Autoritățile au anunțat că din luna noiembrie reîncepe acordarea ajutorului pentru încălzire. Ce este acesta, cine poate beneficia de el, în ce cuantum și cum îl poți obține dacă îndeplinești condițiile? Răspundem punct cu punct la fiecare întrebare, în acest articol.
Ce este ajutorul pentru încălzire?
În plină pandemie, într-un context destul de dificil, a apărut Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Ea reglementează acordarea ajutorului pentru încălzire pe perioada sezonului rece, mai exact în perioada 1 noiembrie – 31 martie. Ajutorul se acordă diferențiat, în funcție de două variabile – metoda de încălzire și venitul mediu lunar al beneficiarului (pe membru de familie sau persoană singură, după caz și diferențiat). Valorile de referință ale ajutorului, în funcție de metoda de încălzire sunt:
- Prețul gigacaloriei de la tine din localitate, în cazul încălzirii cu energie termică în sistem centralizat.
- 250 lei în cazul încălzirii cu gaze naturale.
- 500 lei în cazul încălzirii cu energie electrică.
- 320 lei în cazul încălzirii cu combustibili solizi (lemne de foc, de exemplu)/petrolieri.
Cine primește ajutor de încălzire?
Așa cum aminteam deja, valoarea ajutorului diferă în funcție de venitul mediu lunar per membru de familie sau persoană singură. Poți obține 100% din sumele amintite mai sus, în cazul în care venitul tău mediu lunar este de sub 200 de lei, iar apoi procentul din suma de referință scade gradual, după cum urmează:
- Între 200,1 și 320 lei – 90%
- Între 320,1 și 440 lei – 80%
- Între 440,1 și 560 lei – 70%
- Între 560,1 și 680,1 lei – 60%
- Între 680,1 și 920 lei – 50%
- Între 920,1 și 1.040 lei – 40%
- Între 1.040,1 și 1.160 lei – 30%
- Între 1.160,1 și 1.280 lei – 20%
- Între 1.280,1 și 1.386 lei pe membru de familie – 10%
- Între 1.280,1 și 2.053 lei pentru persoana singură – 10%
Deci dacă ar fi să sintetizăm răspunsul la întrebarea cine primește ajutor de încălzire? practic trebuie spus că venitul mediu lunar până la care se acordă ajutorul este plafonat la 1.386 lei /persoană în cazul familiilor și 2.053 lei, în cazul persoanelor singure.
Cum se obține?
Aprobarea ajutorului pentru încălzire se face prin dispoziție de primar. Așadar, ca să poți beneficia de el, va trebui să depui o cerere la Primărie. O poți face oricând în sezonul rece, însă ca să poți obține pentru tot sezonul, recomandarea autorităților este să te încadrezi cu depunerea până pe 15 octombrie. Oficial însă, termenul este 20 noiembrie. Apoi, ca să poți obține de la o anumită lună din sezonul rece încolo, cererea se depune până în data de 20 a lunii în cauză. Iar dacă tot discutăm despre ce acte sunt necesare pentru ajutorul de încălzire, modelul de cerere îl poți găsi la primăria de care aparții. Pe lângă cerere mai trebuie să depui și o declarație pe propria răspundere, în care vei trece componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire pe care-l folosești. În funcție de primăria de care aparții, pot exista și reglementări suplimentare, prin care să ți se solicite și alte documente legate de dovada veniturilor – copii după acte de identitate și dovada veniturilor. Dacă te încadrezi și ai depus documentele la timp, trebuie să știi că banii nu îți vor fi virați efectiv în cont, ci ei sunt decontați lunar furnizorului tău (de termie, gaze naturale sau energie electrică, după caz), sumele urmând să fie scăzute din cuantumul, facturii tale și evidențiate așadar pe factură. Singura excepție este pentru încălzirea cu combustibili solizi sau petrolieri, caz în care vei primii ajutorul de la primărie în bani, într-o singură plată aferentă întregului sezon rece în curs.
Limitări în acordare
Ca să nu ai surprize neplăcute, mai trebuie să știi că există niște limitări suplimentare. De pildă, ajutorul se acordă per locuință – așadar dacă două familii locuiesc în aceeași locuință, poate depune cererea doar cel care are încheiat contractul de furnizare (termie, gaze naturale sau energie electrică). De asemenea, ajutorul se acordă pentru o singură locuință, fie pe adresa de domiciliu, fie pe cea de reședință. Oricum, dacă ai deja o a doua proprietate, intri pe lista bunurilor care exclud acordarea ajutorului. În aceeași idee, dacă terenul și curtea aferentă locuinței pe care le ai în proprietate este mai mare de 1.000 mp în zona urbană sau 2.000 mp în zona rurală, de asemenea vei pierde dreptul la ajutorul de încălzire. Depozite bancare mai mari de 3.000 de lei, autoturisme mai noi de 10 ani, șalupe, utilaje agricole sunt de asemenea bunuri care te pot exclude. Lista completă e prevăzută în HG 559/2017.
Surse:
Citește și: