Deșeurile echipamentelor electrice și electrocasnice, pe scurt DEEE, reprezintă orice echipament electronic sau electrocasnic, conectat la priză sau care funcționează pe baterii.
Acestea sunt compuse din diverse materiale precum aluminiu, fier, plastic, cauciuc sau sticlă, dar și substanțe dăunătoare pentru om și mediu. Din această cauză reciclarea lor este mult mai dificilă și este realizată doar de firme acreditate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Aruncarea acestor deșeuri la întâmplare poluează mult mai mult în comparație cu celelalte tipuri de deșeuri, tocmai din cauza substanțelor toxice din alcătuirea lor (metale grele, gaze nocive).
În cele ce urmează vei afla cum ne afectează DEEE, unde poți să le reciclezi și unde se situează România în raport cu Uniunea Europeană.
Cum poluează aparatele electrocasnice mediul înconjurător?
De regulă, înlocuim echipamentele electronice sau electrocasnice atunci când observăm că s-au stricat sau că nu mai funcționează corespunzător. Un echipament electrocasnic învechit riscă să fie ineficient nu doar în ceea ce privește funcționarea sa, ci și din punctul de vedere al consumului de energie, de apă, de gaz. Un aparat cu performanța scăzută înseamnă un consum mai mare de energie și costuri de întreținere și / sau utilizare mai ridicate. Un frigider a cărui viață se apropie de final poate afecta calitatea alimentelor păstrate, o mașină de spălat învechită reduce calitatea textilelor, iar un aparat de aer condiționat care nu funcționează corespunzător reduce calitatea aerului pe care îl respirăm. Totodată, ocupă spațiu care ți-ar putea fi mai de folos în alte scopuri.
Poluarea cea mai semnificativă se întâmplă în domeniul producției de aparate electronice și electrocasnice. Obținerea materialelor din care sunt fabricate aceste aparate, cum ar fi metalele grele (cupru, nichel, aluminiu, fier, plumb și cadmiu), plasticul, cauciucul și chiar sticla, determină producerea de gaze poluante pentru sol, aer și nu în ultimul rând, apă.
Un studiu al ONU arată că, în 2016, la nivel global, s-au înregistrat 45 milioane de tone cubice de DEEE (sau „e-waste”). În doar trei ani, cantitatea de DEEE a ajuns la 53 de milioane de tone cubice (inclusiv telefoane mobile, computere și electrocasnice), conform unui studiu internațional realizat pentru anul 2019. Doar 17% dintre acestea au fost declarate reciclate, iar în restul de 83% deșeuri este estimat că se găsesc peste 50 de tone de mercur.
Cât de des trebuie să înlocuiești echipamentele electrice și electronice?
Durata medie de viață estimată a unui echipament electronic, bazat pe cererea de electronice noi, este următoarea:
- telefon mobil: 2 ani;
- cuptor cu microunde: 9 ani;
- mașină de spălat vase: 9 ani;
- mașină de spălat: 10 ani;
- frigider: 10 – 20 ani.
După această durată este indicat să reciclezi aparatul și să îl înlocuiești cu unul nou care are o performanță mai bună, iar consumul de energie al acestuia este mai mic.
Ce echipamentele electrice și electrocasnice poți recicla?
- aparate de mari dimensiuni: frigidere, lăzi frigorifice, mașini de spălat, mașini de spălat vase, cuptoare cu microunde, radiouri, seturi TV, monitoare, unități PC, laptopuri, aspiratoare;
- aparate de mici dimensiuni: lămpi, fiare de călcat, uscătoare de păr, aparate foto, cafetiere, telefoane mobile, calculatoare de birou, jocuri portabile;
- alte echipamente: baterii portabile şi industriale (non auto), becuri economice sau tuburi fluorescente.
Unde poți recicla echipamentele electrice și electrocasnice?
În fiecare oraș sunt centre de colectare în care poți să duci deșeurile electrice și electrocasnice. Mai departe acestea ajung la firmele acreditate să recicleze DEEE de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
În linii mari, indiferent de punctul de colectare la care apelezi, procedura este următoarea:
- Ai posibilitatea de a preda personal electronicele sau electrocasnicele vechi direct la centru.
- Poți să suni gratuit la punctele de colectare și să soliciți ridicarea aparaturii. Dacă ești persoană juridică și ai nevoie de documente specifice pentru casare, firmele îți oferă documentația necesară.
- Operatorul local se deplasează la domiciliu și preia gratuit DEEE.
- După colectare, DEEE sunt transportate către fabricile de reciclare partenere unde sunt reciclate conform standardelor de mediu.
Vezi ce puncte de colectare sunt disponibile în orașul tău și contactează-i pentru a ridica deșeurile tale. Câteva dintre punctele de colectare a DEEE sunt:
- Patrula de reciclare
- Asociația Română pentru Reciclare (RoRec)
- Serviciul Local de Colectare (SLC)
- Centru colectare deșeuri
- Ecovoucher.ro
- Ecolectare.ro
- Green WEEE
- Ecotic
- Respo DEEE
Caută pe harta reciclării cel mai apropiat punct de colectare sau contribuie chiar tu la dezvoltarea hărții adăugând unul nou.
La predarea DEEE nu primești vouchere sau alte recompense, însă anual unele branduri desfășoară campanii de strângere a deșeurilor electrice în urma cărora poți obține anumite beneficii financiare. Așa că fii pe fază.
Care este situația României la reciclarea echipamentelor electronice în raport cu UE?
În Europa, gestionarea deșeurilor electrice și electronice (adică modul în care DEEE sunt colectate, reciclate, restaurate și reutilizate) este reglementată prin Directiva 2012/19/UE. Tocmai datorită acestui lucru, rata de reciclare DEEE din UE (42,5%) este mai mare față de media globală.
Cu toate acestea, categoria de deșeuri care înregistrează cea mai rapidă creștere în Europa este reprezentată de cea a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. De fapt, în ultimii ani, cantitățile de DEEE generate au crescut cu 3-5% pe an.
Conform studiului The Global E-waste Monitor 2020 țările din Uniunea Europeană care generează cele mai multe deșeuri electrice și electronice sunt Rusia (1631 kt*), Germania (1607 kt), Franța (1362 kt), Italia (1063 kt) și Spania (888 kt).
*kt – kiloton (1 kt = 1.000.000 kg)
Însă, foarte important este și ce procent din aceste deșeuri ajunge să fie reciclat. De exemplu, în 2017, în Nordul Europei, 59% din DEEE au fost reciclate, iar în Sudul Europei, 54% din DEEE, acestea fiind cele mai bune rezultate din lume. Pentru 2019 – 2020, targetul de colectare a acestor deșeuri de la fiecare țară membră a UE a fost setat pentru 65%, urmând ca în 2021 acest obiectiv să crească. Altfel spus, trebuie colectate 65% din greutatea totală a echipamentelor electrice și electronice puse pe piață într-o țară.
Însă nu toate țările îl pot respecta, iar România este una dintre ele. Țara noastră încă se confruntă cu probleme la acest capitol din cauza colectării ineficiente, încercând să se adapteze, pe cât posibil, la reglementările UE. Mai mult, în ultimii 3 ani a crescut considerabil cantitatea de electronice pusă pe piață, lucru care ridică și mai mult nevoia unui sistem de colectare eficient. Pentru a menține sub control acest lucru, producătorii de echipamente electrice și electronice trebuie să colecteze 45% DEEE din cantitatea produsă.
Între 2016 și 2019 se observă un trend ascendent în România în ceea ce privește cantitatea de deșeuri generate (nu colectate). În 2016, rata de reciclare a României era de 5% (2,4 kg pe locuitor) ocupând cu aceste date ultimul loc din clasamentul UE, arată Eurostat. 80% din DEEE au ajuns atunci direct în natură, poluând mediul și impactând sănătatea noastră. Suedia ocupa la acea vreme primul loc cu 16,5 kg pe locuitor, urmată de Marea Britanie (14,8 kg) și Danemarca (12,4 kg).
În 2019, generarea de DEEE în România a crescut și mai mult, iar rata de reciclare cunoaște o prea mică îmbunătățire (3,1 kg pe locuitor, în timp ce ținta națională este de 5,4 kg pe locuitor).
Reciclarea DEEE are un impact pozitiv asupra sănătății noastre și asupra naturii. În acest mod reducem poluarea mediului înconjurător și încetinim încălzirea globală. Mai mult decât atât, reciclarea DEEE are impact și asupra economiei. Deși extragerea anumitor elemente din deșeurile electrice presupune niște procese mai costisitoare, acest aspect se compensează prin reutilizarea materialelor extrase care pot intra înapoi în circuit, în procesul de fabricare.
Prin urmare, în timp ce în Uniunea Europeană se cunosc îmbunătățiri în ceea ce privește colectarea și reciclarea DEEE, în România faptele și numerele arată că în continuare este în creștere cantitatea de deșeuri, iar reciclarea nu se încadrează în standardele setate de UE.
Ceea ce putem face cu toții ca să schimbăm aceste cifre spre bine este ca, data viitoare când un echipament electric sau electronic nu ne mai este de folos, să-l reciclăm apelând gratuit la cel mai apropiat centru de colectare.
Vezi aici toate sursele utile pe care se bazează articolul respectiv.