În cursul anului trecut, în România au fost peste 17 mii de incendii. Media timpului de răspuns a unui echipaj de pompieri (pentru a ajunge la fața locului) a fost de 14 minute, în timp ce intervențiile pentru stingerea incendiilor au avut o durată medie de 1 oră și 25 de minute, conform datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Pentru mulți dintre noi, în viața de zi cu zi, 14 minute nu reprezintă o problemă dacă le pierdem, dar pentru cei care văd un foc in fața ochilor ce pune în pericol agoniseala de-o viață sau chiar viețile unor persoane, li se par o eternitate. Mai mult decât atât, trebuie să avem în vedere că nu toate localitățile au servicii profesioniste sau voluntare pentru intervenții în situații de urgență, iar durata deplasării, în anumite cazuri, poate crește și din cauza unor blocaje în trafic.
Specialiștii atrag atenția că un incendiu detectat și anunțat în timp util are șanse mari să fie localizat și stins mult mai repede și cu pagube incomparabil mai mici. Tocmai de aceea instalarea unor sisteme antiincendiu în locuințe nu trebuie să fie o decizie pe care o vom luam ulterior achiziției sau renovării unui imobil, ci ar ar trebui să fie o dotare absolut necesară pentru siguranța noastră.
Avantajele sistemelor de detecție a incendiilor
Un sistem de detectare, semnalizare și avertizare incendiu este o instalație cu rol de protecție, având scopul de a detecta și semnaliza în cât mai scurt timp posibil apariția unui început de incendiu în spatiile protejate. Totodată alarmează echipele de pompieri și oricare altă categorie de persoane aflate în zonă, care pot ajuta la stingerea incendiului sau la limitarea efectelor acestuia.
Sistemul contribuie, în primul rând, la siguranța persoanelor și a bunurilor dintr-un imobil, iar în cazul sistemelor de detectie adresabile principalul avantaj îl reprezintă indicarea exactă a punctului de alarmă. În același timp, în cazul unui eveniment nefericit, prezența și funcționarea unui sistem de avertizare incendiu ajută în relațiile contractuale cu firmele de asigurări.
În general, un sistem de alarmare incendiu este compus din mai multe echipamente conectate la o centrală: detectoare de flacără și fum, detectoare de temperatură, de gaz metan, de monoxid de carbon, butoane manuale de avertizare a unui incendiu etc. Costurile unui sistem adresabil de detecție incendiu pentru o casă pleacă de la 2.500 de lei, fără montaj.
Protecția împotriva incendiilor nu înseamnă doar un sistem de alarmare, ci sunt necesare și informații pentru locuitorii din imobil privind prevenirea și stingerea incendiilor, alături de mijloace de stingere. În blocuri sau chiar în case, specialiștii ne recomandă să avem stingătoare portabile, de preferință cu praf, pentru a putea interveni în cazul unui început de incendiu, într-o încăpere. Dar, lucrurile nu trebuie să le limităm aici, deoarece pe piață găsim și mingi/bile extinctoare care în contact cu o flacără timp de 3-10 secunde, se activează fără prezență umană și pot stinge un incendiu pe o suprafață de 8-10 mp.
Indiferent pentru ce soluții optăm, cel mai important lucru este să investim în siguranța oamnenilor care locuiesc într-un imobil și să îi protejăm de efectele unui incendiu necontrolat.
Surse: