Cu toții ne imaginăm cu ușurință acel sentiment plăcut ce se desprinde din versurile „Afară ninge liniștit, în casă arde focul”. În mod clasic această dorință de a te pituli la flăcările căminului în toiul iernii implică costuri și eforturi mari atât la construirea, cât și la întreținerea unei șemineu. Însă trăim în secolul în care tehnologia face posibil să-ți împlinești visul de a avea cel mai bun șemineu electric.
Șemineul electric este un aparat care nu numai că îndeplinește funcția indispensabilă a unei aeroterme, dar prezintă și un element rafinat de decor ce oferă o atmosferă unică casei tale. Complicat la prima vedere, un șemineu electric are o serie de avantaje care eclipsează acel minimum de efort necesar pentru cumpararea și instalarea lui.
De ce să aleg un șemineu electric?
Cele mai importante beneficii ale unui șemineu electric sunt:
- Confortul atât fizic cât și psihic. O astfel de achiziție transformă casa ta într-un loc de nepărăsit. Căldura și priveliștea focului fac ca orice zi friguroasă să treacă neobservată.
- Simplu și permisiv la instalare. Fie că îți dorești să ai un șemineu în casa ta de vacanță sau în livingul apartamentului tău, șemineul electric este o variantă perfectă pentru tine. Este un dispozitiv electric foarte simplu de instalat fiind necesar doar accesul la o priză electrică. Chiar tu poți să faci asta fără să ai nevoie de ajutorul specialistului.
- Ușor de întreținut. Deși este un șemineu, acesta nu necesită eforturi de întreținere din partea ta. Un șemineu electric te scutește de curățarea lui de cenușă, aerisirea încăperii de fum și alte activități de întreținere pe care le implică un șemineu clasic.
- Costuri mai mici pe termen lung. Deși plătești ceva mai mult pentru achiziționarea unui șemineu electric, aceasta este o investiție minimă pentru confortul tău. Te va costa mai mult decât o aerotermă, dar acea diferență va transforma atmosfera casei tale. Totodată, pe termen lung, vei economisi mult mai mult decât cu un șemineu clasic care necesită procurarea lemnului în mod constant, precum și alte costuri de întreținere.
- Nu există riscul de intoxicație. Acolo unde nu este foc nu este nici fum. Cu varianta unui șemineu electric eviți în totalitate riscul de intoxicație cu monoxid de carbon care, an de an, prezintă un motiv de incidente fatale.
- Nu te poți arde. Este un avantaj colosal al șemineului electric, mai ales în cazul în care ai copii sau animale în casă. În afara lipsei flăcării în sine, acest dispozitiv este gândit în așa fel încât sistemul de încălzire este bine izolat de mediul înconjurător.
- Nu prezintă un adaos excesiv la factura de curent. Șemineul electric este un aparat modern cu tehnologii eficiente de încălzire. Funcțiile precum timer sau trepte de încălzire permit reglarea șemineului pe măsura nevoilor tale.
- Îl poți folosi doar pentru efectele de atmosferă. Total diferit de un șemineu clasic, cel electric îți permite să aprinzi focul chiar și în serile de vară. Poți să te bucuri de efectele vizuale și auditive ale unui foc fără să pornești aeroterma.
Cum aleg un șemineu electric?
Decis fiind să faci o astfel de achiziție pentru confortul casei tale, ajungi să te întrebi ce fel de șemineu electric este cel mai potrivit locuinței tale. Iată care sunt cele mai importante criterii de care să ții cont la alegerea unui șemineu electric:
Modul de poziționare
Optează pentru locul tău preferat de amplasare a șemineului tău electric, întrucât tipurile existente de șeminee îți permit instalarea lui în moduri foarte diverse. Așadar, alege un șemineu în funcție de modul de poziționare a acestuia, posibilitățile fiind:
- șemineu electric cu fixare pe perete;
- șemineu electric de colț;
- șemineu electric incorporabil;
- șemineu electric independent (cu picioare sau role).
Indiferent de modul de amplasare, îți va fi foarte simplu să-l instalezi. Tot ce ai nevoie este o priză în apropierea acestuia pentru a-l conecta. Nu este deloc necesară instalarea altor elemente auxiliare precum hornul de fum. În concluzie, vești bune sunt faptul că poți instala un șemineu electric absolut singur, fără să apelezi la ajutorul specialistului.
Puterea de încălzire
Îți iei un șemineu electric ca să-ți fie nu doar frumos dar și cald în casă. Așa că acesta trebuie să facă față metrilor pătrați ai încăperii pe care este destinat s-o încălzească. Șemineele electrice se clasifică în funcție de puterea de încălzire. Ca un punct de reper, să ai în vedere că un șemineu de 1600-1800W este perfect pentru a încălzi o cameră de dimensiuni medii. Dar ca să eviți riscul de a nu avea putere destulă pentru a-ți oferi confortul dorit, îți sugerăm să iei un șemineu cu putere ceva mai mare.
Să nu-ți fie frică de costuri mari de consum. În medie, un șemineu electric consumă aproximativ 900-2000 W/lună ceea ce nu prezintă o cheltuială atât de mare. Pe lângă acest aspect, multe șeminee sunt prevăzute cu tehnologii care previn supraconsumul, este important doar să alegi unul cu dotările potrivite.
Așadar, urmărește ca viitorul tău șemineu să fie prevăzut cu un termostat și de preferabil unul programabil. Scopul este să eviți funcționarea inutilă a șemineului. Astfel vei avea control cât mai precis asupra gradului de încălzire și duratei de funcționare a aparatului. Pentru un plus de confort poți opta pentru un șemineu cu telecomandă.
Protecție la încălzire
O dotare pe care trebuie să o urmărești în mod obligatoriu, după părerea noastră, este protecția la încălzire. Această dotare se declanșează automat dacă înregistrează supraîncălzirea aerotermei încorporate în șemineu și oprește funcționarea acestuia. Deși majoritatea șemineelor sunt prevăzută cu protecție, e bine să te asiguri încă o dată de existența acesteia la cumpărare.
Aspectul potrivit
Întrucât șemineul electric este atât un dispozitiv de încălzire, cât și un element important de decor, aspectul acestuia nu poate fi ignorat. Alege un șemineu care se potrivește armonios cu designul camerei unde îți propui să-l amplasezi. Gusturile diverse ale cumpărătorilor au provocat producătorii de șeminee electrice să fie cât mai creativi. În funcție de stilul șemineului poți opta pentru variante diverse precum:
- șeminee electrice clasice (cele îmbrăcate în lemn sau piatră ca să semene cât mai mult cu un șemineu clasic);
- șeminee moderne (cele cu elemente din sticlă sau cu design minimalist);
- șeminee electrice vintage (cele metalice cu patină sau cu ornamente în stilul anilor trecuți).
Efectele speciale
Farmecul șemineului electric este faptul că îți aduce direct în casă senzația focului arzând, fără pericol de incendiu. Această funcționalitate fascinantă este datorată efectelor speciale vizuale și sonore ce simulează foarte realist cum arde lemnul în șemineu.
Pune în funcțiune șemineul înainte să-l cumperi ca să te asiguri că într-adevăr funcționează această iluzie de foc. Să fii atent ca flacăra să fie în mai multe gradiente corespunzătoare focului real, să se miște ușor și constant și să nu uiți de sunetul lemnului pocnind la ardere. Pe lângă toate aceste efecte, ca să fii în totalitate convins de iluzia creată, asigură-te că aeroterma funcționează în mod silențios. Altfel, sunetul acesteia va acoperi sunetele ambientale și va strica toată atmosfera creată.
Un alt aspect al efectelor speciale este posibilitatea de reglare. Cu siguranță, ai prefera să poți regla intensitatea luminoasă a focului în funcție de atmosfera dorită. Totodată, vei fi mulțumit și de posibilitatea de a închide sunetul de tot pentru a te bucura doar de aspectul vizual al focului, de exemplu, în timp ce te pui la somn.
Nu în ultimul rând, urmărește să iei un șemineu electric care îți permite să pui în funcțiune efectele speciale fără să dai drumul la aerotermă. Până la urmă, acesta este un mare atuu al șemineului electric, faptul că poți să te bucuri de farmecul focului arzând în casă și pe timpul verii.
Garanția
Având în vedere acea sumă investită în procurarea unui șemineu electric, îți dorești ca acesta să funcționeze o perioadă cât mai îndelungată. Îți recomandăm să achiziționezi un șemineu care vine și cu o garanție de minimum 2 ani.
Acestea fiind recomandările noastre de alegere a unui șemineu, îți dorim să faci o decizie cât mai potrivită locuinței tale și stilului tău de a-ți petrece timpul lângă focul unui șemineu.