se umple. Astfel, pompa ajunge la presiune maximă și se oprește. Apoi, apa este extrasă din sistem, iar presiunea aerului forțează lichidul din vasul de presiune în sistem. Membrana se dezumflă și sistemul ajunge la o presiune minimă, moment în care pompa repornește.
Tipuri de vase de expansiune
În funcție de tipul combustibilului utilizat de instalația termică pe care o ai, vasul de expansiune poate fi de două tipuri:
- Închis: este vasul de expansiune utilizat cel mai des, care nu comunică deloc cu exteriorul și care este destinat instalațiilor echipate cu supape de siguranță, care funcționează cu apă și cu gaz. Acest tip de vas are în componență două camere: una pentru lichid și una pentru aer, separate cu ajutorul unei membrane de cauciuc. Atunci când temperatura crește și, automat, volumul apei, excesul de lichid intră în vas și comprimă perna de aer. Volumul vasului și presiunea de preîncărcare a pernei de aer sunt calculate de așa natură încât variațiile de presiune ale apei din instalație să fie în limitele normale. Membrana ajunge să ocupe întreg spațiul din interiorul vasului de expansiune. Când temperatura apei scade și treptat se reduce și volumul ei, membrana își reia poziția inițială. Astfel se reglează presiunea din sistemul de încălzire.
- Deschis: este cel utilizat de instalațiile cu legătură directă cu aerul atmosferic, ce funcționează cu combustibil solid. Într-o astfel de instalație, rolul său este de rezervor care asigură constant necesarul de apă, chiar și în situația în care se întrerupe alimentarea cu electricitate și cazanul este plin cu combustibil. Este recomandat ca un astfel de tip de vas să fie supradimensionat. Spre exemplu, dacă în condiții normale ai nevoie de un vas de 40 de litri, ar fi bine să montezi unul de 80 de litri.
Beneficii
Pentru că pe primul loc este întotdeauna siguranța, unul dintre cele mai importante beneficii ale unui vas de expansiune este faptul că previne producerea unor accidente. El este foarte util în cazul instalațiilor solare deoarece temperatura și presiunea apei cresc foarte mult, iar aceasta poate refula și crea stres pe componentele sistemului, ajungând, în unele cazuri, până la pericolul unei explozii.
În cazul în care este utilizat pentru un hidrofor, atunci vasul de expansiune asigură consumul util de apă și de energie electrică, determinând numărul de porniri ale pompei. Vasul de expansiune este în această situație ca un rezervor de stocare a apei. Cu cât are un volum mai mare, cu atât pompa va porni mai rar astfel fiind prelungită durata de viață a sistemului.
Un vas de expansiune montat în circuitul de încălzire va împiedica deschiderea supapei de siguranță a centralei termice, fapt care ar putea duce la pierderi de apă. Prin încălzire, creșterea în volum a apei nu pune presiune doar asupra componentelor centralei (cum ar fi pompa) ci și asupra conductelor prin care circulă. Acest lucru poate duce către deteriorări ale acestora sau scurgeri nedorite. Așadar, un vas de expansiune protejează nu doar sistemul utilizat pentru încălzire, ci și țevile.
Cum îți dai seama că vasul de expansiune nu funcționează corect
Ca să-ți dai seama când este cazul să apelezi la un specialist, ține cont de următoarele semne care îți indică faptul că vasul tău de expansiune nu funcționează corect:
- presiune crescută – atunci când centrala termică este în funcțiune și încălzește apa, presiunea din interiorul vasului de expansiune crește peste limitele normale;
- presiunea nu este constantă – un vas de expansiune care funcționează corect va avea presiunea stabilizată la 1 bar, chiar dacă centrala termică este în funcțiune sau nu. Dacă observi că acest lucru nu se întâmplă, este indicat să ceri ajutorul unui instalator autorizat.
- temperatura vasului de expansiune – în mod normal, dacă pui mâna pe vasul de expansiune, partea de sus ar trebui să fie caldă, iar partea de jos ar trebui să aibă temperatura ambientului. Dacă observi că tot vasul este cald, înseamnă că membrana este deteriorată și vasul este plin cu apă. Apelează la un specialist să vezi dacă poate fi reparat sau trebuie înlocuit.
Cum alegi un vas de expansiune
Iată câteva detaliile la care ar trebui să fii atent atunci când alegi să achiziționezi și să montezi un vas de expansiune:
- racordarea la cazan – în cazul în care montezi un vas la centrala termică, asigură-te că acesta este racordat direct la cazan;
- presiunea vasului de expansiune – verifică să nu fie mai mică decât cea a supapei de siguranță;
- dimensiunile vasului de expansiune – este recomandat ca vasul să fie mai degrabă supradimensionat decât subdimensionat. Trebuie să iei în calcul doi factori: capacitatea încălzitorului (centrală, boiler) sau a cazanului și presiunea apei din rețeaua de țevi. Consultă specialiștii în domeniu (firmă de proiectare) ca să faci o alegere potrivită.
- nevoile tale – ia în calcul nr. de persoane care stau în locuință, tipul instalației pentru care vrei să-l utilizezi (centrală termică, hidrofor, sistem solar, boiler etc.), care este consumul mediu lunar, cât de mare este sistemul de încălzire sau de producere a apei calde.
Întreținere
Ține cont de următoarele aspecte pentru a întreține corect un vas de expansiune:
- verifică presiunea maximă a vasului de expansiune și asigură-te că aceasta nu este depășită;
- măsoară presiunea cu un manometru atunci când vasul este gol;
- este indicat ca presiunea pernei de aer să fie cel puțin egală cu presiunea maximă a vasului.
Utilizarea unui vas de expansiune stabilizează presiunea din sistemului tău de încălzire, prelungind astfel durata de viață a acestuia și prevenind producerea unor accidente grave, cum ar fi exploziile de aburi supraîncălziți. Nu uita că este esențial să te consulți cu specialiștii în domeniu pentru a alege modelul corespunzător nevoilor tale și să apelezi la un instalator autorizat pentru montaj și verificare.
Surse: