Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

De ce este bine să folosești un paratrăsnet pentru casa ta?

În perioada verii, atunci când este cel mai probabil să apară fenomene meteorologice extreme cum ar fi furtunile, se formează de obicei și fulgerele și trăsnetele puternice. Acestea pot provoca daune majore sau în anumite cazuri, pot  fi fatale pentru viața oamenilor sau a animalelor.

Nu poți preveni ca un fulger să nu-ți lovească locuința, dar poți diminua efectele acestuia folosind un paratrăsnet pentru casa ta.

Ce este un paratrăsnet?

Cunoscut și sub denumirea de paratoner sau parafulger, un paratrăsnet este un dispozitiv special realizat pentru a proteja anumite structuri în cazul în care sunt lovite de un fulger.

Paratrăsnetul este un obiect metalic asemănător unei tije, care se amplasează pe cel mai înalt punct al unei structuri cum ar fi o clădire, o navă sau chiar un copac. Acesta este conectat electric prin intermediul unui fir sau a unui conductor electric pentru a interacționa cu pământul prin intermediul unui electrod. Astfel se formează împământarea.

Paratrăsnetul are rolul de a proteja construcțiile și instalațiile împotriva efectelor produse de loviturile directe ale unui trăsnet, curentul scurgându-se din paratrăsnet direct în pământ.

Paratrăsnetele sunt de 3 tipuri:

 • paratrăsnete clasice;
 • paratrăsnete cu dispozitiv de amorsare (PDA);
 • paratrăsnete mixte – care se compun din elemente clasice și paratrăsnete PDA.

Cele mai utilizate sunt cele tip PDA, acestea fiind mai eficiente, mai estetice, mai ușor de instalat și mai ieftine.

Cum funcționează un paratrăsnet PDA?

Principiul de funcționare al unui sistem paratrăsnet este destul de simplu. Sistemul reprezintă calea curentului de trăsnet (stabilită de către specialiști) prin care curentul poate circula între punctul de impact și priza de pământ. Dacă clădirea sau casa ta este prevăzută cu un sistem paratrăsnet eficient și montat corespunzător, atunci puterea devastatoare a unui trăsnet va fi direcționată spre priza de pământ. Astfel, casa, instalația electrică, bunurile materiale, precum și membrii familiei tale vor fi feriți de orice fel de situație nefericită care poate să apară.

Înainte de a achiziționa un paratrăsnet, este bine să iei în considerare următoarele aspecte:

 • informează-te asupra înălțimii de montare și a posibilității de fixare a catargului pe construcție;
 • asigură-te că modelul ales are raza de protecție necesară construcției corespunzătoare nivelului de protecție aferent;
 • dacă ai deja o priză de pământ, verifică dacă aceasta asigură rezistența de dispersie necesară, iar dacă nu ai, asigură-te că există posibilitatea de a fi efectuată corespunzător.

Avantajele unui paratrăsnet PDA:

 • instalarea lui se face ușor și rapid, având puține influențe asupra clădirii;
 • este mai estetic decât instalațiile clasice cu rețea;
 • nu necesită o înălțime de montare ridicată;
 • are o rază mare de protecție;
 • necesită o cantitate redusă de materiale necesare pentru efectuarea coborârilor și a prizelor de pământ (comparativ cu soluția clasică).

Dezavantajele unui paratrăsnet PDA:

 • în cazul clădirilor de mici dimensiuni, poate fi considerată o soluție scumpă.

Unde se amplasează un paratrăsnet?

Locul de montaj al unui paratrăsnet diferă de la o clădire la alta și este stabilit încă din faza de proiectare a construcției. În general, locul de montaj corespunde cu cel mai înalt punct al construcției.  Dacă există un coș de fum, paratrăsnetul se va monta pe sau în imediata apropiere a acestuia. Trebuie să iei în considerare faptul că un paratrăsnet PDA trebuie montat la o înălțime de cel puțin 2 metri peste cea mai înaltă cotă a construcției.

Poate fi utilizat pentru orice tip de construcție sau spațiu deschis, cu excepția clădirilor care au în interior materiale explozibile (artificii, materiale pirotehnice, etc.). În cazul acestor tipuri de construcții indicat este să se utilizeze tipul de protecție cu fir de gardă independent, montat pe stâlpi de o parte și de alta a construcției.

Mentenanța unui paratrăsnet

La fel ca și în cazul altor sisteme și paratrăsnetele necesită mentenanță pentru că se pot defecta.

Dacă vrei să fii sigur că paratrăsnetul montat pe casa ta funcționează în parametri normali, acesta trebuie verificat la fiecare trei sau cinci ani. 

Un sistem paratrăsnet proiectat şi instalat corect, de către specialiști, îți asigură pe lângă liniştea şi siguranţa familiei şi o creştere a valorii imobilului. Apelând la specialişti ai certitudinea folosirii soluţiilor şi materialelor avizate de codurile în construcţii.

Un alt aspect de luat în calcul este faptul că unele companii de asigurări nu îți vor asigura sau nu te vor despăgubi în absenţa unui sistem de protecţie paratrăsnet. În aceste condiţii, instalarea unui sistem paratrăsnet este demnă de luat în considerare.

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *