Suntem înconjurați de dispozitive electronice, astfel că o pană de curent va fi întotdeauna ușor de sesizat atunci când apare. Dacă o întrerupere de curent te prinde pe nepregătite, e posibil ca unele electrocasnice să riște să se deterioreze.
Ce e de făcut în acest caz, care sunt pașii de urmat și în cât timp se va rezolva sunt cu siguranță câteva din întrebările care îți vin în minte când se întrerupe curentul. Iată câteva recomandări și sfaturi pentru situațiile fără energie electrică.
De ce se întrerupe curentul electric?
Întreruperea alimentării cu energie electrică poate avea mai multe cauze. Unele dintre acestea sunt responsabilitatea distribuitorilor de energie electrică sau întreruperea poate fi dispusă de furnizor, în urma neachitării în termen a facturilor.
Întreruperi planificate sau neplanificate
Cel mai des, dacă observi că nu mai este energie electrică în locuință, este posibil să fie o întrerupere, planificată sau neplanificată. Operatorii de distribuție opresc alimentarea cu energie în zone foarte bine delimitate, pentru a permite alte intervenții asupra instalației de distribuție.
Întreruperile planificate
Sunt acele cazuri în care operatorii de distribuție sistează alimentarea cu energie electrică pe o anumită zonă, restrânsă, pe un interval de timp determinat. Aceste întreruperi se datorează lucrărilor programate de:
- reparații asupra instalației electrice;
- modernizare a rețelei, treptat, pe fiecare zonă dedicată;
- mentenanță, verificări.
Aceste tipuri de întreruperi sunt de regulă programate cu mult timp înainte și anunțate de către distribuitorii de energie. Locurile de consum afectate de aceste întreruperi sunt înștiințate pe site-urile operatorilor de distribuție, pe conturile de social media sau prin presă.
În aceste cazuri se cunoaște exact durata de întrerupere, locurile de consum afectate și intervalul orar.
Ce e de făcut?
Dacă ai fost anunțat de o întrerupere de energie electrică, pregătește în ziua respectivă câteva lucruri, pentru a nu fi afectat foarte tare:
- Scoate din priză unele electrocasnice sensibile. Frigiderul sau congelatorul de exemplu ar trebui pregătite pentru o astfel de întrerupere.
- În ziua respectivă, nu planifica activități care durează mai multe ore precum un program de spălat rufe sau gătit la cuptoare electrice. Încearcă să le amâni pentru a doua parte a zilei, în funcție de ora la care revine curentul electric;
- Nu vor funcționa aparate precum modem-uri (wi-fi), POS, posibil echipamente de încălzire. Asigură-te că ai o alternativă pentru acestea;
- Anunță operatorii de distribuție, dacă întreruperea de energie persistă mai mult decât au anunțat.
Întreruperile neplanificate
Aceste tipuri de întreruperi sunt cauzate de incidente nedorite, care produc defecțiuni la rețeaua de distribuție sau la echipamente electrice.
De exemplu, instalațiile de alimentare cu energie electrică pot fi afectate de condiții de meteo de cod portocaliu sau roșu, precum furtuni sau vânt puternic. Cablurile sau chiar și stâlpii de electricitate se pot rupe.
Pe timpul verii, când temperaturile mari pot afecta integritatea rețelelor electrice, folosirea în exces a aparatelor electrocasnice poate duce la suprasolicitarea rețelei.
Alt risc sunt cuiburile pe care păsările și le construiesc pe stâlpii de electricitate. Dacă acestea intră în contact cu firele electrice, se pot electrocuta și produce scurtcircuite.
Și pe timpul iernii instalația de energie electrică poate fi deteriorată de condiții meteo, cum ar fi viscol sau ninsoare grea. Chiciura sau gheața depusă pe cablurile de curent poate duce la atingerea sau chiar ruperea lor.
Alte cauze de deteriorare a rețelei electrice pot fi accidente rutiere, accidente în construcții, incendii.
Ce e de făcut?
În aceste cazuri, operatorii de distribuție trebuie să intervină cât mai repede pentru a detecta defecțiunile și executa reparațiile necesare, precum și a relua alimentarea cu energie. Întreruperile neplanificate pot dura mai multe ore. Dacă întâmpini o astfel de întrerupere, anunță cât mai repede distribuitorul, la numerele de telefon dedicate “deranjamentelor”.
Sistarea alimentării cu energie electrică de către furnizor
Furnizorii de energie electrică stipulează că măsurile pentru neplata facturilor la data scadentă sunt sistarea alimentării cu energie electrică, precum și penalizări.
Dacă întâmpini o astfel de situație, verifică data scadentă a facturilor și asigură-te că le achiți la timp. Alimentarea cu energie electrică va fi reluată imediat ce au fost achitate sumele restante.
Cei mai mulți furnizori îți pun la dispoziție și serviciile lor online de plată și management al facturilor, pe platforme securizate. Contactează furnizorul tău de energie electrică pentru mai multe detalii.
Surse: