Dezvoltarea accelerată a tehnologiei este deja parte din viața noastră și observăm acest lucru în fiecare zi. În prezent, tot mai multe dintre echipamentele care ne înconjoară sunt „smart”, începând de la telefoane și terminând cu becurile sau televizoarele. Probabil că nu este de mirare faptul că și centrala termică, unul dintre cei mai importanți factori de confort din casele noastre, poate fi sau poate deveni „smart” datorită unei multitudini de gadget-uri apărute ca rezultat al acestei dezvoltări din ce în ce mai rapide a tehnologiei.
În cele ce urmează vom detalia ce înseamnă acest proces de automatizare a centralei tale termice, care sunt avantajele transformării centralei într-una smart, precum și costurile aferente acestui proces.
Ce înseamnă automatizarea centralei?
Ca o regulă generală, centralele termice trebuie să îndeplinească o serie de cerințe de bază: asigurarea încălzirii neîntrerupte a încăperii, reglarea temperaturii din interior în funcție de temperatura exterioară a aerului și să fie sigure și economice. Pentru ca toate aceste cerințe să fie îndeplinite la un nivel optim de siguranță și calitate, un proces de automatizare a centralei este de dorit. Acest tip de proces poate atinge diferite niveluri de complexitate (urmând evoluţia generală din domeniul sistemelor de automatizare), respectiv: automatizare locală, centralizată, ierarhizată şi distribuită.
Procesul de automatizare poate fi minim, în sensul în care vorbim despre un termostat cu conexiune wireless sau de o anvergură mai mare – prin instalarea unor module de control care coordonează întreaga rețea de senzori și/sau termostate. Fie că alegi o variantă sau alta, ceea ce este important de precizat este faptul că centralele termice pot fi upgradate și automatizate în diverse moduri, în funcție de buget, de spațiu sau de nivelul de tehnologie dorit, într-o asemenea măsură încât controlarea centralei tale termice să devină o chestiune foarte facilă, care poate fi îndeplinită prin simpla atingere a ecranului telefonului tău.
Principalele roluri pe care le joacă aceste sisteme de automatizare sunt următoarele:
- Comandă.
- Protecție.
- Reglare.
- Semnalizare.
- Monitorizare a parametrilor funcționali.
Echipamente necesare
De la termostate smart și până la hub-uri care conectează toate echipamentele din casa ta, automatizarea centralei termice se face doar cu ajutorul unor echipamente sau gadget-uri care se achiziționează separat. Cele mai multe dintre ele sunt de tipul „plug and use”, adică pot fi folosite fără probleme dacă sunt conectate la o sursă de curent electric, în timp ce altele au nevoie de intervenția unui specialist care să se ocupe de instalare. Cele mai cunoscute tipuri de echipamente sunt modulele de comandă, senzorii exteriori, termostatele pentru cameră sau cele pentru calorifere.
Principalele funcții pe care le îndeplinesc aceste echipamente sunt următoarele:
- Reglări automate (frecvență și tensiune).
- Comenzi automate.
- Control, supraveghere și achiziții date.
- Citirea automată a contoarelor.
- Protecția prin relee.
- Aprindere electronică.
- Protecţie antiîngheţ.
- Resetare avarie.
- Comandă de la distanţă.
- Programare orară şi săptămânală.
- Funcţii de autodiagnosticare: lipsa aprinderii; lipsa circulaţiei apei; supratemperatura circuitului primar; defectarea senzorului de temperatură pe circuitul primar; defectarea sondei de temperatură sanitară; supratemperatura circuitului sanitar; lipsa evacuării gazelor.
Modulul de comandă
Instalarea unui modul de comandă este, probabil, cea mai importantă și eficientă soluție de automatizare pe care o ai la îndemână. Acest dispozitiv face legătura, prin intermediul unei conexiuni wireless, între diversele echipamente inteligente ale centralei – precum termostatele sau senzorii. Acest tip de modul de comandă te ajută să controlezi toate detaliile legate de funcționarea centralei termice dintr-o aplicație pe care ți-o poți instala pe telefon, limitând astfel la minimum eforturile tale. Mai mult, unele module de comandă sunt extrem de evoluate și au niște funcții uimitoare, precum cea prin care poți seta pornirea automată a centralei cu câteva ore înainte să ajungi acasă pentru ca atunci când intri pe ușă temperatura să fie perfectă.
Senzorii externi
În multe cazuri, faptul că ai un termostat în locuința ta este de ajuns pentru a ține sub control temperatura dorită, însă cu ajutorul senzorilor externi acest lucru devine chiar mai simplu! Aceștia reglează funcționarea centralei în funcție de vremea de afară. De exemplu, dacă afară este mai cald decât normalul acelei perioade, centrala va genera mai puțină căldură în interior, chiar dacă termostatul este setat la o valoare superioară.
Instalarea acestor senzori este o idee foarte bună, deoarece costurile nu sunt foarte mari iar acțiunea lor poate duce la limitarea consumului de energie a centralei chiar și cu 30%.
Termostatul de cameră
Acest dispozitiv este cel mai des întâlnit dintre toate și marea majoritate dintre noi îl avem în casele noastre ca parte din acest sistem de încălzire prin intermediul centralei termice. Așa cum bine știi, partea mai puțin plăcută la acest dispozitiv este lipsa de flexibilitate: în general, un termostat nu face mai mult decât să „transmită” centralei când să pornească și când să se oprească în funcție de temperatura pe care o setezi. Acest termostat funcționează ca un veritabil buton de pornit/oprit, care împiedică creșterea în exces a temperaturilor, care limitează consumul de energie și care protejează, astfel, centrala de supraîncălzire.
Totuși, există și variante de termostate smart de ambient, care pot fi controlate de la distanță cu intermediul unei aplicații instalate pe telefonul tău mobil. Cu ajutorul acestor termostate poți controla temperatura din locuința ta sau o poți seta în avans fără prea mult efort din partea ta.
Termostate pentru calorifere
Acest tip de termostat se fixează la unul dintre capetele caloriferelor și înlocuiște valvele manuale care setează nivelul de căldură prin controlarea cantității de apă fierbinte care intră în calorifer. Aceste dispozitive, dotate cu senzori, permit un control mult mai bun al temperaturii: de exemplu, economisești mult mai mult dacă setezi caloriferul la temperatura de 22 grade decât pe nivelul 3, așa cum se întâmplă în cazul robineților vechi.
Ușor de instalat, eficiente și capabile să se conecteze prin intermediul tehnologiei wireless cu telefonul mobil, termostatele pentru calorifere pot fi setate de la distanță, ca și în cazul termometrelor de cameră. Totuși, rolul acestora poate deveni ușor redundant dacă alegi să instalezi de la bun început un modul de comandă.
Avantaje și dezavantaje
Transformarea centralei tale termice dintr-una „clasică” într-una smart vine la pachet cu mai multe avantaje, dintre care menționăm:
- Eficiența sporită.
- Confortul.
- Siguranța.
- Durata mai mare de viață a centralei tale termice.
- Economii la consumul de energie și, implicit, la banii cheltuiți cu facturile aferente.
Deși mai puține decât avantajele, există și câteva dezavantaje. Iată care sunt acestea:
- Costurile de instalare mai mari, care pot varia în funcție de numărul camerelor și de rețeaua termică a locuinței.
- De obicei, acest proiect este mai greu de aplicat într-o locuință cu sistemul de încălzire deja instalat.
Care sunt costurile?
Așa cum am precizat și mai devreme, costurile ridicate ale acestui proces te pot descuraja, însă pe termen lung o centrală smart este o investiție înțeleaptă. De exemplu, achiziționarea și instalarea unui modul de comandă poate să varieze de la 500 de lei până la 5000 lei, în funcție de modelul pe care ți-l alegi, în timp ce prețul unor senzori externi poate ajunge la 500 de lei. Același preț îl poți plăti și pentru achiziționarea și instalarea termostatelor smart sau a celor pentru calorifere.
În concluzie, transformarea centralei termice dintr-una „clasică” într-una smart, în pas cu vremurile și progresele tehnologice, se remarcă printr-un efort financiar inițial destul de însemnat, de aceea recomandăm să implementezi aceste schimbări având mereu în gând avantajele unei centrale smart: eficiență, confort, siguranță și nu în ultimul rând, perspectivele economisirii, pe termen lung, a unor importante sume de bani.
Surse
- Automatizarea centralei termice: avantaje și echipamente necesare
- Automatizarea sistemelor de încălzire
- Automatizarea centralelor termice pe gaze
- Termostate, cronostate și automatizări
- Automatizarea centralelor termice
- Sisteme de automatizare aferente centralelor termice și instalații de ardere aferente cazanelor