Consumul de energie electrică în modul standby reprezintă consumul generat de electrocasnicele și aparatele electrice care nu își îndeplinesc non-stop funcția pentru care au fost create, fiind frecvent oprite sau pe modul off. De ce sunt considerate pierderi energetice? Deoarece orice consum de energie care nu e generat de un aparat în funcțiune (televizorul deschis, cuptorul cu microunde încălzind masa, ș.a.m.d.) înseamnă o irosire a unei resurse cu impact atât financiar, cât și asupra mediului înconjurător.
Un studiu făcut pe 1.300 gospodării din Uniunea Europeană a observat o medie a consumului de energie electrică în modul standby ce rezultă în 6.3% din totalul anual de consum, per gospodărie.
Mai mult, toate gospodăriile din cele 27 state membre UE cu un consum de energie electrică în standby însumează 19 milioane tone de CO2/an. Mai exact, consumul anual de energie în standby este responsabil pentru aproximativ 1% din totalul emisiilor globale de CO2.
Aceste cifre sunt revelatoare și îndeamnă la mobilizare. Cu atât mai mult cu cât omenirea e în continuu proces de digitalizare, iar electrocasnicele încep să înlocuiască din ce în ce mai mult activitățile performate, de altfel, manual. Iată de ce se estimează că până în 2030, aproximativ 15% din consumul total de energie electrică din Europa va fi în modul standby.
Cum identifici așa-zișii „vampiri” electrici?
Poți identifica acești „vampiri” electrici după LED-ul roșu sau albastru care stă aprins încontinuu atunci când nu folosești electronicele și electrocasnicele, dar ele rămân în priză. Semnalul luminos arată că aparatul este în continuare alimentat la curentul electric și este un indicator că se consumă energie, chiar dacă tu nu îl folosești în acel moment.
Avantajele intervenției în cazul pierderilor electrice în standby
O lume verde
- Economia are efecte benefice asupra mediului înconjurător;
- Protejezi natura;
- Studiile arată că implicarea proactivă în scăderea acestor pierderi poate reduce cu până la 50% consumul în standby;
- Reduci radiația termică generată de aparatele mereu conectate, care dăunează atât corpului uman cât și mediului;
- Vara, când ai tendința să folosești aerul condiționat la valori sub 20°C, lezezi nu doar aparatul, ci crești și consumul de energie când, cu adevărat, corpul tău se simte cel mai bine la o temperatură ambientală de 23-24°C, grade la care poate fi setat și AC-ul.
Reducerea cheltuielilor
- Știai că simpla dezactivare a electrocasnicelor care sunt în modul standby îți poate reduce cheltuielile cu aproape 180 lei/an?
- Fiecare aparat ce funcționează pe bază de electricitate în casa ta consumă între 40-70% din energia pe care o folosește când e pus în funcțiune (încălzește mâncarea, prăjește pâinea, joci jocuri, urmărești canalul preferat de televiziune etc.).
- Spălarea rufelor la temperaturi ≤30°C reduce consumul de energie și facturile cu până la 60 lei/an.
Cum reduci consumul de energie în modul standby?
- Dacă nu folosești în mod regulat un aparat pe bază de curent electric, scoate-l din priză.
- Când ești plecat de acasă sau din oraș, scoate din priză toate electrocasnicele înafară de frigider și congelator, pentru a scuti consumul inutil de energie, dar și producția constantă de căldură.
- Achiziționează prelungitoare cu întrerupător sau prize programabile digitale, care, după anumite intervale de timp, conectează / deconectează aparatul de la sursa electrică – anulezi totul dintr-o singură mișcare.
- Încearcă să gătești seara, nu de-a lungul întregii zile când, pe lângă plita electrică și cuptor, vei porni și hota pentru a ventila căldura și mirosurile puternice de mâncare. Astfel, seara, pe o perioadă scurtă de timp, poți pregăti ce ai nevoie, apoi să lași bucătăria să se ventileze natural, lăsând deschisă ușa sau geamul pentru a intra aer curat până dimineață când revii în locul tău preferat.
- Chiar dacă vara pot fi chiar și peste 30°C afară, setează AC-ul la 23-24°C chiar dacă el are setarea valabilă până la 15 °C . De ce:
– consumul de energie e mai bun;
– nu riști defectarea AC-ul din cauza diferenței prea mari de căldură procesate;
– corpul uman e setat să se simtă bine la temperaturi de 23-24 °C pe timp de vară. - Încearcă să achiziționezi un AC inteligent, cu tehnologia inverter, care este programat să folosească o cantitate redusă de electricitate (economisete cu 30-40% față de cele clasice).
- În materie de combine frigorifice, cele mai ecologice sunt cele din clasa energetică A, cu cât mai multe plusuri. Același îndemn se aplică și mașinilor de spălat sau boilerelor electrice.
- Boilerele electrice consumă în câteva săptămâni tot atâta energie pe cât consumă un frigider într-un an întreg. O variantă prietenoasă cu natura este instalarea de panouri solare care, mai ales pe timp de vară, îți vor asigura necesarul de energie pentru încălzirea apei și a casei, iar facturile vor fi extrem de mici.
- Când cumperi electrocasnice noi întreabă vânzătorul care sunt gamele cu un consum redus în standby – produsele din categoria ENERGY STAR sunt un exemplu potrivit.
- Încearcă un wattmetru – acesta este un aparat foarte accesibil pe care îl poți achiziționa ieftin și cu care poți măsura consumul aparatelor atunci când sunt în modul standby. Astfel, vezi care electronice consumă mai mult pentru a le deconecta atunci când nu le folosești.
- Optează pentru televizoare de dimensiuni mai mici, deoarece cele mai mari au un consum net mai ridicat.
- Accesează www.topten.eu și află mai multe informații despre aparatele cu un consum redus: poze, funcționare, prețuri, accesibilitate etc.
Surse