Știai că 55% din consumul energetic al unui imobil este folosit pentru încălzire? Diferența este împărțită între iluminat, apă caldă și electrocasnice.
Potrivit unui studiu realizat de E.ON și Kantar, românii își manifestă în cea mai mare măsură preferința pentru un dormitor călduros, 94% dintre cei chestionați afirmând că dorm cel mai bine la temperaturi de minim 20 de grade Celsius.
Găsirea temperaturii optime din locuință pentru confortul familiei și economisirea energiei poate dura uneori ani de experimentare. De aceea, am creat acest ghid pentru tine, cu ajutorul căruia vei afla informații utile pentru casă.
Valorile ideale ale temperaturii în funcție de anotimp
Este important să reții că temperatura locuinței tale nu trebuie să fie constantă pe tot parcursul anului, ci, din contră, trebuie să fie schimbată în funcție de anotimp, deoarece organismul uman este obișnuit cu schimbările climatice din fiecare sezon.
Anotimpul de iarnă poate induce psihologic nevoia de căldură și asocierea confortului cu căldura. De aceea, temperatura ideală din casă pentru sezonul rece este de 20-22 de grade Celsius, cu 1-2 grade mai scăzută decât vara.
Pe de altă parte, vara temperaturile optime din locuință sunt de 22-24 de grade Celsius pe timpul zilei, mai mici cu 10 grade față de exterior, și 18-20 de grade Celsius pe timpul nopții. Desigur, acestea diferă și în funcție de cameră:
- Sufragerie: 20-22 de grade Celsius;
- Dormitor: 16-19 de grade Celsius;
- Bucătărie: 18-20 de grade Celsius;
- Baie: 22-24 de grade Celsius;
- Hol: 15-18 de grade Celsius;
- Cămară: 15-18 de grade Celsius.
Beneficii ale păstrării valorilor optime de temperatură
Temperatura din casă reprezintă un factor important care poate duce la o atmosferă plăcută și la o stare de bine îmbunătățită. Iată câteva dintre beneficiile păstrării valorilor optime de temperatură:
- Temperatura ajustată corect în locuință îmbunătățește starea de spirit și sănătatea fizică și mintală a celor din casă;
- Încăperile cu valori ideale de temperatură contribuie într-un mod pozitiv la un somn mai profund și calitativ pe timpul nopții;
- Prin păstrarea unui nivel optim de temperatură, consumul de energie se reduce. Astfel, reduci costurile și protejezi mediul înconjurător.
Reguli practice pentru folosirea eficientă a sistemului de încălzire
Dacă nu folosești corect sistemul de încălzire din casă, riști să achiți facturi la gaze sau la electricitate mai mari decât este cazul. Din acest motiv, îți recomandăm să urmezi aceste reguli practice:
- Închide ușile din casa ta
În cazul în care ai o locuință spațioasă, este ideal să închizi ușile camerelor pe care nu le folosești. Te sfătuim să închizi ușa de fiecare dată când ieși dintr-o încăpere pentru a crea condițiile pentru o mai bună încălzire.
- Nu acoperi caloriferele
Mobila masivă care acoperă caloriferele absoarbe căldura. De aceea, este foarte important să îndepărtezi fotoliile, colțarele și orice altă mobilă de lângă sursele de căldură pentru a lăsa aerul cald să circule liber în camere.
- Montează plăci reflectorizante
Montează plăci reflectorizante în spatele caloriferelor pentru a redirecționa spre cameră radiația de căldură de la perete. Prin această modalitate, poți economisi până la 2-3% din consumul energetic total al clădirii.
- Izolează-ți termic locuința
Prin anveloparea imobilelor reduci considerabil pierderile de căldură din locuință. Izolarea se poate realiza atât la exterior, cât și în interiorul locuinței, crescând capacitatea de a reține căldura și reducând consumul de energie. 35% din pierderile de căldură dintr-un imobil sunt prin pereții neizolați, 15% prin pardoseala fără protecție termică, 25 % prin ferestre și uși neetanşe, iar 25% prin poduri fără izolație termică.
- Folosește termostate inteligente
Termostatele inteligente te pot ajuta să nu ai cheltuieli inutile prin controlarea temperaturii în funcție de anumite perioade ale zilei, de weekend sau de zilele de lucru. Acestea sunt setate din fabrică la 18-21 de grade Celsius.
- Efectuează verificări periodice
Este necesar să verifici tehnic periodic centrala termică pentru a evita consumul în exces. Aceste verificări au scopul funcționarii economice a surselor de încălzire și, în același timp, asigură siguranța familiei.
- Înlocuiește soba cu o centrală
Dacă ai sobă sau centrală pe gaze naturale cu tiraj natural (cu un randament de circa 90%), este bine să le înlocuiești cu centrale cu tiraj forțat în condensare (cu un randament de până la 96%) pentru a obține economii de până la 20%.
Reglarea și menținerea temperaturii optime în locuință pentru copii
Alegerea temperaturii potrivite pentru dormitorul unde se odihnește copilul tău poate fi greu de realizat. Momentele de odihnă sunt extrem de importante pentru cei mici, deoarece creierul lor este în dezvoltare și corpul lor are nevoie să își recapete energia pe care o să o consume a doua zi. Un copil atinge în medie între 9 și 13 ore de somn pe noapte, în funcție de vârsta sa.
Pentru a alege temperatura potrivită din camera unde se odihnește copilul tău, trebuie să începi prin setarea termostatului la 22 de grade Celsius. Poți verifica temperatura și cu termometre punctuale de cameră. Închide ușa dormitorului timp de 2-3 ore, iar apoi adu-l pe cel mic în acea cameră și încearcă să afli cum percepe spațiul, cald sau rece.
Daca răspunsul este prea rece, urcă cu încă 2 grade la 24 de grade Celsius. Chiar dacă ai putea crede că acest lucru nu va face o mare diferență, află că acest detaliu chiar va schimba temperatura și, automat, starea celui mic și calitatea somnului său.
Acum știi care sunt temperaturile ideale din casă în funcție de anotimp, beneficiile păstrării valorilor optime de temperatură, regulile practice pentru folosirea eficientă a sistemului de încălzire și cum poți să reglezi și să menții temperatura în camera copiilor.
Aplică de astăzi aceste sfaturi simple și locuința ta va fi spațiul perfect pentru relaxare, productivitate și momente cu cei dragi.
Surse
- Temperatura ideală de somn pentru români: 22 de grade. Englezii şi germanii vor doar 18 grade în dormitor
- Cum te pregătești pentru iarnă – metode eficiente de a-ţi încălzi locuința
- Care este temperatura optimă în locuință, în funcție de anotimp
- Temperatura optimă în casă – află care sunt valorile optime
- Tu cum folosești sursele de încălzire din locuință?