Aproximativ 27% din centralele termice pe gaz din gospodăriile din România sunt mai vechi de zece ani, potrivit rezultatelor unor sondaje realizate de E.ON anul trecut. Compania recomandă înlocuirea acestora cu centrale noi, în condensare, cu eficiență energetică ridicată, care asigură economii la factură și un confort superior.
E.ON subliniază faptul că, într-un context marcat de volatilitatea accentuată a prețurilor la energie, aplicarea unor măsuri de eficiență energetică în vederea reducerii consumului, dar fără a afecta confortul, având ca finalitate o scădere a valorii facturilor la energie, trebuie să devină o preocupare pentru toți consumatorii.
Înlocuirea centralelor vechi, cu randament scăzut și consum crescut, cu unele noi, eficiente energetic, este una este dintre cele mai accesibile soluții. O centrală în condensare oferă o reducere a consumului de gaze naturale cu până la 30%, datorită eficienței de 108% față de centralele convenționale.
Beneficiul pentru consumator constă în reducerea consumului de gaze naturale cu până la aprox. 3.600 kWh** de gaze naturale pe an, pentru un consum mediu anual de circa 12.000 kWh, rezultând astfel, o economie la factură ce poate ajunge la aproximativ 1.000 lei pe an.
Alte sfaturi pentru economisirea energiei:
- Un termostat de ambianță este foarte recomandat în ceea ce privește utilizarea optimă a centralei termice. Se recomandă utilizarea a două trepte de temperatură – una pentru zi (nivelul recomandat optim fiind de 22 de grade Celsius) și una pentru noapte (setată la 19 grade Celsius). Fiecare grad Celsius în plus pe termostat va crește consumul suplimentar cu 6-8%.
- Evită acoperirea caloriferelor cu perdele sau draperii ori cu alte piese de mobilier. Vei limita distribuția uniformă de căldură, iar aerul încălzit va circula necorespunzător. Acest lucru poate genera pierderi de căldură de până la 15%.
- Ai grijă la setarea corectă a temperaturii apei calde. Pentru ca centrala să funcționeze cum trebuie, este indicat să o setezi la valoarea de 48-50 de grade Celsius. Astfel, apa încălzită nu se mai combină cu apa rece și în acest fel scade consumul și îți va aduce economii de până la 5% din consumul total de energie. Oprirea și pornirea centralei presupune o creștere a consumului de energie. Spre exemplu, dacă oprești centrala peste noapte, dimineața aceasta trebuie să depună un efort mai mare pentru a încălzi o cameră rece.
- Pentru a obține un consum scăzut, este recomandat să lași centrala termică pornită întotdeauna, ajustând cu atenție temperaturile. Astfel, vei limita consumul de gaze sau energie electrică, sistemul de încălzire va funcționa eficient, componentele interne ale centralei vor fi protejate, iar tu vei economisi.
- Nu poți controla prețul gazelor naturale, dar poți investi în izolarea locuinței și în schimbarea obiceiurilor tale, pentru a reduce consumul și a plăti mai puțin.
Pe aceeași temă: