Amenajarea unei locuințe, indiferent că este una nouă sau cea în care locuim deja, ne aduce în prim plan bucătăria și funcționalitatea ei. Aici electrocasnicele sunt, în general, un element central al spațiului unde preparăm mâncarea, urmărind în primul rând caracteristicile combinei frigorifice, plitei, cuptorului sau ale mașinii de spălat vase. Dar, fără o hotă de bucătărie eficientă mirosurile degajate de hrana în pregătire, aburul și grăsimea s-ar îmbiba în pereți, în perdele și în părțile textile ale mobilierului și ne-ar crește și cheltuielile cu aerisirea și răcirea spațiului. Nici nu mai vorbim de situația unei bucătării deschise către living, în aceste cazuri fiind absolut obligatorie o hotă performantă, cu o mare capacitate de absorbție.
Chiar dacă ne dorim să avem un consum de electricitate mic în bucătărie, putem să greșim dacă alegem o hotă numai în funcție de aspectul estetic, aceasta putând fi nepotrivită pentru încăperea noastră.
Eficiența unei hote este dată de capacitatea de absorbție. Specialiștii din domeniu ne recomandă ca înainte de a achiziționa o hotă să cunoaștem volumul de aer din încăperea unde va fi amplasată. Acest volum de aer se înmulțește cu 10 pentru a afla ce hotă este eficientă pentru noi. Să presupunem că avem o bucătărie cu o lungime de 6 metri, o lățime de 4 metri, iar înălțimea este de 3 metri. Volumul de aer din această încăpere este de 72 m3, deci o hotă cu o putere de absorbție de peste 720 mc/h este ceea ce avem nevoie. O hotă de bucătărie de 300 mc/h pur și simplu nu va face față, mai ales dacă obișnuim să gătim des.
În cazul unei bucătării deschise către spațiul de luat masa sau living trebuie să luăm în calcul că avem nevoie de o hotă cu o capacitate de absorbție de minim 600 mc/h.
Pe lângă puterea de absobție, mai trebuie să tinem cont și de dimensiunile plitei sau ale aragazului: cel mai bine este să optăm pentru o hotă cu dimensiuni puțin mai mari decât ale suprafeței de gătit. Deasupra unui aragaz mic putem monta o hotă de bucătărie de 50 cm, dar pentru o plită cu șase arzătoare avem nevoie de o hotă de 90 cm sau chiar mai mare.
Un alt reper de alegere a unei hote este numărul de motoare. Dacă alegem o hotă cu 2 motoare, trebuie să ne informăm și asupra nivelului de zgomot (db), pentru că e posibil să fie mai zgomotoasă decât una cu un singur motor.
Hotă cu evacuare sau doar cu filtrare?
Alegerea unei hote potrivite depinde foarte mult de configurația bucătăriei și nevoile noastre, de aceea:
• O hotă de bucătărie cu evacuare ar trebui montată cât mai aproape de o fereastră sau de un perete exterior, pentru o performanță cât mai bună. Hota cu burlan elimină aerul cu particule reziduale în exterior, în timp ce filtrul reține grăsimea și mirosurile.
• O hotă de bucătărie fără evacuare recirculă aerul: atrage fumul și mirosurile în sistemul de filtrare și după ce îl curăță, îl eliberează înapoi în bucătărie. Chiar dacă este o opțiune utilă trebuie să știm că hota fără burlan are o eficiență mai scăzută comparativ cu una cu evacuare, iar filtrul acesteia trebuie înlocuit cu o frecvență mai mare.
Este indicat să utilizăm filtre cu carbon, pentru că absorb mai bine decât cele din vâscoză, fibre de celuloză, poliester sau filtre metalice.
Designul bucătăriei, factor determinant în alegerea unei hote
Hota trebuie să se armonizeze cu stilul de amenajare al încăperii și cu mobila de bucătărie aleasă.
Într-o bucătărie modernă cu accente minimaliste este maipotrivită o hotă încorporabilă în blat, ale caror elemente telescopice permit extragerea lor atunci când gătim. Putem opta și pentru hote încorporabile în dulapul de deasupra plitei sau pentru hote decorative de perete, cu panouri în diverse modele. Important este să pastrăm linia decorului, mai ales într-o bucătărie de dimensiuni mici.
O bucătărie spațioasă cu accente rustice ne va determina să optăm pentru o hotă decorativă, cu lemn. Aceasta se poate monta și deasupra unei insule de bucătărie, ceea ce este ideal dacă am încorporat o plită.
O hotă din inox sau cu finisaj alb este adecvată bucătăriilor tradiționale, în timp ce una cu finisaj negru sau în nuanțe de cupru va completa perfect decorul unei bucătării cu accente industriale sau rustice. Dar, o hotă decorativă într-o culoare inedită, precum verde sau roz, poate deveni cu ușurință punctul de interes al unei bucătării pline de personalitate.
Indiferent ce hotă achiziționăm trebuie respectate instrucțiunile de montare și să ținem cont de distanța recomandată între hotă și suprafața de gătit. În general, aceasta ar trebui să fie undeva între 65 și 75 cm dacă este montată deasupra, pentru ca aparatul să funcționeze la capacitate maximă, fără să ne afecteze vizibilitatea și spatiul de manevră atunci când gătim.
Costurile de utilizare și întreținere pentru o hotă
Trebuie să avem în vedere că hotele necesită alocări financiare pe toată durata de viață deoarece pe lângă prețul de achiziție sunt și cheltuielile periodice cu înlocuirea filtrelor și consumul de energie.
Investiția inițială pentru achiziția unei hote pentru un apartament poate fi cuprinsă în general între 600 lei și 5000 de lei, în cazul unei hote cu o putere de absorbție de aproximativ 600 mc/h. Prețul este dat și de consumul de energie electrică, pentru că în cazul hotelor cu eficiență crescută consumul anual de energie este de aproximativ 50 kW/h, în timp ce pentru hote cu o clasă de eficiență scăzută consumul anual de energie este de aproximativ 110 kW/h.
Pe lângă aceste costuri pe care le putem analiza de la achiziție, este util să avem în vedere și cheltuielile periodice pentru înlocuirea filtrelor, costuri care pot fi cuprinse între 20 și 200 lei. Este important să ne documentăm înainte de a alege o hotă de bucătărie și ar trebui să ținem cont de informațiile de mai sus pentru a ne asigura că avem un produs performant și estetic.
Surse: