Citirea contoarelor și facturile locuinței tale pot reprezenta, mai ales în această perioadă, o grijă în plus. Din acest motiv, îți recomandăm să te informezi permanent în legătură cu reglementările și noutățile legate de acest subiect.
Este important să știi că există noi reguli pentru citirea contoarelor și pentru emiterea facturilor la gaze și energie electrică.
O Ordonanță de Urgență publicată în Monitorul Oficial vizează mai multe aspecte din legislația referitoare la energie, instituind, printre altele, modificări ale obligațiilor pe care le au distribuitorii și furnizorii de gaze legate de citirea contoarelor și emiterea facturilor.
Află din acest articol care sunt noile reguli și obligații și la ce amenzi se pot aștepta distribuitorii care nu le respectă.
Care sunt noile reguli și obligații
OUG 143/2021, “pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative” prevede noi obligații pentru furnizorii de energie legate de citirea contoarelor și emiterea facturilor de regularizare.
Care sunt acestea mai exact? Distribuitorul de energie electrică și gaze este obligat să citească indexul contorului tău de energie electrică și gaze naturale la intervale de maxim trei luni.
Prin urmare, furnizorul trebuie să emită facturi de regularizare pe cel mult trei luni de zile, după ce primește datele de la distribuitor.
Totodată, pentru a evita repetarea situațiilor din trecut la schimbarea furnizorului de energie electrică sau gaze naturale, se introduc obligații suplimentare la citirea indexului contorului.
În afara situației în care nu trimiți indexul pe cont propriu, distribuitorul este obligat să vină să citească contorul între momentul în care ai anunțat că dorești să treci la alt furnizor și momentul în care l-ai schimbat efectiv, deci în perioada legală de maxim 21 de zile în care se face schimbarea de furnizor.
Amenzi pentru furnizorii care nu respectă regulile
Dacă distribuitorul de energie sau gaze naturale nu citește contorul la cel mult trei luni de zile, atunci riscă amenzi calculate ca procent din cifra de afaceri, între 5% și 10% din cifra de afaceri a anului anterior săvârșirii contravenției.
De asemenea, titularul locului de consum trebuie să permită accesul operatorului de distribuție pentru citirea contorului, în cazul în care acesta este în interiorul proprietății, însă Ordonanța de Urgență nu detaliază ce se întâmplă dacă acesta nu are acces la contor în repetate rânduri.
Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energetic (ANRE) continuă supravegherea piețelor de energie electrică și gaze naturale. Astfel, aceasta a sancționat furnizorii și distribuitorii de energie electrică și gaze naturale cu amenzi contravenționale în valoare totală de 2.970.000 de lei, în perioada februarie – martie 2022.
Noua schemă de sprijin a consumatorilor
Reamintim de noua schemă de sprijin a consumatorilor valabilă de la 1 aprilie 2022 prin care consumatorii casnici care au un consum lunar de până în 100 de kWh vor plăti pentru energia electrică un preț de 0,68 lei/kWh, iar cei care au un consum lunar aflat între 100 și 300 de kWh vor plăti 0,80 lei/kWh.
Mai mult decât atât, pentru gaze prețul a fost plafonat la maxim 0,31 lei/kWh, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 27 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.
,,Conform Ordonanței de Urgență, aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România vor beneficia de un preț de 0,68 lei/kWh, dacă au un consum de până în 100 de kWh. Pentru cei care consumă între 100 și 300 de kWh, prețul va fi de 0,80 lei/kWh, iar de această măsură vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodării.”
Citește totul despre schema de ajutor la facturile de energie și gaze naturale valabilă de la 1 aprilie 2022 din acest articol:
Așadar, conform OUG 143/2022, distribuitorul tău de energie electrică și gaze este obligat să citească indexul contorului tău de energie electrică și gaze naturale la intervale de maxim trei luni de zile, riscând amenzi uriașe calculate ca procent din cifra de afaceri.
Ca titular, ai obligația să permiți accesul operatorului de distribuție pentru citirea contorului, dacă acesta este în interiorul proprietății tale.
Toate prevederile referitoare la cele de mai sus se găsesc în OUG 143 la articolul I, punctele 71, 88, 94, 170.
Surse
- Noua lege pentru facturile viitoare la gaze și energie electrică. Obligații noi de citire a contorului și de emitere a facturii
- Nouă lege pentru facturile viitoare la gaz și energie electrică: contorul se citește la cel mult trei luni, factura de regularizare se emite pe maximum trei luni, amenzi uriașe pentru distribuitori