Deplasarea în marile orașe este o aventură din ce în ce mai prezentă în viețile noastre, indiferent că este vorba de mijloace de transport public sau de autovehicule personale. Blocajele rutiere din timpul orelor de vârf și lipsa locurilor de parcare ne determină să identificăm soluții pentru nu mai pierde timp în trafic. O soluție prietenoasă cu mediul, care prinde din ce în ce mai mult teren și în România, este transportul electric pe două roți, adică: trotinete, biciclete și scutere electrice, respectiv hoverboard-uri.
Înainte de achiziționa un produs alternativ pentru deplasare în localități aglomerate este util să avem în vedere câteva criterii pentru a face o alegere care să ne ajute pe termen lung.
Distanța ce trebuie parcursă
Pe o trotinetă electrică putem parcurge în medie 40-50 km, în timp ce la bicicleta electrică distanța de autonomie se dublează. La vârful transportului pe două roți electric este scuterul, care ne poate transporta și 150 km, în timp de hoverdoard-ul este recomandat pe distanțe scurte (10 km).
Evident că aceste distanțe pot varia în funcție de înclinația terenului, temperatura exterioară, capacitatea bateriei, dar indiferent de conditiile de utilizare și tipul de produs achiziționat este indicat să fim atenți permanent la nivelul de încărcare a bateriei.
Viteza de deplasare
În cazul trotinetelor și bicicletelor electrice viteza de deplasare este de aproximativ 25-35 km/h, în timp ce la un scuter electric vorbim de o medie de 70 -80 km/h. La hoverdoard-uri viteza medie este de aproximativ 12 km/h.
Plăcerea de a conduce un vehicul electric pe două roți la viteze maxime trebuie cântărită foarte bine și trebuie să ținem cont de un traseu fără obstacole, de experiența noastră pe două roți, respectiv de inevitabilul imprevizibil: un câine care aleargă după tine, un copil cu ochii în telefon, neatent la drum etc.
Timpul de încărcare a bateriei
Acumulatorul se descarcă diferit în funcție de greutatea utilizatorilor, condiții de drum, pantă sau temperatură. Este util să evităm descărcarea completă și să lăsăm acumulatorii descarcați pe o perioadă mai mare de timp. În functie de tehnologia acumulatorului, acesta se poate încărca destul de repede, în decursul a câtorva ore. Pentru a scurta timpul de încărcare putem opta pentru un încărcator rapid.
Dacă o trotinetă, un hoverboard sau o bicicletă le putem duce într-un apartament pentru a le încărca, nu același lucru se poate întâmpla și cu un scuter. La scuterele electrice trebuie doar să luăm acumulatorul, care este detașabil și să îl punem, la încărcat, în casă.
Greutatea
Un hoverdoard cântărește aproximativ 10 kg, o trotinetă electrică 15 kg, iar o bicicletă electrică circa 25 kg. Evident un scuter electric se află în topul greutății, cântărind 70 kg și tocmai de aceea este util să fim atenți al nivelul bateriei în timpul deplasării.
Prețul
Conform site-urilor de profil, prețul pentru un hoverboard este de aproximativ 500 de lei, iar o trotinetă electrică se poate achiziționa cu prețuri ce pleacă de la 2.000 lei. Pentru o bicicletă putem plăti de la 3.000 lei, în timp ce un scuter electric ne costă aproximativ 5.000 lei.
Banii pe care dorim să îi investim într-un mijloc de transport electric pe două roți reflectă și performanțele produsului: o greutate redusă și un acumulator cu o capacitate mărită, vor determina un preț mai mare.
Indiferent ce produs alegem trebuie să ținem cont de condițiile în care îl utilizăm, de siguranța noastră și a celor de lângă noi, de respectarea prevederilor legale de utilizare pe drumurile publice sau pistele special amenajate. O cască de protecție și îmbrăcămintea reflectorizantă ne ajută de multe ori, chiar dacă la început nu vedem necesitatea lor.
Surse: