Eficiența energetică a unui autovehicul nu impactează doar mediul, ci și consumul de combustibil. Vezi ce criterii de eficiență poți lua în considerare atunci când alegi o mașină nouă, fie ea clasică sau una electrică, și cum poți economisi energie și costuri.
1. Indicele de poluare – economisești la consum și protejezi mediul
Anual în statele europene sunt înmatriculate mai mult de 15 milioane de vehicule, atât noi cât și second hand. Gazele cu efect de seră rezultate în urma utilizării autovehiculelor cresc constant în fiecare an și afectează nu numai mediul, ci și sănătatea populației.
Îmbunătățirile în ceea ce privește eficiența vehiculelor impactează atât performanța automobilelor, cât și nivelul de consum și gaze evacuate. Certificatul EURO 6 pentru mașini marchează gradul mai redus de consum și agenți de poluare, față de modele mai vechi. Atunci când vrei să achiziționezi un vehicul, ia în considerare acest certificat și poți fi sigur că vei economisi costul de consum.
2. Consideră costurile pentru tot ciclul de viață al autovehiculului
Calculează consumul autovehiculului per kilometru în unități energetice în loc de combustibil. Înmulțește acest număr cu kilometrajul pe ciclul de viață – specificat în cartea tehnică a vehiculului – și cu costul per unitate energetică. Astfel, vei putea compara mult mai ușor modelele de vehicule din punct de vedere ecologic și al consumului.
Pentru mașinile complet electrice, acest calcul este disponibil direct în cartea tehnică a vehiculului.
3. Benzină sau diesel?
Un motor diesel este mai eficient decât unul pe benzină, din punct de vedere consum. În schimb, emisiile unui motor diesel sunt până la 6 ori mai dăunătoare pentru sănătate și pentru calitatea aerului din orașe.
Pentru condus pe distanțe mari, un motor diesel este mai convenabil privind consumul, dar pentru drumuri predominant în oraș, un motor pe benzină poate fi o idee mai bună.
Modelele noi de motoare diesel sunt echipate cu un filtru de particule (GPF) care reduce acești poluanți. Dacă mașina pe care o dorești nu este echipată cu acest filtru, întreabă la un service auto dacă se poate monta pe mașina ta.
4. Alege o mașină ușoară
Dacă se potrivește nevoilor tale de transport, optează pentru o mașină mai ușoară decât pentru una de tipul sedan, crossover sau offroad. Consumul și emisiile de CO2 pentru mașinile mici sunt sensibil mai scăzute decât pentru mașini din celelalte categorii. Consultă mai multe informații din sursele de încredere.
5. Alege clasa de anvelope potrivită
Știai că anvelopele sunt responsabile pentru 20 – 30% din consumul de combustibil al vehiculelor? Începând din 2012, anvelopele sunt și ele categorizate în funcție de eficiența energetică, similar cu aparatele electrocasnice.
Eticheta energetică a pneurilor indică rezistența la rulare a pneurilor (de aici eficiența privind consumul), aderența la teren umed și zgomotul extern de rulare. Aceste criterii sunt evaluate de la A la G (cel mai slab), iar diferența dintre clasele A și E privind consumul este de aproximativ 40%.
Cum să economisești energie și bani cu automobilul?
Știai că poți reduce cheltuielile pe care le ai cu automobilul tău, făcând câteva acțiuni foarte simple? Cel mai mare avantaj este că nu trebuie să renunți la confort în călătorii sau la drumurile în oraș.
1. Menține anvelopele umflate
Atunci când anvelopele autoturismului tău sunt umflate corespunzător în funcție de vreme și carosabil, mașina ta va avea un consum de energie optim. Dacă anvelopele sunt umflate insuficient sau necorespunzător, vei consuma mai multă energie atunci când conduci.
2. Nu încărca portbagajul mai mult decât este necesar
Mașina ta va avea consum mai redus cu cât încărcarea sa este mai scăzută. Alege cu atenție obiectele pe care le transporți în bagaj sau în autoturism. Fiecare kilogram în plus duce la creșterea consumului.
3. Încearcă o mașină electrică – costuri și economii
Condusul unei mașini 100% electrice timp de 5 ani, măcar 30 km pe zi are ca efect reducerea emisiilor de CO2 cu aproximativ 7,7 tone.
Utilizarea unei mașini electrice a devenit mult mai confortabilă în doar doi ani, datorită progreselor tehnologice. În schimb, prețul per încărcare este mult sub costurile pentru carburant. Mai mult decât atât, impozitele sunt cu mult diferite pentru o mașină electrică, iar costurile de asigurare și întreținere sunt de asemenea reduse. În total, cu o mașină electrică poți economisii până la 8000 euro pe an.
La utilizarea rulării libere, în treapta de viteză D („drive”) o mașină electrică rulează fără nici un fel de rezistență din partea motorului, deci nu consumă nici un fel de energie pentru propulsie. Astfel economisești energia din baterie și ai autonomie mai mare.
Surse: