Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
factura ta

Factura ta explicată

Ai avut vreodată întrebări, iar informațiile pe care le găseai erau greu de interpretat? Acum e mai simplu! Am pregătit pentru tine studii și statistici din domeniu.

Bună, sunt factura ta la energie electrică! Ne vedem în fiecare lună, hai să ne cunoaștem mai bine! Îți voi explica totul despre mine, pas cu pas!

Factura ta la energie electrică – partea I

 

Vezi mai jos transcriptul audio.

13 Noiembrie, 2021

Vezi mai jos transcriptul audio.

Factura ta la energie electrică – partea I

Intro: Bună, sunt factura ta la energie electrică!
Ne vedem în fiecare lună, hai să ne cunoaștem mai bine. Îți voi explica totul despre mine, pas cu pas, și îți voi arăta cât de mult îmi plac cifrele, numerele de telefon și codurile de bare. Hai să începem!

Pagina principală: Pe pagina principală îți voi spune tot ce ai nevoie pentru a-l putea contacta pe furnizorul tău, [Scris pe ecran în video] prin email, la telefon, pe site sau prin poștă. Tot eu îți voi spune și programul furnizorului.

Apoi, îți dau toate detaliile bancare de care ai nevoie pentru plata facturii. Așa e, eu sunt doar mesagerul!

Tot pe prima pagină îți arăt datele tale de identificare, adresa de corespondență și datele fiscale. Te asigur că aceste informații rămân între noi – tot timpul!

În afară de aceasta, am marcat pentru tine două coduri de care vei avea nevoie la plata facturii prin transfer bancar: codul de încasare și numărul facturii tale.

Apoi îți voi explica pe scurt ce ai de plătit, cum au alcătuit furnizorii suma de plată:

  • valoarea facturată, fără TVA; astfel, vei ști cât costă de fapt energia electrică în sine.
  • baza de impozitare TVA și valoarea TVA;
  • apoi îți indic în ce interval am măsurat consumul tău de energie, pe care trebuie să îl plătești acum și data scadentă, adică ultima zi în care poți plăti, fără majorări.


Mai departe: îți arăt exact cantitatea de energie consumată și tipul de factură.

Precum știi, suntem mai multe feluri de facturi: eu sunt factura de Estimare, iar colegele mele sunt factura de Regularizare, și factura de Autocitire.

Autocitirea e cea mai deșteaptă dintre noi, scrie-i cât ai consumat și plătești exact atât. La mine e mai complicat. Dacă nu i-ai scris colegei, Autocitire, indexul lună de lună, voi veni eu, Estimarea. Eu îți zic cam cât cred că ai consumat, bazat pe facturi anterioare din aceeași perioadă sau pe baza unei convenții de consum.
Regularizarea e cea care mă corectează. Ea vine doar ca să facă ordine. Dacă estimarea a fost prea mică, vei avea de plătit diferențe destul de mari.

Îți aduc aminte dacă ai restanțe de plată, rămase până la momentul la care am venit eu, precum și soldul total, adică valoarea de plată curentă plus restanțele de care îți ziceam.

La final, îți indic data scadentă și ce se întâmplă dacă nu mă achiți până atunci. Mă voi umfla cu penalități.

Mai e ceva: în josul paginii, ți-am pregătit un cod de bare. Te va ajuta când plătești factura la bancă sau la partenerii de plată ai furnizorului.

Outro: Acum că ai toate informațiile despre plata facturii, îți voi detalia din ce este compus prețul pe care îl plătești! Vezi în continuare ce costuri si taxe intră în alcătuirea totalului facturii și de ce.

 

Factura ta la energie electrică – partea a II-a

Vezi mai jos transcriptul audio.

Factura ta la energie electrică – partea a II-a

Intro: Bine te-am regăsit, sunt factura ta la energie electrică! Aici e partea aceea cu multe cifre și explicații – îți povestesc exact ce produse plătești. Ele sunt incluse în totalul de plată de pe factura curentă. Ai ghicit, nu plătești doar ce consumi, sunt și alte taxe și servicii pentru a aduce energia la tine.

Produsul pe care îl consumi și care este facturat se numește energie activă.

  • vei vedea perioada în care s-a înregistrat cantitatea de energie pe care o ai de plătit, sau “perioada facturată”;
  • îți voi spune exact câte zile intră în această perioadă și cât ai consumat pe zi, în medie;
  • îți voi indica indexul înregistrat de factura de dinaintea mea, “indexul vechi” și indexul actual, pe care ți-l prezint eu. Cantitatea consumată luna aceasta este diferența dintre cele două indexuri.
  • Dacă ai o putere contractată mare (>30 kW) plătești și energia reactivă, o energie care nu produce efecte utile: lumină sau căldură, dar fără de care aparatele electrice pe care le folosești nu pot funcționa. Calculul consumului de energie reactivă fiind un pic mai complicat, dacă te regășești în această situație si dorești informatii suplimentare, contactează-ți furnizorul.

Outro: Acum că ne cunoaștem mai bine, așa-i că mă aștepți în fiecare lună? Eu voi veni la tine negreșit, dar îți dau întâlnire și online, să vorbim mai mult 😉 Întreabă-l pe furnizorul tău cum poți beneficia de serviciile online de facturare și hai să ne vedem!

Factura ta la energie electrică – partea a III-a

 

Vezi mai jos transcriptul audio.

 

Factura ta la energie electrică – partea a III-a

Intro: Bine te-am regăsit! Sunt factura ta la energie electrică! Înainte, ți-am explicat ce conține pagina principală a facturii, cu toate detaliile de care ai nevoie pentru a efectua plata. În continuare îți voi spune din ce este alcătuit prețul pe care îl plătești în fiecare lună. Hai să vedem!

Mai întâi îți aduc aminte seria și numărul meu fiscal. Apoi îți descriu câteva date tehnice despre locul tău de consum. Acestea ne ajută să calculăm prețul unitar per kWh consumat. Îți voi arăta și perioada în care să trimiți indexul pentru Autocitire și când este programată
următoarea Regularizare.

Fac acum un rezumat la factura ta. Chiar dacă nu vezi în căsuțe separate, ceea ce plătești tu, pe lângă cheltuielile legate de achiziția energiei electrice, sunt și cele privind transportul, distribuția și furnizarea energiei, dar și câteva taxe care ajung la stat. După ce plătești factura, banii se împart și se duc la operatorii care sunt responsabili de fiecare dintre aceste servicii.

Ah, și să nu uit, la finalul paginii am trecut temeiul legal prin care sunt stabilite taxele. Le poți accesa online, pentru mai multe detalii.

Taxe: Așa cum ți-am spus, prețul pe care îl plătești pe factură include și câteva taxe, care în final ajung către stat și ajută la modernizarea sistemelor de producție de energie, producerea de energie verde, scăderea costurilor de producție și reducerea costurilor de pe factură:

  • certificatele verzi contribuie la producerea de energie regenerabilă, spre care tindem cu toții.
  • contribuțiile pentru cogenerare, ajută la susținerea producătorilor de energie electrică și termică prin cogenerare.
  • nu în ultimul rând, sunt aplicate accize necomerciale, adică un impozit direct, reglementat de stat asupra anumitor produse, printre care și electricitatea. Tot aici îți arăt și eventualele penalități de plată sau reduceri comerciale, după cum este cazul.

Outro: Știai până acum că o parte din prețul pe care îl plătești pentru energie ajunge de fapt către stat? Acum factura ta are mai mult sens, nu-i așa?