În calitate de consumator de energie poți ajunge în situația de a nu avea asigurată furnizarea energiei electrice în cazul în care îți încetează contractul de furnizare încheiat cu furnizorul actual și nu reușești să îți găsești un alt furnizor.
În acest caz, furnizarea de ultimă instanță (FUI) este soluția pentru ca tu să ai asigurată continuitatea în alimentarea cu energie electrică.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit un set de măsuri pentru stabilirea FUI și preluarea de către aceștia a clienților finali care rămân fără furnizor.
Astfel, în situația încetării contractului de furnizare încheiat între tine și furnizorul actual (FA), locul sau, după caz, locurile de consum ale care fac obiectul contractului și se află în situația de a nu avea asigurată furnizarea energie electrice:
- se preiau automat, ca urmare a notificării primite de la FA, de către FUI nominalizat, dacă încetarea contractului a intervenit prin ajungere la termen sau prin reziliere de către FA, în cazul clienților casnici și în cazul clienților noncasnici cu o putere aprobată prin avizul tehnic de racordare/certificatul de racordare de cel mult 1 MVA/loc de consum;
- se preiau la cerere, de către orice FUI, în alte cazuri decât cele precizate mai sus.
Prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică în perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023, inclusiv pentru clienții preluați în regim de FUI, este:
- maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat în anul 2021 a fost de cel mult 100 kWh inclusiv.
- maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat în anul 2021 a fost între 100 – 300 kWh, pentru un consum lunar de cel mult 255 kWh. Consumul ce depășește 255 kWh este facturat conform unei metodologii prevăzute în OUG 27/2022. Astfel, prețul este format din suma următoarelor componente, reglementate prin ordonanța menționată sau prin alte acte normative : preț de achiziție, componenta de furnizare, tarife de transport/distribuție, taxe (TVA, accize, cogenerare, certificate verzi).
Pentru alte categorii de clienți, modul de facturare este disponibil pe pagina ANRE. Tot aici este disponibilă și lista FUI nominalizați.
Important: furnizarea în regim de ultimă instanță are caracter temporar, astfel:
- maxim 12 luni de la preluare, pentru clienții casnici și cei noncasnici cu o putere aprobată prin avizul tehnic de racordare/certificatul de racordare de cel mult 1 MVA/loc de consum;
- maxim 6 luni de la preluare, în cazul clienților noncasnici cu o putere aprobată prin avizul tehnic de racordare/certificatul de racordare de peste 1 MVA/loc de consum;
Informații suplimentare referitoare la furnizarea de electricitate în regim de ultimă instanță sunt disponibile pe pagina ANRE.