Reducerea costurilor pentru consumul de energie electrică și gaze naturale reprezintă o preocupare din ce în ce mai prezentă în viața consumatorilor. Unii aleg să investescă în tehnologii și aparate noi, care au consumuri foarte mici, în timp ce alții caută să păcălească aparatele de măsurat energia electrică sau gazele naturale cu scopul de a reduce costurile. Fraudarea aparatelor de măsurare a energiei electrice sau a gazelor naturale presupune modificarea/deteriorarea instalațiilor sau contoarelor în așa manieră încât să nu mai înregistreze consumul real, ci cantități mult mai reduse. Astfel de practici pun siguranța tuturor în pericol și sunt ilegale.
Chiar tu poți fi victima unei astfel de fraude. Alte persoane pot interveni asupra instalațiilor care te deservesc sau aparatelor tale de măsurare a energiei cu scopul de a o sustrage, iar tu ești pus în pericol. Preîntâmpină aceste situații și asigură-te că folosești curentul electric și gazele naturale în siguranță cu sfaturile de mai jos.
Cum îmi dau seama dacă cineva fură electricitate sau gaz de la mine?
Dacă ai fost, ești sau te temi să nu fii victima furtului de energie electrică sau gaze naturale poți să îți dai seama prin următoarele indicii:
- Scoți din priză toate aparatele electrocasnice, iluminatul este întrerupt și nu folosești centrala sau aragazul, iar contorul de energie sau gaze naturale continuă să înregistreze. În această situație sunt două posibilități: ai pierderi în instalațiile tale și implicit ai risc major de incediu sau explozie sau cineva consumă gratuit și tu plătești facturi mai mari. În ambele ipostaze trebuie solicitată intervenția unei firme autorizate de energie sau gaze naturale pentru verificarea instalațiilor și ulterior anunțată Poliția, dacă se constată un furt.
- Dacă observi afișajul contorului învârtindu-se înapoi, dacă unele fire sau conducte nu sunt la locul lor sau dacă nu se afișează consumul, este foarte probabil ca cineva să fi umblat la contor și este indicat să anunți imediat distribuitorul pentru a face verificări.
- Când un proprietar sau chiriaș blochează accesul la contorul de electricitate sau gaze naturale, aflat în spațiul comun, ar trebui să îți pui semne de întrebare. Anunță distribuitorul pentru a face verificări.
- Dacă observi avarii la carcasa de protecție (spartă, îndepărtată, incendiată, cu urme de arsuri) este foarte probabil că cineva a intervenit ilegal asupra ei.
- Firele în plus conectate la contorul tău de electricitate ar trebui de asemenea să îți ridice un semn de întrebare.
- Când cadranele contorului nu se mișcă, chiar dacă tu folosești curent electric, asta ar trebui să îți trezească suspiciuni și să contactezi distribuitorul.
- Dacă simți miros de fum sau de ars în apropierea contorului, de asemenea ceva nu este în regulă.
- Un alt indiciu îl reprezintă existența unor elemente noi în instalații, fără a fi solicitate sau fără să știi că au fost înlocuite de distribuitor.
- Dacă contorul nu mai afișează consumul sau numerele afișate pe contor s-au blocat și nu mai înregistrează care este consumul tău, ceva nu este în regulă și ar trebui să anunți furnizorul sau direct distribuitorul.
Desigur, există și cealaltă situație în care consumatorul intervine asupra aparaturii în scopul reducerii facturii la curent sau la gaze. În acest caz, îți reamintim că orice intervenție asupra contorului este ilegală și este sancționată prin lege, ca atare.
Aceste metode nu numai că sunt ilegale, dar îți pun și viața în pericol. Astfel de intervenții asupra contorului de gaze naturale pot duce la pierderi de gaze care să provoace explozii și incendii. De asemenea, intervenția asupra contoarelor electrice presupune manevrarea cablurilor, conectarea sau deconectarea lor, iar voltajul lor este suficient cât să te electrocuteze pe tine sau pe altcineva aflat în apropiere.
Pentru a evita aceste situații, distribuitorul face controale periodice și neanunțate de verificare a a aparaturii de măsurat consumul.
Ce poți face pentru a preveni furtul de gaz sau de curent?
În cazul în care vrei să te asiguri că nu ești victima unei astfel de fraude, iată ce poți face:
- Verifică regulat contorul.
- Dacă observi că aparatul tău de măsură înregistrează consumul cu o viteză prea mare, încearcă să deconectezi aparatele electronice din casă. Contorul ar trebui să încetinească.
- Dacă suspectezi o fraudă încearcă să monitorizezi contorul și notează-ți consumul. Astfel poți observa dacă este ceva neobișnuit.
- Cere o verificare a contorului.
Dacă ai observat vreunul dintre indiciile enumerate mai sus contactează imediat distribuitorul, pentru a face verificările necesare. Această intervenție este suportată de distribuitor.
Contoarele inteligente sunt un sprijin real pentru a preveni aceste probleme. Ele înregistrează anomaliile în cazul în care există tentative de fraudă a energiei electrice. De altfel, contoarele smart au mai multe beneficii pe care le poți descoperi în articolul Ce beneficii au contoarele smart și în ce ritm vor fi ele instalate în regiunile țării.
Care sunt sancțiunile pentru furtul de energie electrică și gaze naturale?
Legea energiei electrice şi a gazelor naturale prevede că orice intervenție care deteriorează, modifică sau blochează funcționarea echipamentului de măsurare a consumului de energie electrică sau gaze naturale se poate pedepsi prin amendă sau cu închisoarea de la 3 luni până la 2 ani.
Surse:
- I think my energy meter is faulty, what can I do?
- Cum FURĂ românii gaze. Cele mai folosite metode pentru a fenta contoarele
- 5 metode de reducere a cheltuielilor cu gazele și de mărire a șanselor unui dezastru
- LEGE nr. 155 din 24 iulie 2020