Piața deschisă de energie electrică și de gaze naturale îți oferă libertatea să încetezi contractul cu furnizorul actual și să închei un nou contract cu un alt furnizor. Trebuie să știi că o schimbare a furnizorului poate aduce și o serie de dezavantaje și, din acest motiv, trebuie studiat foarte bine noul contract și serviciile oferite de noul furnizor pe care îl alegi.
La ce trebuie să fii atent?
Atunci când semnezi un nou contract cu un furnizor de energie electrică sau de gaze naturale, trebuie să fii foarte atent la clauzele care fac referire la preț, condiții de plată, penalizări, durata contractului, precum și drepturile și obligațiile furnizorului sau clientului. Unele contracte de furnizare nu conțin clauze detaliate, iar din această cauză pot apărea probleme de interpretare.
În plus, este foarte important să verificăm ofertele publice ale furnizorilor și să ne asigurăm că acestea includ toate taxele obligatorii prin lege. De exemplu, un furnizor de energie electrică poate prezenta o ofertă cu un preț foarte mic, dar fără să includă și alte taxe specifice sectorului energetic.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont atunci când schimbi furnizorul face referire la capacitatea acestuia de a gestiona un număr mare de clienți. Trebuie să te asiguri că furnizorul respectiv are o experiență solidă pe piață, are suficient personal pentru a rezolva o solicitare de a ta și că platformele online la care ai acces nu vor fi îngreunate din cauza suprasolicitării.
Trebuie să faci diferența dintre serviciul de furnizare și cel de distribuție de energie electrică sau de gaze naturale. De exemplu, schimbarea furnizorului de energie electrică nu afectează frecvența sau durata întreruperilor de curent. Atunci când schimbi furnizorul, nu se schimbă instalația de distribuție a energiei. În continuare vei avea acces la rețeaua de distribuție a energiei electrice reglementată de legislația actuală și de care este responsabil operatorul de distribuție din zona de acoperire în care te afli.
Asigurările oferite la schimbarea furnizorului
Dacă sunt respectate condițiile de încetare ale unui contract de furnizare de energie, schimbarea unui furnizor trebuie să fie realizată în termen de 21 de zile de la data solicitării. Foarte important de reținut este că procesul de schimbare a furnizorului este gratuit și este interzisă perceperea unor taxe în acest sens.
De asemenea, nu există un risc de deconectare atunci când se schimbă furnizorul de energie. Așa cum am menționat deja, operatorul de distribuție rămâne același și, din acest motiv, alimentarea cu energie electrică sau gaze naturale nu va fi întreruptă în acest proces.
Potrivit legii, poți schimba furnizorul chiar dacă ai facturi neplătite la actualul furnizor. În schimb, furnizorul la care ești restant poate lua măsuri legale pentru a recupera datoriile.
Dacă noul tău furnizor dispare de pe piață, nu vei avea probleme de alimentare cu energie, pentru că legea actuală îl obligă pe un Furnizor de Ultimă Instanță să preia contractul tău. Astfel, vei fi mereu alimentat la energie electrică sau gaze naturale indiferent de situația financiară în care se află furnizorul ales.
Găsești aici toate etapele și aspectele ce te vor ajuta să faci schimbarea furnizorului de energie electrică sau gaze naturale mai sigură și mai ușoară. Vezi ghidul Cum schimbi furnizorul de energie electrică sau gaz.
Surse: