Atunci când plătești facturile la gazele naturale care ajung în locuința ta și care te ajută să îți desfășori numeroase activități (gătit, încălzit, etc.) în condiții optime, poate că te întrebi: Cui plătesc? Unui furnizor de gaze naturale sau unui distribuitor? Ce se schimbă de la o lună la alta sau de la o factură la alta?
De multe ori ai observat anumiți furnizori și distribuitori de gaze naturale menționați, dar cine sunt ei de fapt și ce rol joacă în lanțul logistic de alimentare? Care sunt diferențele între ei? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează.
Cum ajunge gazul natural în locuința ta?
Sistemul de distribuție a energiei (fie că vorbim de energie electrică, fie de gazele naturale) din România este reglementat la nivel național și este unul destul de complex, de aceea considerăm că poate fi greu de înțeles dacă nu ești din domeniu.
De altfel, România este un caz destul de aparte, deoarece țara noastră are cea mai mare piață de gaze naturale din Europa Centrală și a fost prima care a utilizat gazele naturale în scopuri industriale.
Traseul destul de complex de distribuție pornește de la producătorii de gaze naturale, în țara noastră aceștia fiind în număr de șase, conform ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) – Petrom, Romgaz, Amromco, Toreador, Wintershall Mediaș și Aurelian Oil&Gas. Ulterior, intră în scenă agenții de transport, care asigură preluarea gazelor naturale de la producători și circulația acestora prin intermediul unor conducte. Unul dintre cei mai mari agenți de transport din România este Transgaz S.A., cu sediul la Mediaș.
Cei care aduc gazele naturale chiar în locuința ta sunt distribuitorii, în număr de 34 în țara noastră, cei mai importanți fiind Distrigaz Sud Rețele (Engie) și Delgaz Grid (E.ON). Distribuitorii sunt operatorii care dețin o infrastructură capabilă să aducă gazele naturale cât mai aproape de tine.
Furnizorii sunt cei care achiziționează gazele naturale și le vând către consumatorii finali. În România sunt recunoscuți 168 de asemenea furnizori.
Ce este un distribuitor de gaze naturale?
Distribuitorul este cel care deține infrastructura necesară livrării gazelor naturale către consumatorul final. El asigură aceleași servicii de intervenție și mentenanță pentru toți furnizorii, serviciile fiind reglementate de către ANRE. Ca responsabilități, distribuitorul trebuie să racordeze noii consumatori, să instaleze contoare sau să facă investiții pentru modernizarea instalației.
Tot distribuitorul este responsabil să intervină atunci când sunt defecțiuni la rețea. Drept urmare, către el trebuie să direcționezi reclamațiile sau plângerile atunci când sunt întreruperi în alimentarea cu gaze naturale.
Distribuitorii sunt responsabili pentru realizarea rețelelor de distribuție și de întreținerea acestora, astfel încât fluxul de gaze naturale să circule fără întreruperi și în parametri optimi.
Cum am amintit și mai sus, în România există 34 de distribuitori, cei mai importanți fiind Distrigaz Sud Rețele (Engie) și Delgaz Grid (E.ON).
Vrei să știi cum poți să te racordezi la rețeaua de gaze naturale? Vezi cum poți să te racordezi la rețeaua de gaze naturale.
Ce este un furnizor de gaze naturale?
Furnizorul este este un operator economic, licențiat de către ANRE pentru a desfășura activități de furnizare a gazelor naturale către consumatori. El este cel care cumpără gazele naturale de la marii producători și le vând mai departe consumatorilor finali, adică locuința ta.
Furnizorii pot să desfășoare această activitate pe o perioadă determinată și sunt obligați de către ANRE să își reînnoiască licențele după o anumită perioadă de timp. Aceste măsuri au fost luate pentru ca în tot acest proces să existe o transparență și o verificare permanentă a situației acestora.
Furnizorul analizează în mod constant consumul clienților și își face mai multe planuri de achiziție a unei anumite cantități de gaz de la producător în funcție de consumul clienților pe care îi are în grijă. El utilizează rețeaua de distribuție a distribuitorilor cu care colaborează, pentru transmiterea gazelor naturale către toate punctele de consum pe care le are (locuințe, birouri, magazine, etc).
Furnizorul vinde gazele naturale către tine, consumatorul, astfel că acest furnizor va fi partenerul cu care vei încheia contractul de alimentare cu gaze naturale. În mod logic, factura aferentă o vei plăti tot către furnizorul pe care l-ai ales.
În România există 168 de furnizori licențiați de către ANRE.
Care sunt diferențele dinte un distribuitor și un furnizor de gaze naturale?
Pot să-mi aleg furnizorul de gaze naturale?
Răspunsul este DA, poți să-ți alegi furnizorul de gaze naturale. Conform Legii gazelor nr.123/2012, clienții au dreptul să își schimbe furnizorul în mod gratuit. De asemenea, nu există perioadă contractuală obligatorie de retenție în sistem, astfel că ai oricând opțiunea de a alege un alt furnizor autorizat de ANRE. Schimbarea nu include costuri suplimentare, respectiv taxele de conectare și contractare.
Acest lucru presupune rezilierea contractului cu vechiul furnizor și încheierea unui nou contract de furnizare cu operatorul ales de tine.
Schimbarea furnizorului NU presupune următoarele:
- Operațiuni de schimbare a contorului de gaz.
- Alte operațiuni de schimbare/modificare sau alte intervenții asupra instalatiei de racordare.
- Costuri suplimentare legate de această schimbare.
Ai și alte întrebări despre domeniul energiei? Vezi și diferența dintre furnizorii și distribuitorii de energie electrică.
Surse: