În sezonul rece, încălzirea locuinței asigură confortul necesar pentru tine și familia ta, iar factura la gazele naturale poate reprezenta un procent important din bugetul lunar. Termoizolarea pereților este cea mai eficientă metodă pentru a reduce factura cu până la 40%, însă există și alte acțiuni mai puțin costisitoare care te vor ajuta să economisești bani și energie.
Sfaturi practice pentru a reduce consumul de energie termică
Pe lângă investițiile pe care le poți realiza pentru a economisi la încălzire, este foarte important să-ți dezvolți obiceiurile de consum responsabil. Iată 5 sfaturi simple care te vor ajuta să reduci factura la încălzire din iarna aceasta!
- Aerisirea caloriferelor în mod regulat este o metodă eficientă de a economisi energie, deoarece aerul din circuitul de încălzire poate crește costurile cu până la 15%. Din acest motiv, este recomandat să aerisești caloriferele la începutul sezonului rece, înainte de a deschide pentru prima dată centrala termică. Verifică permanent caloriferele dacă se încălzesc uniform și aerisește radiatorul de fiecare dată când găsești zone mai reci.
- De asemenea, nu acoperi caloriferul cu haine și îndepărtează obiectele din fața acestuia. Costurile pot fi reduse cu până la 20% atunci când transmiterea căldurii nu este împiedicată de diverse obiecte.
- Cu siguranță ai în casă spații pe care nu le utilizezi tot timpul și care sunt încălzite în mod obișnuit. Pentru a reduce consumul, poți să închizi caloriferele din spațiile neutilizate, precum debaraua, mansarda sau subsolul. În plus, este util să închizi ușile care delimitează aceste spații, pentru a nu permite dispersia aerului cald.
- Locuința trebuie aerisită zilnic, dar poți să faci acest lucru în reprize scurte și în timpul zilei, când afară este mai cald. Centrala termică sau termostatul caloriferelor trebuie oprite atunci când aerisești casa.
- Soarele îți poate încălzi natural locuința dacă profiți de energia acestuia. Astfel, menține curate ferestrele orientate spre sud și lasă draperiile deschise pe parcursul zilei.
Ce modificări poți face în casă pentru a economisi la căldură?
- Montarea unui termostat inteligent este cea mai bună soluție pentru a controla temperatura în funcție de nevoile tale. De exemplu, cu un astfel de termostat vei putea programa intervalul orar în care dorești să funcționeze centrala ta termică sau să setezi o temperatură mai mică pe durata nopții.
- Indiferent de tipul termostatului pe care îl folosești, setează temperatura camerei cu 1°C mai jos decât în mod obișnuit, pentru a economisi între 5% și 10% pe an. Nu vei simți diferența, iar confortul tău nu va fi afectat.
- Nu este foarte ieftin să izolezi toți pereții locuinței, în schimb poți aplica panouri cu față reflectorizantă de aluminiu în spatele caloriferelor amplasate pe pereții exteriori. În acest mod, vei reduce dispersia termică și vei obține o economie de cel puțin 5% la încălzire.
Dacă ai încăperi pe care nu le utilizezi frecvent, dar nu dorești să oprești de tot căldura, montează robinete cu cap termostat pe calorifere. Astfel, vei controla debitul agentului termic din radiator și vei putea reduce consumul din aceste camere.
Centrala termică trebuie verificată regulat de către un specialist pentru a asigura funcționarea normală a acesteia. Poți să scazi factura la încălzire cu până la 20% dacă efectuezi întreținerea centralei în mod regulat. Sistemele de încălzire vechi și ineficiente vor avea un consum mai mare de energie, din acest motiv înlocuirea acestor sisteme poate fi mai avantajoasă pe termen lung.
Surse: