Consumatorii vulnerabili de energie electrică și gaze naturale sunt definiți în legile din România doar ca principiu. Acest lucru se va schimba până la finalul anului 2020, când Guvernul României are obligația de a reglementa printr-un proiect de lege statutul și regimul juridic al consumatorului vulnerabil, precum și modalitatea de finanțare a acestuia.
În momentul acesta, există o definire parțială a consumatorului vulnerabil și o serie de facilități asigurate în mod gratuit.
Cum este definit consumatorul vulnerabil?
Un client casnic este înregistrat drept client vulnerabil dacă îndeplinește cel puțin una dintre următoarele condiții:
- are venituri reduse, situate până la un prag stabilit de instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale;
- la locul de consum locuiește o persoană care din motive de sănătate sau vârstă necesită condiții speciale referitoare la activitatea de furnizare a gazelor naturale sau continuitatea alimentării locuinței cu energie electrică.
Ce facilități sunt asigurate clienților vulnerabili din motive de venituri reduse?
În primul rând, clienții vulnerabili cu datorii trebuie să fie protejați de la deconectare de către furnizorii lor, prin reeșalonarea datoriilor.
Consumatorii vulnerabili pot beneficia de ajutoare financiare pentru achitarea facturilor de gaze naturale sau de curent electric. Aceste ajutoare sunt acordate de către instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale, care au datoria de a stabili cuantumul, limita de venit pentru care se acordă aceste ajutoare și modalitățile de implementare a acestor facilități. Pentru a beneficia de acest ajutor clientul trebuie să se adreseze furnizorului său.
Pe perioada în care se acordă ajutor financiar, factura lunară trimisă de către furnizor trebuie să fie emisă doar pe baza consumului efectiv de gaze naturale sau curent electric, determinat prin citirea de către operator sau prin trimiterea de către clientul vulnerabil a indexului echipamentului de măsurare.
Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) există cel puțin un milion de consumatori vulnerabili de energie și gaze în România. O definire corectă a consumatorului vulnerabil este necesară pentru a determina consumatorii care au nevoie de ajutor financiar.
Ce facilități sunt asigurate clienților vulnerabili din motive de sănătate?
Clienții vulnerabili din motive de sănătate care necesită menținerea în viață prin aparate electrice trebuie să prezinte operatorului de rețea o confirmare medicală de la un medic specialist, ce va fi vizată și de medicul de familie.
În cazul în care titularul contractului nu este persoana afectată, acesta trebuie să declare și să aducă dovadă că o persoană care locuiește la locul de consum se află în categoria clienților vulnerabili din motive de sănătate.
Astfel, operatorul de rețea are următoarele obligații:
- să înregistreze adresa sau locul de consum drept o instalație specială, din motive umanitare;
- să ia toate măsurile pentru evitarea deconectării respectivului loc de consum;
- să rezolve cu prioritate întreruperile neplanificate care afectează respectivul loc de consum;
- să asigure o sursă suplimentară de alimentare a respectivului loc de consum;
- să ofere utilizatorului un număr de telefon de urgență.
Dacă este cazul, relația cu clientul vulnerabil din motive de sănătate se poate desfășura prin intermediul unei terțe persoane, care trebuie să fie împuternicită de titularul contractului încheiat pentru locul de consum. Această persoană va putea efectua citirea și transmiterea indexului în locul clientului vulnerabil și va putea primi facturile și notificările de la operatorul de rețea la adresa dorită (fizică sau electronică).
Surse: