Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cum alegi și care sunt avantajele unui convector pe gaz?

Dacă ești în căutarea unei soluții pentru a reuși să-ți încălzești locuința sau spațiul unde lucrezi cu cât mai puține costuri, venim în ajutorul tău și îți prezentăm una dintre cele mai interesante și ieftine soluții alternative la încălzirea „clasică”, cea bazată pe centrală (electrică, pe lemne sau pe gaz). Este vorba de convectorul pe gaz, iar în cele ce urmează îți vom explica ce este un convector pe gaz, care sunt avantajele folosirii acestuia, precum și la ce costuri trebuie să te aștepți. 

Convectorul pe gaz este o sursă de încălzire, foarte asemănătoare cu o sobă de dimensiuni moderate, ce are la la bază un dispozitiv care asigură aprinderea automată. El funcționează pe bază de gaze naturale și, ca randament, se apropie de cel al unei centrale „clasice” pe gaz.

La fel ca în cazul centralei, convectorul pe gaz dispune de un termostat, cu ajutorul căruia poți seta temperatura dorită. În acest mod poți păstra o temperatură constantă în camera sau camerele în care ai montat un convector, atât pe durat zilei, cât și pe cea a nopții. După cum poți lesne observa, convectorul pe gaz îți aduce aceleași beneficii ca o centrală, la un preț mai redus însă, după cum vei vedea în cele de mai jos.

Un alt amănunt interesant este faptul că poți folosi un convector pe gaz și în situația în care nu ai acces sau nu ești racordat la o instalație de gaze, deoarece poți să alimentezi convectorul pe gaz și cu GPL (gaz petrol lichefiat), adică de la cunoscuta butelie cu gaz.

Din ce este alcătuit și cum funcționează?

Un convector are în componență următoarele elemente:

  1. Schimbător de căldură, ce poate fi din oțel sau din fontă.
  2. Bloc de comandă, care este automat.
  3. Arzător.
  4. Carcasă.
  5. Kit de evacuare a gazelor arse/ admisie aer.

În primul rând, trebuie precizat faptul că un convector pe gaz funcționează automat, de aceea nu este necesar să îl supraveghezi în mod continuu. În ceea ce privește procesul de funcționare, acesta este foarte simplu: prin procesul de ardere a gazului amestecat cu aerul, schimbătorul de căldură începe să se încălzească. Mai apoi, căldura rezultată este transmisă în încăperea unde este montat prin intermediul fenomenului de convecție, adică acea formă de transmitere a căldurii specifică doar gazelor și lichidelor care depinde de prezența materialelor. Mai pe înțeles, convecția este transferul de căldură dintre un fluid aflat în mișcare (liberă sau forțată) și o suprafață solidă.

Care sunt avantajele?

Unul dintre cele mai mari avantaje ale folosirii unui convector pe gaz este, bineînțeles, costul mai mic, în comparație cu cel al unei centrale, în ceea ce privește achiziționarea, instalarea și folosirii acestuia. Ca un exemplu, pentru a instala o centrală pe gaz trebuie să cheltuiești peste 2000 de lei, la acest cost adăugându-se și cel al achiziționării și instalării caloriferelor, în timp ce pentru un convector cu gaz prețurile pot ajunge la jumătate, așa cum vom explica puțin mai târziu.

De asemenea, un alt aspect important este faptul că un convector de gaz consumă mai puțin decât o centrală, iar acest lucru ajută foarte mult la economisirea unor sume importante de bani din cei alocați facturilor lunare la gaz. De exemplu, un convector cu o sarcină nominală de 2-5 kw poate încălzi un spațiu de 60 m² cu o înălțime de 2,5 metri.

Un alt avantaj demn de luat în seamă este faptul că, în cazul convectorului, nu există riscul înghețării apei în instalație, spre deosebire de centrala termică, unde această situație poate apărea și poate duce la spargerea țevilor și deteriorarea centralei.

În final, un ultim avantaj este cel estetic. Convectorul cu gaz este gândit în așa fel încât să nu ocupe mult spațiu. De asemenea, îți dă ocazia să plănuiești extinderea instalației de încălzire în funcție de bugetul de care dispui. De exemplu, pentru început poți instala un convector pe gaz într-o singură cameră, urmând ca mai apoi să adaugi și un sistem de încălzire a apei sau să extinzi instalația de încălzire și în celelalte camere.

Cum se montează?

Montajul unui convector este foarte simplu, iar noi îți prezentăm acest proces, pas cu pas, în cele de mai jos:

  • Creează o gaură pentru kitul de evacuare. De asemenea, trebuie să dai găuri în perete  pentru a fixa foarte bine convectorul.
  • Instalează kit-ul de tubulatură de evacuare. Acesta este telescopic, iar lungimea acestuia poate fi ajustată în funcție de grosimea peretelui unde dorești să instalezi convectorul.
  • Fixează kitul de evacuare etanș la convectorul pe gaz.
  • Fixează convectorul peperete cu șuruburi, dirijând și kitul de evacuare a gazelor arse prin gaură.
  • Dacă tubulatura are un element terminal (pălărie) la capătul opus, fixează-l cu șuruburi.
  • Dacă rămâne o distanță între kitul de evacuare și gaura din perete, recomandăm să o umpli cu silicon, spumă sau mortar (este de preferat să eviți folosirea ipsosului).

Care sunt prețurile?

În primul rând trebuie să iei în considerare dimensiunea încăperii sau spațiului pe care dorești să îl încălzești, dar și felul în care acestea sunt sau nu izolate termic. În funcție de acești factori, se recomandă folosirea următoarelor tipuri de convectoare:

  1. De 2 kw pentru mai mult de 55 m³ (22 m²)
  2. De 3 kw pentru mai mult de 55 m³ (30 m²)
  3. De 4 kw pentru mai mult de 100 m³ (40 m²)
  4. De 5 kw pentru mai mult de 125 m³ (40 m²)

În ceea ce privește prețurile, acestea pot varia în funcție de sarcina nominală, de model sau de firma care produce convectoarele, dar, în general, ele încep de la suma de 1000 RON și pot ajunge la suma de 2000 de RON.

În concluzie, convectorul de gaz este o variantă foarte indicată pentru orice tip de locuință, mai ales dacă folosirea unei centrale pe gaz, lemne sau electrică nu se numără printre opțiuni sau nu este posibilă din varii motive (lipsa instalației de gaz sau o rețea electrică cu probleme). De asemenea, trebuie luate în considerare și avantajele: prețuri mai mici de instalare și achiziționare, economii însemnate la facturile de energie sau faptul că ocupă mai puțin spațiu. După părerea noastră, un convector pe gaz este o alegere inspirată dacă îți dorești să încerci o sursă alternativă de încălzire pentru casa sau spațiul în care îți desfășori activitatea.

Surse

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *