În orice casă găsești astăzi o sumedenie de aparate electrice conectate la rețea, iar prețurile acestora nu sunt deloc mici. De prea multe ori ignorat deși nu are un preț prea ridicat, un prelungitor electric cu protecție poate salva “viața” unui televizor de 10.000 de lei sau a unui amplificator audio de 5.000 de lei. Află cum funcționează un astfel de prelungitor și care sunt criteriile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi un astfel de produs.
Acest tip de prelungitor oferă o barieră eficientă împotriva fluctuațiilor de tensiune sau a descărcărilor electromagnetice provenite din alte surse, cum ar fi fulgerele, și protejează echipamentele electronice care pot avea împreună prețuri de 1000 de ori mai mari decât cel al unui banal prelungitor electric cu protecție.
Ce conține și cum funcționează
Asemănător la exterior cu un prelungitor electric banal, prelungitoarele cu prize cu protecție se pot distinge însă prin butoanele și indicatoarele luminoase suplimentare care ne spun că acestea conțin ceva mai mult decât cabluri electrice și conectori.
La modul cel mai simplu, acest dispozitiv sesizează creșterea bruscă a energiei electrice din rețea, decuplează faza alimentării și o redirecționează către împământare. Astfel, aparatul electric conectat la priza cu protecție este decuplat, iar energia în exces este disipată fără efecte negative. Trebuie subliniat faptul că un sistem de protecție la supratensiune are întotdeauna nevoie de o priză cu împământare, în caz contrar acesta putându-se arde sub descărcarea de energie fără a proteja nimic.
Cel mai comun sistem de protecție modern este varistorul cu oxizi metalici (Metal-Oxide Varistor, sau MOV, în caz că vă faceți cumpărăturile de pe siteuri străine). În funcție de implementare, calitate și preț, acesta poate face față la descărcări de zeci de mii de amperi sau volți, protejându-vă astfel chiar și de fluctuații catastrofale de energie.
Important de reținut este și faptul că prelungitorul electric cu protecție este un consumabil, iar în urma mai multor șocuri electrice va trebui să achiziționați un produs nou în cazul în care doriți să mai beneficiați de protecție.
Pe lângă sistemul de protecție propriu-zis, prelungitoarele electrice cu protecție mai pot conține siguranțe (fuzibile sau automate) care decuplează complet consumatorii în cazul în care varistorul dă greș sau este depășit de sarcina supratensiunii, siguranțe (fuzibile sau automate) care limitează consumul maxim al consumatorilor conectați, și banalele filtre de tensiune, care elimină zgomotul indus de echipamentele electrice cu frecvență joasă cum ar fi motoarele.
Cum îl alegem
Trebuie să ținem cont de câteva criterii pentru a alege un prelungitor de bună calitate.
Parametrii electrici de protecție: este specificată în cadrul detaliilor tehnice specifice energia maximă disipată (recomandăm 1000 jouli sau mai mult), tensiunea maximă permisă fără declanșarea protecției (recomandăm 570 V sau mai puțin ) și timpul de reacție (recomandăm o nanosecundă sau mai puțin).
Numărul de varistoare sau alte circuite de protecție: producătorii specifică numărul de sisteme de protecție folosite. Sistemele de protecție simple au unul singur, în timp ce produsele de calitate au trei (fază – nul, fază – împământare și nul – împământare) sau chiar mai multe în cascadă.
Indicatoare de semnalizare, împământare și stare protecție: primul este util pentru a vedea când prelungitorul este alimentat și activ, al doilea semnalizează funcționarea împământării, în timp ce al treilea semnalizează dacă sistemele de protecție interne sunt active sau au ajuns la sfârșitul duratei de viață.
Numărul și tipul de prize: este recomandat să alegeți un prelungitor cu un număr suficient de mare de prize și să vă rezervați o marjă pentru doi consumator suplimentari.
Numărul de conectori suplimentari: pe lângă prizele pentru curent, un prelungitor electric cu protecție poate oferi și conectori RJ45 pentru cabluri de rețea, conectori RJ11/RJ12 pentru cabluri telefonice, conectori pentru cablu coaxial de antenă RF sau USB. Acestea sunt utile pentru a proteja calculatoarele, serverele, televizoarele sau alte echipamente care pot fi supuse șocurilor electrice provenite din alte surse.
Lungimea și calitatea cablului de alimentare: lungimea cablului este importantă în cazul în care priza este plasată departe de locul în care veți plasa prelungitorul, însă mai importantă este calitatea acestuia. Pentru a nu avea probleme, alegeți un produs care stipulează clar că folosește un cablu monofilar cu suprafață în secțiune de 2,5 milimetri.
Lungimile variază și încep de la 1,5 m până la 30 m chiar. Chiar dacă lungimea ridică prețul prelungitorului, este mai convenabil să cumperi un cablu mai lung, decât să te confrunți cu frustrarea de a mai avea nevoie de doar câțiva centimetrii în plus pentru a ajunge până unde ai nevoie.
Managementul de putere: este o opțiune care permite decuplarea prizelor care nu au consumator sau al căror consumator a intrat în stand by.
Numărul de wați ai unui prelungitor cu protecție la supratensiune: Numărul de Wați este indicat pe fiecare prelungitor. Dacă vei conecta mai multe aparate care vor funcționa în același timp la același prelungitor, trebuie să verifici ca puterea cumulată a acestora, să nu o depășească pe cea suportată de prelungitor. În caz contrar, cel mai probabil o să apară accidente.
În general, mai toate necesită între 220 și 240 V iar toate prizele de perete au măcar 230 V. Ce trebuie să știi este că, dacă vrei să conectezi utilaje cu care lucrezi la exterior, este recomandat să alegi un prelungitor priză cu un voltaj de 250V. Vei face alegerea corectă tot în funcție de aparatele pe care vrei să le conectezi la curent.
Tipuri de prelungitoare
Prelungitoarele cu protectie pot fi de doua tipuri: pentru uz interior si pentru uz exterior.
Cele pentru interior au două sau mai multe cuple, iar lungimea cablului este mica sau moderata, (cele de 3m pot fi suficiente), deoarece distanța dintre priza de perete și aparatură este relativ mică. Acestea se utilizeaza in special pentru aparatura electrocasnica existenă în locuință, de aceea cablul poate avea mai puține fire de cupru în interior, deoarece consumul nu este atat de mare.
Modelele pentru exterior sunt poziționate de regulă pe tambur, pentru a putea fi mai usor de manevrat dintr-un loc în altul. Prelungitoarele cu protectie, la un pret bun, din aceasta categorie au o lungime a cablului între 10 m și 50 m, astfel că vei avea o sursă de curent, chiar și la o distanță mare de priză. Acestea au cel mult 4 cuple, pentru a putea face față voltajului ridicat, necesar electronicelor consumatoare de multă energie. Produsele au și un capac de protecție, poziționat pe cuple, care împiedică pătrunderea prafului sau a umidității, în timpul depozitării.
Ca sa utilizezi prelungitorul în siguranță, verifică puterea aparatelor care intră în fiecare priză. Asigură-te ca valoarea totală nu depaseste puterea maximă a prelungitorului. Cele mai multe suportă între 2000-3000W, însă poți găsi prelungitoare ce depășesc această valoare și se folosesc pentru aparate consumatoare de multă energie.
Nu uita! Circuitul electric din locuință se poate strica foarte ușor, din cauza rezistențelor arse. Dacă folosești un prelungitor ce asigură protecție la supratensiune, instalația electrică va funcționa corespunzător, chiar dacă au loc frecvent întreruperi de curent. Așadar, investind într-un astfel de produs, vei evita cheltuielile mai mari, cauzate de înlocuirea circuitului electric.
Surse:
Reviewuri ușor de înțeles
Recenzii scule
Doza de gadgeturi