13.03.2025 Studio Prima News
Interval orar: 10.00-13.00
Organizatori: Profit
Tematica evenimentului: Securitatea energetică a României - unde suntem și unde vrem să ajungem
Link: www.profit.ro
Evenimentul „Maratonul Securitatea Energetică a României” va avea loc în format fizic, în data de 13 martie a.c., între orele 10.00 și 13.00.
Temele de dezbatere includ:
- Ce se întâmplă cu investițiile în decarbonare din punct de vedere financiar și tehnic, în condițiile în care s-au schimbat legi și norme, s- au făcut strategii, s-au luat credite și s-au angajat contractual investiții în ideea de net zero până în 2050?
- Diferența dintre securitatea energetică și independența sau autarhia energetică? Cine suportă costurile suplimentare, și CAPEX (cineva trebuie să investească în capacități) și OPEX (cineva trebuie să suporte costurile de operare ale capacităților, inclusiv în momentele în care nu funcționează ca urmare a creșteri inevitabile a ponderii surselor de energie intermitente)?
- Diferența dintre securitatea energetică geopolitică și securitatea de funcționare a sistemelor energetice. Cum poate fi atenuată, eliminată chiar, vulnerabilitatea dependenței de un “agent statal străin” fără a pica în cealaltă extremă, în care sistemele devin vulnerabile ca urmare a dependenței de un “agent privat intern” cu producție intermitentă?
- Cum este afectată securitatea energetică a României de faptul că, cel puțin în ceea ce privește gazele, dar și electricității (regiunea are cele mai mari prețuri spot din UE), ea este înconjurată de state vulnerabile energetic?
- Securitatea energetică vs. Libera concurență. Intervenții ale statului motivate de rațiuni de securitate energetică în tranzacții intre companii (ex. cazul E.On – MVM)
- Ce rol joacă Securitatea energetică în securitatea economică a României și a UE
- Care este situația disponibilității și accesului la resursele de materii prime finite (petrol, gaze, cărbune, hidrocarburi, uraniu, etc.) și regenerabile?
- Situația prețurilor și a stabilității acestora – impact asupra securității energetice. Cât de vulnerabil e mediul economic sub presiunea fluctuațiilor de preț și a volatilității prețurilor?
- Situația rutelor de transport de care depinde securitatea energetică
- Provocări în fluxurile de aprovizionare actuale
- Provocări pentru asigurarea investițiilor și a resurselor umane în domeniul energetic, esențiale pentru securitatea energetică
- Principalele riscuri geopolitice și geostrategice în domeniul energetic. Surse de conflict, amenințări pentru livrările actuale de resurse energetice
- Ce riscuri sociale implică instabilitatea ofertei de energie? Cum se modifică comportamentul corporatist?
- În ce măsură politicile recente de mediu au ajutat sau, dimpotrivă, au subminat mai mult securitatea energetică în Europa și în lume?
- Cât de pregătite sunt companiile românești din energie pentru a face față principalelor provocări la adresa securității energetice (hazarduri naturale sau accidente, avarii, sabotaje, furturi, etc)
- Soluții de diversificare a surselor de aprovizionare energetică în România
- Care e situația stocurilor de urgență și a surplusurilor necesare pentru protecția infrastructurilor energetice critice?
- Cum contribuie relațiile dintre furnizori și consumatori la securitatea energetică? Ce poate fi îmbunătățit?
- Provocări pentru proiectelor de interconectare transfrontalieră în sectorul petrolului, gazelor naturale și energiei electrice
- Cum ar trebui reformată politica energetică a UE
Moderatori:
- Oana Osman
- Adi Moșoianu