Tehnologizarea din ce în ce mai prezentă în viețile noastre vine la pachet și cu o multitudine de aparate electrice sau gadget-uri, care ocupă mult spațiu din locuințe și au nevoie aproape în permanență de energie electrică. Din acest motiv, mulți dintre noi suntem puși în situația destul de încurcată de a găsi „trasee” de la prize către aparatele amintite mai sus.
Știm cu toții cât de deranjante pot fi cablurile care atârnă prin casă sau stau încurcate pe podea, creând haos în orice locuință. De multe ori, ne împiedicăm de ele și, cu siguranță, strică designul întregii camere, pentru că, în majoritatea timpului, spațiul nu ne permite să le mascăm. De aceea, în cele de mai jos, o să îți prezentăm câteva metode și trucuri prin care poți să maschezi cu succes prezența cablurilor electrice din locuința ta.
În plintă
Una dintre cele mai folosite variante presupune “ascunderea” cablurilor în plintă. Există plinte speciale, de dimensiuni variabile, culori și modele diferite, dar foarte practice și estetice, confecționate, cu precădere, dintr-un material denumit duropolimer.
Montarea acestora este simplă și pot fi ușor desfăcute pentru a scoate sau a pune un alt cablu. Un alt avantaj este faptul că aceste plinte arată bine în orice stil de amenajare interioară, fie că vorbim de un stil clasic, modern sau minimalist. De asemenea, nu trebuie trecut cu vederea și faptul că, nemaifiind la vedere, nu mai reprezintă un potențial pericol: nu te mai împiedici de ele, copiii nu mai au acces la cabluri și se reduce, astfel, riscul unor incidente neplăcute. De asemenea, nu mai există pericolul de a fi distruse de animalele de companie.
Prin canal de cablu
Un canal de cablu reprezintă o alegere la îndemână pentru a elimina firele de sub covoare sau prinse pe perete. Acestea sunt confecționate din PVC, lemn sau aluminiu și sunt disponibile pentru fiecare tip de amenajare, în funcție de felul în care arată locuința sau de necesități. Este o alegere foarte căutată, deoarece varietatea modelelor și a dimensiunilor unui canal de cablu ajută la găsirea unor soluții optime și rapide.
Astfel, cele mai îndemână sunt canalele care se fixează printr-un suport în perete, peste care vine o porțiune de material care maschează cablurile. Prin baghetele prinse se trec cablurile, eliminând astfel haosul generat de încurcarea lor, dar și aspectul neplăcut dat de existența lor. Canalul de cablu este o idee foarte bună și atunci când dorești să „ridici” o priză pe perete, ca să ajungă la nivelul unui televizor suspendat sau al unui aparat de aer condiționat. Cu ajutorul acestuia, nu mai este nevoie să utilizezi prelungitoare clasice, doar „conduci” firele printr-un canal de cablu, de culoarea peretelui.
Canalul de cablu vine cu dimensiuni diferite și poate avea unul sau mai multe compartimente, în funcție de numărul cablurilor pe care dorești să le maschezi. Cu o rezistență la temperaturi extreme, fie ele mai mici sau mai mari, acesta poate fi montat și pe podea. În cazul unui birou sau a unei alte camere unde se găsesc diverse fire electrice pe care trebuie sa le repartizezi prin toată încăperea, aceste canale se pot fixa pe podea.
În perete
Probabil una dintre cele mai de succes metode de mascare a cablurilor, ascunderea acestora în perete este varianta cea mai indicată din toate punctele de vedere. Economisești spațiu și îmbunătățești aspectul estetic al locuinței tale, toate acestea fiind încununate de faptul că plasarea acestora în perete este mult mai sigură.
Totuși, trebuie să te gândești la această variantă doar în condițiile în care vrei să ridici o construcție de la zero sau te-ai hotărât că este timpul pentru o renovare importantă a locuinței. Este de dorit să nu te apuci de construcția unei case sau de renovarea acesteia fără să ai un plan bine stabilit și pentru ascunderea cablurilor electrice.
De asemenea, este foarte important să apelezi la un specialist din domeniu, în speță un electrician autorizat. Acesta va gândi un plan prin care cablurile electrice vor fi așezate în canale special construite și fixate cu cleme din plastic. Aceste canale se sigilează cu tencuială și, după uscare, pereții unde a fost plasat noul cablaj sunt finisați.
Alte metode de luat în considerare
Pe lângă metodele amintite mai sus, există și câteva trucuri interesante care te pot ajuta să maschezi mai bine cablurile din locuința ta, precum:
- Alege cabluri electrice mai scurte;
- Montează prize duble pe cel puțin doi pereți opuși din fiecare cameră;
- Folosește mobilier care, prin construcție, are un compartiment special pentru cabluri;
- Fixează cablurile cu cleme speciale și trasează circuite ordonate;
- Adună cablurile în spatele pieselor de mobilier din locuință și prinde-le cu cleme;
- Lasă-le la vedere, dar într-un mod plăcut și creativ (de exemplu, dintr-un cablu electric de culoare neagră, poți crea imaginea unui copac, atașând la acesta mici frunzulițe verzi din plastic).
Ca o concluzie, există mai multe variante – în plintă, prin intermediul canalului de cablu sau prin perete, metode prin care poți să maschezi cablurile electrice din locuința ta și să te bucuri, astfel, de mai mult spațiu și de un design interior mai curat și mai plăcut din punct de vedere vizual.
Care variantă se potrivește locuinței tale?
Surse